Hlavní obsah

Moje dítě nejí zeleninu. Jak mu doplnit vitaminy?

Foto: thinkstock

Ovoce a zelenina jsou ideální způsob, jak do dětí dostat dostatek vitaminů. Bohužel dost dětí je odmítá jístFoto: thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vitaminy jsou pro život nezbytné! Jenže především u dětí je s nimi leckdy potíž. Co dělat, když odmítají třeba zeleninu, ovoce a další potraviny? Jsou pilulky a sirupy dostatečnou náhradou?

Článek

Znáte to. Jak donutit malé dítě, aby chroustalo dostatek zeleniny, s chutí snědlo třeba čočku či jiné luštěniny a vůbec jeho strava byla pestrá? Výsledkem je, že řada vitaminů dětem (ale i dospělým) chybí. „Nejčastěji chybí v populaci vitamin C, vitaminy ze skupiny B, vitamin D a občas také vitamin A a E,“ potvrzuje alergoložka Jana Pavluchová z Medicon.

Jak to poznat?

V tu chvíli vzniká takzvaná hypovitaminóza. „Mezi časté projevy hypovitaminózy patří únava, neklid, svalové bolesti, poruchy spánku, nechutenství, průjmy, změny stavu kůže, horší hojivost, koutky, krvácení sliznice dutiny ústní, zhoršení zraku, křeče v končetinách a podobně. Nedostatek vitaminu D pak způsobuje měknutí kostí a kazivost zubů,“ popisuje Jana Pavluchová.

Doplňte dětem vitaminy

Způsobů, jak dodat dětskému tělu potřebné vitaminy, je několik. První, co každého napadne, jsou nejrůznější dětské vitaminy z lékáren (Marťánci, Vibovit a podobně). Ty jsou vhodné ve chvíli, kdy vaše dítě drží nějakou dietu, trpí alergií na určité potraviny či odmítá více složek potravy.

Foto: thinkstock

Existují samozřejmě různé dětské multivitaminy, ale ty využívejte opravdu jen v případě, že vaše dítě odmítá řadu potřebných složek stravyFoto: thinkstock

Pomoci ale mohou i různé bylinky a rostliny. „Mezi formy doplňků vitaminu C patří acerola a rakytník či řasy, jako je třeba spirulina, která na sebe dokáže vázat právě vitamin C, ale i B, a také minerály selen, jód, hořčík, zinek a železo. Řasy se prodávají v různých formách, dětem rozhodně chutnat nebudou, ale dají se přidávat do běžného vaření, do rýže, brambor, polévek a podobně,“ tvrdí herboložka Michaela Kaplanová.

Podle ní za zmínku stojí i brazilské ovoce acai, které obsahuje vitamin C a také hodně vlákniny. „Prodává se ve formě prášku a opět se dá snadno zamíchat třeba do kaší,“ radí Michaela Kaplanová.

Pozor na přebytek

Rozhodně ale není dobré zásobovat děti vitaminovými doplňky zbytečně, protože hrozí předávkování (hypervitaminóza). U vitaminů rozpustných ve vodě (například vitamin C) to není problém, co tělo nepotřebuje, snadno vyloučí. Problém může ale nastat u vitaminů rozpustných v tucích (vitamin A, D, E a K). „Tam to takhle nefunguje a například hypervitaminóza D způsobuje odvápnění kostí a narušení růstu, hypervitaminóza E zase přechodné žaludeční obtíže a průjmy. Nejrizikovější je ale vitamin A, který se ukládá v játrech a může způsobit otravu,“ varuje Jana Pavluchová.

Vitaminovými přípravky tedy neplýtvejte a rozhodně dodržujte předepsané dávkování!

Jak jsou na tom s vitaminy vaše děti?

Načítám