Hlavní obsah

Moderní, ale útulný? Tento byt splňuje obojí!

Foto: Nové Chabry

Obývací část, televizní stěna, jídelní kout i kuchyně: jednotlivé funkce hlavní obytné místnosti se na sebe přirozeně napojují, a přesto jsou opticky oddělenéFoto: Nové Chabry

Reklama

Chcete mít rychle zařízený byt, a nemáte čas nebo chuť postupně shánět jednotlivé prvky? Inspirujte se už hotovými interiéry. Jeden takový s balkonem proměněným v mini zahrádku vám právě představujeme.

Článek

Pojďte s námi na návštěvu vzorového bytu 3 + kk o velikosti 81,6 metru v projektu Nové Chabry. Teoreticky by tu mohl bydlet manželský pár s dětmi, a podle toho designérka Květa Jedličková interiér zařizovala. Ale tak, aby byl nadčasový a spojil v sobě klasické i moderní prvky.

Neutrální neznamená nudný

„Pokud si byt zařizujete na delší čas, je dobré vybavit ho kvalitnějším nábytkem, co se týká zpracování, i volit takové spektrum materiálů a barev, aby se neokoukal. A mohli jste ho v budoucnu snadno obměnit drobnými doplňky,“ uvádí Květa Jedličková. V praxi to znamená, že na výrazné zařizovací prvky (podlaha, stěny, sedací souprava, nábytek) je lepší vybírat neutrální barvy.

Foto: archiv firmy

Do bytu se vchází z předsíně, na kterou vlevo navazuje toaleta pro hosty a z druhé strany oddělená šatna, z níž může být komora. Pak se vstupuje do kuchyně spojené s jídelnou a obývákem, z nějž se vychází na balkon. Z obýváku je také vstup do chodbičky, jež vás zavede do dětského pokoje, koupelny a ložniceFoto: archiv firmy

Od podlahy ke stropu

Kdo má rád dřevo, nemusí se ho bát ani v interiéru – kromě koupelny je všude plovoucí podlaha z běleného dubu. Naopak dveře se vyrobily z bílého laku, u vstupů z předsíněk v prosklené variantě. Díky světlejší podlaze působí prostor opticky větší, bílé dveře evokují čistotu a sklo místnost odlehčuje a více otevírá, zároveň během dne nemusíte tolik svítit. Decentní je rovněž úprava stěn – v obýváku světlá šedá výmalba, v dětském pokoji jemně žlutá, v ložnici se použila šedá tapeta.

Foto: archiv firmy

Do hlavního obytného prostoru o velikosti 34,1 m^2 se vejde vše potřebné, a zbude i dostatek volného místa na průchozí zónyFoto: archiv firmy

Kde se dobře vaří

Většina z vás vnímá jako srdce domova obývák spojený s kuchyní a jídelnou. Linka s uzavřenými skříňkami je z laminátu, pracovní deska z umělého kamene a spotřebiče vestavné. Digestoř nehledejte, zabudovala se do sádrokartonového podhledu. A kdyby se majitelům nechtělo sedět u stolu, na snídani nebo třeba večerní skleničku využijí barové stoličky z druhé strany varného ostrůvku, u něhož se protáhla pracovní deska.

Foto: archiv firmy

Naproti kuchyňské lince se nachází varný ostrůvek – jeho pracovní plocha se prodloužila, aby se u ní z druhé strany dalo posedět. Tento polobar se nezvedá do výšky a zbytečně opticky neodděluje daný prostorFoto: archiv firmy

Útulné bydlení

S podlahami ladí jídelní stůl a židle z dýhy z Ikea, naopak v kontrastu s nimi je televizní laminátová stěna Indeco. K příjemné atmosféře přispívá i sedačka Posltrin a celý prostor ještě více zútulňují nejen světla, ale také mnohé reprodukce a obrazy na stěnách. Hodně „hrají“ už samotné rámy. Všimněte si například obrazu nad jídelním stolem, který je jakoby vložený v dalším rámu.

Foto: archiv firmy

Televizní stěna z laminátu s policemi a skříňkou je z pohledu tvaru záměrně jednoduše provedená tak, aby v prostoru nepůsobila příliš masivně. Ostatně pozornost poutá už zvolený dekorFoto: archiv firmy

Kde se hodí laminát

Máte rádi dřevo, ale nábytek z něj si u sebe v bytě nedokážete představit? Zkuste materiál, jehož povrch umí dřevo věrně napodobit, jako třeba laminát.

„Jde o materiál s velkým potenciálem, pokud je nábytek kvalitně vyrobený. Zvolila jsem ho také v ložnici, z laminátu je velká vestavná skříň po celé ploše jedné stěny, uprostřed s komodou,“ uvádí Květa Jedličková. Ani tady (stejně jako u kuchyňské linky), nehledejte úchytky, nebyl důvod je použít. Příjemnou protiváhu ke skříni pak představuje celočalouněná postel.

Foto: archiv firmy

Noční stolek v ložnici může nahradit proutěný koš. Lampu či knížku unese stejně dobře a ještě nabídne prostor například pro ložní prádloFoto: archiv firmy

Mini zahrádka za dveřmi

Součástí šikovně řešených dispozic je i chodba, která se nachází za dveřmi obýváku (z ní vedou samostatné vstupy do dětského pokoje, koupelny a ložnice) a také balkon ve tvaru L.

„Rozčlenila jsem ho na několik zón: na terásku jsme do nádob vysadili zeleninu a ovoce, pěstováním se zabaví i děti. Další část patří posezení ve společnosti středomořských rostlin, hlavně bylinek, tady nechybí ani gril. A poslední část, která je nejblíže dveřím z obýváku, zastupuje relaxační křeslo s podnožkou obklopené květinami,“ ukazuje Květa Jedličková.

Člověka až překvapí, co vše se na jeden balkon může vejít, a přitom to na sebe krásně navazuje. Ale totéž platí o zařízené celého bytu.

Foto: Květa Jedličková

Pohled na zadní část balkonu, který se proměnil v malou terasu. Za křesly se skrývá malá zeleninová zahrádkaFoto: Květa Jedličková

Dokážete si představit bydlení v už „hotovém“, nebo si raději řešíte vše sami, do posledního šroubku?

Reklama

Načítám