Článek
Mezi důležité minerální látky, které kravské mléko obsahuje, patří například vápník, který je nezbytný pro správný růst a vývoj kostí a zubů. „Nedostatek vápníku v dětství a v období puberty výrazně zvyšuje riziko zlomenin a také osteoporózy v pozdějším věku," vysvětluje Jitka Tomešová, nutriční terapeutka z poradenského centra Výživa dětí. Pro správnou tvorbu kostí je důležitý vyvážený poměr mezi fosforem a vápníkem, který by měl být 1:2 ve prospěch vápníku. „Děti, které sportují, by měly vypít litr mléka denně," tvrdí JItka Tomešová.
Zastáncem mléka a mléčných výrobků je také MUDr. Pavel Neugebauer, praktický lékař pro děti a dorost. „Mléčné výrobky jsou nedílnou součástí zdravé školní svačiny. Nedostatek těchto výrobků v dětské stravě, připomeňme, že by denně měly sníst dvě až tři porce, může mít za následek špatnou mineralizaci kostí a zubů, a s tím spojené potíže s růstem a celkovým tělesným vývojem."
Velkým argumentem pro pití mléka je obsah minerálů, které v sobě obsahuje. Jde zejména o vápník, draslík, sodík, hořčík a fosfor, také zinek, měď a selen, které jsou důležité pro různé metabolické funkce a obranyschopnost organismu.
Mléčná alergie
Pravdou ale také je, že jsou děti i dospělí, kteří mají s trávením mléka velké potíže. Jsou způsobené buď alergií na bílkovinu kravského mléka, nebo nesnášenlivostí mléčného cukru, tedy laktózy. Takzvaná mléčná alergie skutečně existuje. Nejčastěji se projevuje průjmy, nevolností a nadýmáním. V těch horších případech dochází až ke zvracení, závratím a k tak zvané celkové reakci oběhu, při níž člověk zčervená a potí se. Nemusí jít ale vždy o alergii přímo na bílkoviny kravského mléka, ale na chemické alergeny, které se do něj dostaly s potravou krav, například se silážní směsí.
Kozí mléko
Kozí mléko je variantou pro ty, kteří kravské mléko ze zdravotních důvodů pít nemohou. Pro lidský organizmus je stravitelnější než mléko kravské. Pozitivně působí při onemocnění trávicího traktu, ale také při stresech a migréně. Pomáhá i při revmatických bolestech, a to díky svým protizánětlivým účinkům, při kožních alergiích a ekzémech, známé jsou koupele v syrovátce. Proč tolik superlativů - kozí mléko je totiž jedinečné svým složením, má více bílkovin než kravské, to ale není tak zásadní skutečnost. Důležitý rozdíl je ve složení bílkovin, což je pravděpodobně důvod, proč organizmus některých lidí snáší kozí mléko podstatně lépe než to kravské. Lepší stravitelnost je způsobená také složením tukových částic, které se podobají mléku mateřskému.
Acidofilní mléko
Vzniká z obyčejného mléka tak, že se do něj přidají bakterie lactobacillus acidophilus. Na rozdíl od acidofilního jogurtu však neprobíhá v mléku kvašení. Odborné studie nepotvrdily efekt acidofilních bakterií na zlepšení zažívacích potíží ani účinnost v boji proti mléčné alergii. Tyto bakterie jsou ale přirozeně přítomné ve střevech a konzumace potravin s acidofilní kulturou tak může napomoci jejich obnově, například po léčbě antibiotiky.
Co obsahuje kravské mléko
Bílkoviny - jeden hrnek mléka, zhruba čtvrt litru, obsahuje kolem osmi gramů bílkovin. Mléko obsahuje současně syrovátkový protein, nejkvalitnější protein, který můžeme našemu tělu dodat.
Sacharidy - jeden hrnek obsahuje mezi 11 a 12 gramy mléčného cukru laktózy. Laktóza se skládá ze dvou cukrů, glukózy a galaktózy, na které se rozkládá při trávicím procesu. K tomu je zapotřebí enzym laktáza, který je přítomný ve střevech. Produkce laktázy se s věkem mění, největší množství se produkuje v dětství a postupem věku se snižuje.
Minerály - jsou to zejména vápník, fosfor, draslík, hořčík, zinek, selen a sodík. Potřeba vápníku je závislá na věku, vyšší je u dospívajících dětí, těhotných a kojících žen a seniorů jako prevence osteoporózy. Jeden hrnek mléka tedy supluje čtvrtinu celodenního příjmu vápníku.
Vitaminy - hlavně vitamin D, B12, riboflavin a vitamin A.