Hlavní obsah

Cukroví, které ještě neznáte? Skořicová klubíčka

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všichni to známe, všichni to pečeme - hvězdičky, domečky, kuličky, placičky… ale klubíčka? Ta rozhodně nejsou všední! Na toto skořicové cukroví budete potřebovat jednu velmi netradiční pomůcku, kterou ale určitě máte doma.

Článek

S lisem na česnek se dají vytvořit divy. Nevěříte? Tak tedy dávejte dobrý pozor! Bez něj by dnešní cukroví nemohlo vzniknout. Vypracované skořicové těsto se totiž musí nejprve prohnat tímto ďábelským stroječkem, až pak se tvoří klubíčka a peče se. Ale to jsem zase moc hrrr...

Skořicová klubíčka chutnají trochu jako čajové sušenky, takže jestli je už do Vánoc nestíháte uklohnit, celý příští rok na ně bude ještě času dost. Oživit se dají třeba i čokoládou, kterou na ně po upečení nalijete. Nebudou pak tolik suchá. A ještě jedna poznámka, než se dostaneme k samotnému pečení – může se vám trochu zdát, že jsou tvrdá. Ale věřte tomu, že jejich povrch je křehký a uvnitř jsou krásně vláčná.

Na 2 plechy skořicových klubíček potřebujete: 250 g hladké mouky, 100 g cukru moučka, 2 kakaové pudinky (krásně hmotu obarví), 2 vanilkové cukry, 1 lžíci skořice (můžete i méně), 200 g másla nebo Hery, 1 vejce, perličky na zdobení

Postup je jako ve většině mých vyzkoušených receptů hodně jednoduchý. Smíchejte všechny uvedené suroviny (samozřejmě kromě perliček) a vypracujte z nich hladké těsto. Asi bych ho tentokrát ani nenechával odpočinout v lednici, protože by pak mohlo být moc tuhé a trhalo by se. Jen ať zůstane tuk pěkně změklý!

Foto: Mona Martinů

Do těsta se přidává i pudinkFoto: Mona Martinů

Potom si k ruce vezměte zmíněný ďáblův stroječek (= lis na česnek), pořádně ho omyjte, aby zmizelo česnekové aroma, a můžete tvořit. Je to trochu piplačka, protože z jedné dávky, kterou napěchujete do lisu, by bylo klubíčko moc malé. Proto je třeba lis naplnit, trochu promáčknout a ještě tak dvakrát znovu napěchovat, dokud nemáte dost prošlých „vlásků“. Z pramínků pak v dlani stáčejte klubíčka a pokládejte je na plech na pečicí papír.

Foto: Mona Martinů

Těsto prožeňte lisem na česnekFoto: Mona Martinů

Smiřte se s tím, každé klubíčko bude jiné a že se vám stejná dvojčátka prostě vyrobit nepovede. Takže se s klubíčky nijak úzkostlivě nemazlete! Ještě před pečením je posypte stříbrnými kuličkami a šup s plechem do trouby. Pečte na 180 stupňů asi 7 minut. Vychladlá klubíčka ještě můžete přendat do malých košíčků a servírovat.

Foto: Mona Martinů

Nakonec klubíčka posypte perličkamiFoto: Mona Martinů

Používáte nějakou netradiční pomůcku při pečení i vy?

Načítám