Hlavní obsah

Mezizubní kartáčky a nitě: Víte, co vyčistí zuby nejlépe?

Foto: isifa

Používáte při čištění zubů nitě? A jaké?Foto: isifa

Reklama

Klasický zubní kartáček toho hodně umí, přesto na všechno sám nestačí. Nedostane se do mezizubních prostor, mezizubní nitě a kartáčky jsou proto jednou z účinných možností. Které jsou nej?

Článek

Časopis dTest

Čištění mezizubních prostor pomocí zubní nitě nebo mezizubního kartáčku je poměrně namáhavé, ale účinné. Potvrdil to i test časopisu dTest. Stav chrupu všech testujících se po pravidelném používání mezizubních pomůcek zlepšil. Otestovaly se všechny nejčastěji používané způsoby čištění mezizubních prostor: voskované i nevoskované zubní nitě, zubní páska, nosiče zubních nití i mezizubní kartáčky. Pro každého je vhodný jiný způsob čištění především podle toho, jak velké má mezery mezi zuby.

Nejlépe čistí nit

Na základě testu lze určit pouze základní orientační vodítka pro výběr správné mezizubní pomůcky. Obyčejná nevoskovaná zubní nit se ukázala jako nejúčinnější nástroj pro čištění mezizubních prostor. Ze všech testovaných způsobů měla nejvyšší čisticí účinek. Je ovšem vhodná především pro uživatele s normálními mezerami mezi zuby. Pro užší mezery je vhodnější nit voskovaná nebo mezizubní páska, pro širší mezery vícedílné nitě se zesíleným středem nebo mezizubní kartáček.

Zubní nitě se nabízejí voskované a nevoskované. Obě čistí stejně dobře a každá má své příznivce i odpůrce. Začátečníci raději volí voskovanou nit, kterou vnímají jako snadnější na zacházení. Jednodušší co do používání (ale také dražší) je zubní nit již napnutá v nosiči. Na jedno čištění počítejte s 50 centimetry.

Opatrní by měli být lidé s onemocněním srdce, trpící srdečními vadami či s umělými srdečními chlopněmi. Mezizubní prostory by si měli čistit maximálně jednou za dva dny a pravidelně. Při nepravidelném čištění může přes krvácející dásně proniknout do krevního řečiště bakteriální infekce, která může mít za následek endokartitidu, zánět srdečních chlopní.

A jaké jsou konkrétní výsledky testu?

Zubní nitě

Zubní nitě se skládají z bílých umělých vláken. Testované zubní nitě měly velmi dobrý čisticí účinek bez ohledu na to, zda byly či nebyly voskované.

  • dm Dontodent zubní nit Sensitiv Floss. Cena 40 Kč/50 m, hodnocení: dobře (78 %)
  • Sunstar GUM Easy Flosser, nosič s mentolovou nití. Cena 60 Kč/30 ks, hodnocení: dobře (78 %)
  • Oral-B Satin Tape, zubní páska. Cena 90 Kč/25 m, hodnocení: uspokojivě (56 %).
Foto: dTest

Na foto (zleva): Zubní nit dm Dontodent, nosič s mentolovou nití Sunstar GUM Easy Flosser, Oral-B Satin Tape zubní páskaFoto: dTest

Flaušové zubní nitě

Jsou určeny pro čistění širokých mezer, pevně nasazených rovnátek nebo můstků. V testu prokázala flaušová zubní nit dobrý čisticí účinek, ovšem pouze průměrnou obsluhu; testující hodnotili její používaní jako ne zcela snadné, a to i po překonání počáteční navykací fáze.

  • Curaprox Bridge and Implant DF 844. Cena 300 Kč/30 ks po 25 cm. Hodnocení: dobře (68 %)

Mezizubní kartáčky

Vypadají a fungují jako malý kartáč na čištění lahví, jsou vhodné pro širší mezizubní prostory. Zacházení s nimi je velmi snadné, ale v porovnání s flaušovými nitěmi měly horší čisticí účinek.

  • Elmex Mix-Set Mezizubní kartáčky. Cena 90 Kč/3 ks, hodnocení: dobře (62 %)

Archiv testů časopisu dTest je dostupný všem předplatitelům na www.dtest.cz!

Reklama

Související témata:

Načítám