Hlavní obsah

Domácí meteostanice: Už vždy budete vědět, jaké čekat počasí!

Foto: thinkstock

Předpověď počasí přímo pro vaše bydliště vám nikdy nebyla blíž...Foto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete vědět, jaké je u vás počasí, aniž byste vystrčili paty z domu? Pořiďte si domácí meteostanici!

Článek

Možná máte venkovní teploměr, a pak si říkáte, že meteostanice je vlastně jen modernější řešení? Kdepak! Digitální teploměr sice dokáže měřit teplotu, ale nic víc – nemá senzory sbírající data, podle kterých se počasí předpovídá, kdežto domácí meteostanice je vybavená čidlem pro měření atmosférického tlaku nebo třeba senzory měření vlhkosti, rychlosti a směru větru, případně množství srážek.

Jak fungují

„Meteorologická stanice se skládá minimálně ze dvou dílů: hlavní přijímací části s displejem, který zobrazuje naměřené a vyhodnocené údaje, a měřicího senzoru či senzorů. Počet měřicích čidel se zpravidla pohybuje od jedné do pěti (jedno je přímo v přijímací části). U domácích meteorologických stanic se pro předpověď počasí většinou využívá sledování vývoje atmosférického tlaku. Zvýšení tlaku signalizuje obvykle slunečné počasí, pokles spíše oblačno a deštivé počasí,“ vysvětluje Martin Kameníček z firmy Electro World. Mezi čidlem venku a přijímací části v interiéru je bezdrátové připojení, a jak meteostanice, tak čidlo pracují na baterie.

Foto: MALL CZ

Meteorologická stanice Balance meteo FWA 8 s digitálním fotorámečkem o rozměrech hlavní části bez stojánku 24,5 x 17 x 2 cm lze dálkově ovládat (3889 Kč)Foto: MALL CZ

Co vám prozradí?

Meteostanice lze obecně rozdělit na hobby modely a profesionálnější výrobky. Hobby meteostanice měří vnitřní a vnější teplotu, atmosférický tlak nebo vlhkost, za automatickou funkci se považuje uvádění času a data. Pokročilejší modely ukazují i fáze Měsíce, rovněž východ a západ Slunce. Ovšem ještě profesionálnější meteostanice dokážou měřit i rychlost a směr větru nebo množství srážek a navíc můžou vyhodnocovat solární radiaci nebo hodnoty UV záření.

„Některé modely lze propojit i s počítačem, kde meteostanice buď analyzují data, nebo získávají z internetu profesionální předpověď,“ dodává Bohuslav Komín z firmy Euronics.

Foto: Hyundai

Meteostanice Hyundai WSC 2180 se nabízí v bílém, růžovém, světle modrém a černém provedení a mimo jiné nabízí funkci opakovaného buzení (cena od 999 Kč)Foto: Hyundai

Pro zvídavé

Zajímavé informace vám nabídnou i různé vyhodnocovací funkce hobby meteostanic. Přístroje mohou v grafu zobrazit například vývoj změn teploty, vlhkosti nebo tlaku vzduchu, užitečná je paměť zahrnující údaje maximálních a minimálních hodnot meteorologických jevů.

Foto: MALL CZ

Meteostanice IROX EBR707 s ikonami 3D v krystalech podsvícených LED diodami se hodí do moderního interiéru (za 1889 Kč)Foto: MALL CZ

Bude měření odpovídat realitě?

Nikdy se nedá zcela vyloučit, že nedojde k částečnému zkreslení údajů. Ovšem právě proto čidlo (čidla) umístěte tak, abyste co nejvíce případných negativních faktorů eliminovala. „Je potřeba ho chránit před extrémními přímými vlivy počasí, vyberte místo v závětří a ve stínu. Senzor meteorologické stanice by se měl ideálně umístit na místo alespoň jeden metr nad zemí. Také si dejte pozor na instalaci v blízkosti tepelných zdrojů (například komín, teplo unikající z interiéru, kovové rámy a podobně),“ nabádá Martin Kameníček.

Foto: Hyundai

Meteostanice Hyundai WS 2061 kromě předpovědi počasí a měření základních meteorologických funkcí nabízí bezdrátové monitorování zálivky rostlin (od 1598 Kč)Foto: Hyundai

Jakou meteostanici vybrat

Zvažte, co vlastně chcete. Pokud vás jen zajímá, jaké bude počasí, vystačíte si s přístrojem, na jehož displeji se zobrazují ikony předpovědi počasí. Kdo by však rád věděl více, například i údaje o vlhkosti, tlaku a jiné, měl by se poohlédnout po profesionálnějším modelu. Co je dobré také vědět? „Meteostanici většinou pořídíte v kovovém a plastovém provedení. Údržba je snadná, stačí pouze vyměnit baterie po jejich vybití,“ upřesňuje Bohuslav Komín.

Foto: MALL CZ

Meteostanice Sencor SWS 180 obsahuje bezdrátové senzory teploty, vlhkosti, rychlosti a směru větru i množství srážek a mimo jiné nabízí zálohování dat v počítači (aktuálně za 2784 Kč)Foto: MALL CZ

Foto: Meteoshop CZ

Meteostanice Ventus 194 nabízí až desetidenní předpověď počasí aktualizovanou pomocí satelitních dat z internetu – regionální předpověď lze určit pro téměř 300 míst v České republice (za 2989 Kč)Foto: Meteoshop CZ

Co myslíte, není praktičtější pořídit si meteostanici než denně sedět přilepení na televizní obrazovku nebo internet, abyste věděli, jaké bude počasí?

Reklama

Související témata:
Rosnička

Načítám