Hlavní obsah

Mladá rodina má kuchyni v žalostném stavu. Jak ji proměnit?

Foto: Archiv

Mamince Petře by se nová kuchyň náramně hodila...Foto: Archiv

Reklama

Představujeme vám další finalisty soutěže o kuchyň za sto tisíc. Dnes je to rodina ze Žatce, která by po přestěhování do většího bytu potřebovala pomoci právě s vybavením této místnosti.

Článek

Rodina Knapkova žije v paneláku na sídlišti na okraji Žatce. Je to sídliště zhruba z šedesátých sedmdesátých let, kterému ale vzrostlé stromy a návaznost na městskou zeleň dávají skoro parkový výraz.

Rodina tam bydlí spoustu let – i když se nedávno stěhovala do většího. Podařilo se jí totiž vyměnit svůj malý, zrekonstruovaný byt za 4 + 1 ve stejném domě. Nový byt má sice krásný výhled na malebné okolí města i na jeho historický střed, ale vyžaduje ještě hodně práce a investic.

„Byt byl v žalostném stavu, spolykal už spoustu peněz i práce. Začít jsme museli tím, co bylo nejdůležitější. Na kuchyň se zatím nedostalo, a tak je sestavena z různých všelijak posbíraných skříněk,“ vysvětluje maminka Petra, pro kterou je postup do finále naší soutěže prý skoro zázrak.

Foto: Archiv

Po velké rekonstrukci bytového jádra a topení už na kuchyň peníze nezbyly. Je tedy provizorně poslepovaná z toho, co bylo po ruceFoto: Archiv

Petra, v současné době na mateřské dovolené, se spolu s manželem Geňou, který je ale jako řidič v autodopravě často pryč, stará o dvě dcery – dvouletou Nikolku a novopečenou školačku Kristýnku. Děti jsou středobodem celého rodinného dění a Petra přiznává, že si mateřskou dovolenou užívá tak, že by se i do budoucna chtěla dětem věnovat a uvažuje o pěstounství.

Petra byla na návštěvu odborníků dobře připravená. Návrhářka kuchyní z mosteckého studia Oresi Monika Zachariášová ocenila, jak si Petra sama rozvrhla dispozici budoucí kuchyně. Měla jasno v tom, že již zakoupená lednice s mrazákem bude mimo hlavní kuchyňský prostor.

Ladily se tedy hlavně detaily – například umístění myčky podle toho, zda je Petra pravačka, nebo levačka – a tak je v návrzích posloupnost daná pro pravačku: dřez, napravo od něj odkapávací plocha a napravo od ní myčka. Právě tak nebude ukládání nádobí „přes ruku“.

Petra měla jasno i o barvě – vždy si přála bílou lesklou kuchyň. „Jen se trochu obávala, když jsem jí právě k takovým dvířkům doporučila šedou pracovní desku a stejný zádový panel. Ale vysvětlila jsem jí, že v tak světlém bytě se nemusí tmavých ploch ani kontrastu bát, naopak – díky němu vynikne luxusně působící povrch kuchyně Livanza,“ vysvětluje návrhářka Monika Zachariášová.

Tři varianty kuchyně

Stejně jako předešlým finalistům připravila návrhářka i pro Knapkovy tři cenové varianty kuchyní. Pracují s daným prostorem, liší se ale hlavně výbavou a zvoleným materiálem.

Kuchyň do 50 000 Kč

Návrh do padesáti tisíc se základními spotřebiči – varná deska, trouba, digestoř, dřez, baterie – vychází z modelu Iqony, značky chytrých kuchyní Dolti a je v bílém matu.

Foto: archiv

I za velmi přijatelnou cenu můžete mít kuchyň, která splní vaše představy o praktičnostiFoto: archiv

Kuchyň za 100 000 Kč

Návrh za necelých sto tisíc už plní Petře přání linky v bílé a v lesku. Je to kuchyně modelové linie Bellissa značky Livanza. Kuchyně této značky se vyrábějí individuálně kus po kuse v ultramoderní německé továrně. Kuchyně je plně vybavena moderními vestavnými spotřebiči.

Foto: archiv

Individuální výroba zakázkového kusu v továrně v německé továrně zaručuje precizní zpracování. V ceně je i myčka, digestoř, sortér (třídič odpadků), varná deska, horkovzdušná trouba, lednice s mrazákem, mikrovlnka, vše vestavnéFoto: archiv

Kuchyň za 135 000 Kč

Pokud by si Petra chtěla k poukazu na kuchyň za 100 000 Kč připlatit, připravila jí ještě Monika variantu s vyspělejším kováním a luxusnějšími výklopy po celé délce kuchyně.

Foto: archiv

I v této variantě jde o individuální výrobu zakázkového kusu v německé továrně. I tady jsou součástí ceny vestavné spotřebiče – myčka, digestoř, sortér (třidič odpadků), varná deska, horkovzdušná trouba, lednice s mrazákem, mikrovlnkaFoto: archiv

V každé variantě nová kuchyně sedne do prostoru na milimetr přesně. Odborník z firmy Oresi, která je partnerem naší soutěže, Dušan Všelicha k tomu říká: „Dobře vyřešená dispozice vám ušetří čas a energii při práci. Tlumené výsuvy a závěsy dvířek vám dají klid, že prací v kuchyni nerušíte zbytek rodiny. A kuchyň vyrobená přesně na míru vám dá jistotu, že správně využíváte každý kousek vašeho prostoru.“

Doufáme, že se vám návrh kuchyně bude líbit stejně, jako se líbí rodině Knapkových.

Reklama

Načítám