Hlavní obsah

Mladá i po menopauze

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Menopauzu provázejí různé potížeFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Přestože se říká, že člověku je tolik let, na kolik se cítí, zejména u ženy po menopauze je potřeba přírodě trochu pomáhat. Hlavně pak při potížích, které přechod provázejí. Pomoc přináší především moderní hormonální substituční terapie (HST), stále častěji však ženy sahají po alternativních metodách - nehormonálních přípravcích na rostlinném základu. Co je lepší?

Článek

Co žena, to jiná potřeba

Je to tak doslova. Když přijde období menopauzy, a to většinou kolem 50. roku života, je důležité zajít k lékaři, který příznaky zhodnotí: nepravidelnost nebo úplné vynechávání menstruace, návaly horka, noční pocení, podrážděnost a podobně. A podle individuálních potřeb a zdravotního stavu ženy teprve určí, jaký typ podpůrné terapie, zmírňující potíže přechodu, jsou pro pacientku nejvhodnější.

Způsobuje hormonální terapie rakovinu prsu?

Stále se diskutuje o tom, že ženy, v jejichž rodině se objevila rakovina prsu, by neměly používat hormonální terapii. Zjistilo se, že riziko rakoviny prsu u žen, kterým byla HST aplikována, se oproti jiným zvyšuje o 14 procent. Podobné komplikace se zvažují i v souvislosti s rakovinou vaječníků nebo dělohy. Ani v tomhle však neexistují přímé důkazy. Pravdou však je, riziko onemocnět některými typy nádorů se zvyšuje úměrně s délkou užívání hormonální terapie. Nepočítejte ale s tím, že vám to nějaký lékař v ordinaci potvrdí. Většinou je odpovědí, že „možnost zde je, ale...". Povinností lékaře by však mělo být informovat ženu o všech rizicích i nesporných kladech HST.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Hormonální terapie dodává chybějící hormonyFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Hormonální terapie - sex bez lubrikace!

HST slouží k tomu, aby ženskému organismu doplnila chybějící hormony, jichž ubývá s postupující menopauzou. Kvůli úbytku estrogenů a progesteronů se stává pleť sušší stejně jako sliznice, to působí vrásky, potíže při sexu, bez HST ženy snadněji tloustnou, hrozí jim daleko více osteoporóza. Pozitivní informací je i to, že pokud se HST užívá pouze v omezeném období kolem menopauzy, neměla by působit podstatné zvýšení ani snížení rizika onemocnění některými nádory, osteoporózou či kardiovaskulárními chorobami.

Proti přechodu i bylinkami!

Jako alternativa hormonální terapie jsou dnes k mání preparáty převážně rostlinného základu, které účinně pomáhají potlačovat nepříjemné příznaky menopauzy. Tyto prostředky bývají volně dostupné v lékárnách nebo v ordinacích lékařů. Nevěřte těm doktorům, kteří by vám tvrdili, že neexistuje nic vhodného kromě HST. Prostě to není pravda, záleží na individuální dispozici jednotlivé ženy! Pro některé je vhodná chemie, pro jiné byliny.

Dobré rady na závěr

  • než se rozhodnete mírnit potíže menopauzy, poraďte se s gynekologem, který je povinen vás informovat o veškerých rizicích i kladech HST včetně faktu, že odborníci v tom nejsou zajedno
  • když nechcete HST používat, i když se necítíte dobře a máte silné průvodní příznaky přechodu, můžete začít s alternativní preparáty, jejichž účinky jsou založeny zejména na rostlinném základě
  • zvažujte HST v případě, že se objevila v rodině rakovina prsu nebo vaječníků v přímé příbuzenské linii
  • poraďte se s lékařem na délce užívání hormonální terapie

A jak se vyrovnáváte s menopauzou vy? Máte nějaký osvědčený recept? Podělte se o něj s ostatními čtenářkami na info@prozeny.cz.

Reklama

Načítám