Hlavní obsah

Miroslavu Donutilovi je 70. Co všechno o něm (ne)víte?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Pelíšky, Román pro ženy, ale i Balada pro banditu či Sluha dvou pánů v Národním divadle. To je jen miniaturní výčet toho, kde všude úžasný herec, vypravěč a bavič Miroslav Donutil exceloval. Dnes slaví sedmdesáté narozeniny. Jak dobře dnešního oslavence znáte?

Článek

Narodil se v Třebíči, ale většinu dětství strávil v Brně. Tam také vystudoval Janáčkovu akademii múzických umění a už za studií hrál. Nejdřív v brněnském Divadle Husa na provázku, kde byl do roku 1990. Z něj se dostal rovnou do Národního divadla. Největší úspěch zaznamenal s představením Sluha dvou pánů od Carla Goldoniho. Na tuhle hru byly lístky vždy beznadějně vyprodané. Není divu, takové záchvaty smíchu Národní divadlo snad ještě nezažilo.

Miroslav Donutil, který žije už 44 let s manželkou Zuzanou (62) a má s ní dva syny Martina (29) a Tomáše (41), slaví ale stejné úspěchy i na filmovém plátně. Je hvězdou těch nejznámějších a nejúspěšnějších českých filmů. Jak dobře jeho role znáte? Zjistěte to v našem kvízu.

1. V Baladě pro banditu (1978) Donutil ukázal, že ovládá i zpěv. Nejznámější píseň z tohoto muzikálu je asi Zabili, zabili, kterou Donutil zpívá s Ivou Bittovou (62). Dali byste dohromady druhou sloku?
2. Snímek Postřižiny z roku 1980 je takový český filmový klenot. Zahrál si v něm i Miroslav Donutil, byť nedostal žádnou velkou roli. Vzpomenete si, koho tam ztvárnil?
3. V rámci své role několikrát oblékl vojenskou uniformu. Víte, ve kterém z následujících snímků ale nehrál?
4. Ve filmu Dědictví aneb Kurvahošigutntág (1992) hraje upjatého právníka, který má s vesničanem Bohušem v podání Bolka Polívky (71) hodně starostí. Vzpomenete si, která herečka hrála jeho manželku, s níž Bohuš diskutoval o víře a použil známou hlášku „já jsem vaši pí.. taky neviděl, a věřím, že ju máte“?
5. V roce 2014 vzniklo volné pokračování Dědictví aneb Kurvahošigutntág s názvem Dědictví aneb Kurva se neříká. Hrál v něm také Miroslav Donutil?
6. Ve slavné scéně z Pelíšků (1999) pověsí syn majora Šebka na rodinnou nástěnku s budovatelskými hesly plakát Micka Jaggera (77). Když se otec zeptá, co je to za máničku, suše odpoví, že Gagarinův bratr. Jak na tohle reaguje Šebek v podání Donutila?
7. U vojenských rolí Miroslava Donutila zůstaneme. V Černých baronech ztvárnil roli poručíka Troníka, slepě oddaného komunistickému režimu, a ten rád tituloval vojíny nelichotivým oslovením. Jak jim říkal?
8. Rok 1998 přinesl film Věry Chytilové (†85) Pasti, pasti, pastičky, kde hlavní hrdinka, znásilněná veterinářka, za trest oba zvrhlíky, v podání Miroslava Donutila a Tomáše Hanáka (63), vykastruje. Kde po probuzení najdou svá varlata?
9. V Románu pro muže (2010) hraje nejstaršího a hodně bohatého ze tří sourozenců, kteří společně vyrazí na hory. Má to být dovolená splněných snů a rozlučka s umírajícím mladším bratrem. Jak se jeho postava jmenuje?
10. V roce 2014 ztvárnil v jedné komedii otce syna Marka, kterého hrál Matouš Ruml (35). Přestože otec vydává knihy, v nichž radí, jak získat srdce ženy, jeho syn v této oblasti nevyniká. A když se zamiluje, otec se rozhodne mu pomoct. Víte, jak se tenhle film jmenuje?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Tak jak jste dopadli? Otestujte své další znalosti v kvízu Jak dobře znáte krásy Česka.

Reklama

Načítám