Hlavní obsah

Michal peče: Prasečí ouška

Foto: Mona Martinů

Prasečí ouška jsou chutná a dokonce i slušivá

Pár dní do Štědrého dne naštěstí ještě zbývá (ač by jich každý určitě potřeboval dvakrát tolik), a tak ani dnes nepřijdete o pravidelný díl seriálu Michal peče cukroví. Jelikož je času už opravdu málo, dneska to bude rychlovka kolegyně Káti, která svou chutí překvapila snad celou redakci. Ochutnejte ji i vy!

Článek

„Znáš prasečí ouška?“ nadhodila kolegyně Katka minulý týden v kanceláři a zablýsklo se jí v očích. „Děláme to každý rok, já si na to dávám ještě šlehačku a fakt to nemá chybu!“ To se musí zkusit!

Tajemství prasečích oušek se skrývá v koření, kterým se posypávají - v anýzu. Popravdě sehnat v Praze sáček anýzu bylo skoro nemožné. Nakonec se ale podařilo. Pokud chcete být stejně úspěšní jako naše fotografka (která cenné koření nakonec koupila), rovnou se vykašlete na velké obchodní řetězce a zamiřte do menších bylinkářství nebo obchodů, které provozují Arabové (přesně tam jsme ho totiž sehnali my).

To důležité bylo řečeno a to nejdůležitější je právě na řadě: recept!

Foto: Mona Martinů

Ouška vás překvapí svou rafinovanou chutí

Na 5 plechů prasečích oušek potřebujete: 5 vajec, 30 dkg moučkového cukru, 24 dkg hladké mouky, anýz

Postup: Jedná se o starý recept, takže uvedené množství mezi ingrediencemi berte spíše s rezervou. Osvědčený postup je takový, že si zvážíte 5 vajec - do těsta pak patří stejná hmotnost moučkového cukru. Potom zvažíte 4 celá vejce, která vám napoví, kolik máte přidat hladké mouky.

Těsto je snadné, ručním šlehačem jen důkladně vyšlehejte vejce a cukr moučka. Nakonec vařečkou přimíchejte mouku a je to. Připravte si plech s pečicím papírem (nebo silikonovou podložkou).

Lžící tvořte na plechu kolečka, která posypte anýzem (já jsem to na fotce přehnal, stačí tak poloviční množství!). Dejte péct do trouby na 170 stupňů asi 5-7 minut (klidně může být i méně, hlavně, aby kolečka nebyla na krajích připálená).

Ještě horká kolečka nožem odloupněte z pečicího papíru, jakoby je přeložte a na jednom konci je pevně stiskněte mezi palcem a ukazováčkem. Kolegyně Káťa říká, že anýz nechává zevnitř ouška, já jsem ho nechal na vnější straně. To už si rozhodně raději samy!

Dnešní recept je opravdu Rychlík. Takže ho klidně vyzkoušejte hned večer, napište mi a nezapomeňte přijít i zítra. Na skořicová klubíčka!

ynezorPumanzeSaNyknalC