Hlavní obsah

Mladí a orální sex: Myslí si, že je bezpečný. A mýlí se!

Foto: thinkstock

Mladí lidé jsou dnes obecně v sexu zdrženlivější než před letyFoto: thinkstock

Reklama

Orální sex. Zjistili jste, že si v něm libují i vaše (skoro ještě) děti? Upozorněte je, že tyhle praktiky sice chrání proti otěhotnění, proti přenosu infekce ale ne!

Článek

Zděšení ani pohoršení není na místě. To, že děti ve čtrnácti či patnácti letech zahajují svůj sexuální život orálními hrátkami, nesvědčí o jejich „zkaženosti“, ale spíš o zodpovědném přístupu. O rizicích koitálního sexu toho vědí dost a jsou ochotné s ním počkat. Bohužel, o nebezpečí hrozícím při uspokojování ústy se mluví mnohem méně.

„Studie prokazují, že v současnosti až polovina teenagerů praktikuje orální sex, a to až tři roky před uskutečněním prvního pohlavního styku,“ upozorňuje gynekolog Vladimír Mulač. „Mimo jiné je to i proto, že tyto sexuální praktiky jsou všeobecně – a zcela chybně! – považovány za bezpečné s ohledem na přenos pohlavních chorob,“ dodává. A tady nastává chvíle vás, rodičů: nemoralizovat, ale poradit.

Foto: thinkstock

Zásadní prevencí před chorobami je věrnostFoto: thinkstock

Stačí ranka v ústech

Smutná pravda je taková, že při „orálu“ je možné se nakazit převážnou většinou sexuálně přenosných chorob. A nejde jen o ty známé, jako je kapavka, syfilis či herpes virus, ale i o HIV (virus se může do těla dostat například drobnou rankou v ústech či ve sliznici genitálií). Nebezpečným zabijákem je i lidský papilomavirus (HPV), původce nepříjemných genitálních bradavic, ale také rakoviny děložního čípku, na kterou u nás každým rokem umírá čtyři nebo pět stovek žen.

Nakažená panna

Papilomavirus se snadno přenáší při jakékoli sexuální aktivitě, dokonce i vášnivějším polibku. Nákazu tak v sobě může nosit i panic či panna. Odborníci odhadují, že mezi 15. a 24. rokem virus „získá“ asi 70 % mladých lidí, aniž by o tom věděli nebo měli nějaké příznaky. Spojení genitálie – ústa je mimo jiné stále častějším původcem zhoubných nádorů v oblasti hlavy a krku. Jejich výskyt se za posledních třicet let ztrojnásobil!

Foto: thinkstock

Mazlení a orální sex je začátek intimního života dospívajících dětíFoto: thinkstock

Rouška s příchutí vanilky

Ochranné pomůcky pro orální sex existují a odborníci jejich použití doporučují. Nutno ale přiznat, že v praxi je používá málokterý pár. Ultratenké kondomy určené pro felaci ještě jdou. Orální rouška (dental dam) určená pro cunnilingus ale připomíná spíš kurs první pomoci než erotický zážitek. Ani ovocné vůně a příchuti to příliš nevylepší. Použití této pomůcky nezkušenou mládeží si lze těžko představit. Nejlepší ochranou proto stále zůstává zdrženlivost a věrnost.

Mít jistotu: test na HPV

Provádí se ženám, které mají zhoršené výsledky standardního cytologického vyšetření (více se dočtete tady: Mám rakovinu? Tyhle příznaky by vás měly dovést k lékaři!). Může o něj požádat i muž, a to u svého urologa nebo kožního lékaře. Z testu se dozvíte, zda jste nositeli HPV, ale především to, jestli jde o viry s nízkým rizikem (způsobují „jen” genitální bradavice) či s vysokým (zodpovědné za rakovinu). Testování má ale význam až po třicítce. Mezi mladšími je HPV pozitivních až třetina a u většiny z nich se s virem naštěstí vypořádá jejich vlastní imunitní systém.

Myslíte, že jsou vaše děti na první lásku dostatečně připravené? A co si myslíte o tom, že „to" možná dělají pusou? Napište nám o tom!

Reklama

Načítám