Hlavní obsah

Móda: Zkuste severské vzory!

Foto: F&F

Severské vzory se letos opět vracejí do módyFoto: F&F

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete vyloženě zimní či vánoční módní tip? Poradíme vám. Oživte svůj šatník trendy severskými vzory. Ať už si vyberete z naší dnešní nabídky hřejivý pletený rolák nebo jen doplňky v podobě čepice, šály, vlněných punčocháčů, či dokonce kabelky, tyhle kousky vás nebudou stát víc než 1000 korun.

Článek

„Severské vzory vyplétaly již naše babičky, takže jsme je vzali určitě na vědomí už někdy v v 60. letech. Díky motivům sobů, jelenů (vzpomeňte si na slavný svetr Colina Firtha z filmu deník Bridget Jones), vánočních stromečků a vzorům jehličí i sněhových vloček patří určitě do zimního šatníku,“ míní stylistka Dana Beranová a dodává, že jsou to jistě motivy nadčasové a návrháři je každý rok zařazují do svých kolekcí právě proto, že nic nepřipomíná Vánoce, sníh, zimu a radovánky v tomto chladném období víc než ony.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): bonprix 549 Kč, Halens 799 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firmy

Na foto: vše H&M 999 Kč, 799 KčFoto: archiv firmy

Na hory i do města

Už dávno neplatí pravidlo, že si máte svetry s velkými vločkami, jeleny, soby či geometrickými hvězdicemi obléknout jen na hory. Tyto motivy se dostaly i na pletené šaty, sukně, kraťasy a kabelky, a proto jsou dnes horkými kandidáty také na nošení do města i do práce.

„Tyto vzory totiž rozzáří vaše zimní oblečení, které je většinou tmavé a fádní. Posunou vás do ,pohádkové nálady'. Zvolíte-li však svetr s vločkami či soby, je nejlepší doladit zbytek outfitu neutrálními barvami, aby motiv dostatečně vynikl,“ doporučuje stylistka Janka Letková a dodává, že základní barva svetru by měla být v jemných decentních odstínech.

Proto je zřejmě také u těchto kousků stále nejpopulárnější černobílá a šedobílá kombinace. Zkuste ale působit veselejším dojmem a nebojte se zaexperimentovat například s trendy červenou či modrou barvou s bílým vzorem!

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Ann Christine 739 Kč, livien-kabelky.cz 519 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): New Yorker 990 Kč, Ann Christine 859 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firmy

Na foto: vše New Yorker 859 Kč, 739 KčFoto: archiv firmy

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Ann Christine 859 Kč, Mango 999 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): H&M 799 Kč, Ann Christine 739 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): KappAhl 499 Kč, New Yorker 619 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): New Yorker 739 Kč, Halens 799 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): livien-kabelky.cz 566 Kč, New Yorker 990 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): KappAhl 999 Kč, New Yorker 739 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): New Yorker 489 Kč, KappAhl 799 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): New Yorker 379 Kč, Ann Christine 489 KčFoto: archiv firem

A kam se pro tyto trendy vzorované kousky vydat? Určitě zavítejte do prodejen New Yorker, Ann Christine nebo H Doplňky do tisícovky zase najdete v obchodech Lindex, F či s.Oliver. „Severské vzory letos najdete u naší značky na šálách, čepicích i svetrech. O tento tradiční vzor je velký zájem. Letos se navíc jedná o trend sezony, kterému podléhají zákaznice v každém věku,“ prozrazuje Natálie Chudá ze společnosti Lindex. „Také v naší kolekci jsou letos severské vzory vidět především na doplňcích,“ doplňuje Helena Krausová ze společnosti F.

„Severské motivy představovaly hlavní pilíř navrhovaných kolekcí pro období podzim/zima 2011, inspirací byly i pro modely speciální vlněné kolekce, která se na prodejnách objevila již koncem září,“ popisuje Markéta Chlupová, produktová specialistka módní značky s.Oliver, a doplňuje: „Většinou se jedná o tradičně známé motivy v různých barevných kombinacích, které se nejčastěji objevují na pleteninách, výjimkou však není ani motiv soba. Ten zdobí například designovou tašku na noviny, kterou najdete v našich prodejnách.“

Zaostřeno na doplňky

Pokud vám severské vzory padly do oka až letos, ale ještě si na ně netroufáte ve velkém, začněte s doplňky. Jednobarevný kabát či bundu stačí doplnit šálou, rukavicemi a kulichem v jiné barvě, a hned dáte decentně vyniknout netradičnímu vzoru. Oživíte tak jindy nudný outfit městské kombinace svršku a džín. Ke sportovnějšímu stylu zase vypadá skvěle pletená beranice, která je kombinovaná s kožešinou. Tenhle materiál si se severskými vzory totiž rozumí nejlépe.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Deichmann 249 Kč, New Yorker 249 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Lindex 399 Kč, s.Oliver 999 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): F&F 300 Kč, New Yorker 379 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firmy

Na foto: vše KappAhl 299 Kč, 299 KčFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Na foto: vše KappAhl 279 Kč, 349 KčFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Na foto: vše Lindex 199 Kč, 399 KčFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Na foto: vše s.Oliver 549 Kč, 649 KčFoto: archiv firmy

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Deichmann 249 Kč, F&F 320 KčFoto: archiv firem

Stejnou službu jako šála a čepice vám udělá i pletená kabelka nebo taška se zimními motivy přes rameno. Chcete ale v originalitě „přitlačit trochu na pilu“? Zvolte k šatům nebo sukni vlněné vzorované punčocháče nebo legíny. Ruce a kotníky pak zahřejte módními návleky. Tak se trochu odvažte a nebojte se tyto vzory zařadit do svého šatníku. Inspiraci najdete také v našich předchozích článcích: Pohodlná móda? Vsaďte na maxi svetry a ponča!nebo Podzimní šatník: Pletené šaty do tisícovky!.

Foto: archiv firmy

Na foto: vše Deichmann 249 Kč, 399 KčFoto: archiv firmy

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): New Yorker 809 Kč, s.Oliver 799 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firmy

Na foto: vše New Yorker 619 Kč, 249 KčFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Na foto: vše New Yorker 249 Kč, 179 KčFoto: archiv firmy

Tak co, už máte nějaký kousek ve svém šatníku, nebo pro něj teprve vyrazíte?

Reklama

Načítám