Hlavní obsah

Moje svatba snů: Spočítejte si, kolik bude stát!

Foto: www.thinkstock.com

Velká svatba není levnou záležitostíFoto: www.thinkstock.com

Reklama

Když už jste se odhodlali k takovému kroku, jakým je sňatek, určitě si přejete, aby bylo vše podle vašich představ. Svatba s hostinou hodnou královského páru je sice žádaná součást vašeho velkého dne, ale pokud to znamená, že dalších pár měsíců pak budete jíst jenom chléb a brambory a pít čistou vodu, radost z toho mít určitě nebudete. Na co tedy svoji peněženku připravit?

Článek

Zapomeňte na tradici, že otec nevěsty platí svatbu a ženich alkohol a prstýnky. Radši se dohodněte dříve, než rozešlete pozvánky. Pomůžeme vám získat reálnou představu o tom, jaké výdaje na vás čekají v souvislosti s běžným svatebním dnem.

Začněte oznámeními. Jejich cenu neurčuje jen počet, ale hlavně kvalita tisku a neméně důležitý je i výběr samotného materiálu. Jestli se na to cítíte, navrhněte si je sami, vyberte si ze široké nabídky nebo dejte slovo profesionálním designérům. Ceny se pohybují v rozmezí od deseti do osmdesáti korun za jeden kus.

Tip: Hodně párů dnes zavrhuje klasické tištěné oznámení. Grafický návrh realizují ve svém počítači a nechají si oznámení zhotovit ve formě fotografií. Cena za jeden kus tak může činit třeba jen tři koruny.

Svatební šaty

Pokud si je budete chtít koupit, počítejte s částkou od 3000 Kč výš za šaty jednoduché. Náročnější róba s výšivkou může stát klidně i dvacet, třicet tisíc korun a ceny šatů z dílen světových návrhářů se pohybují v přímo astronomických sumách. Jestli nestojíte o drahé kupované šaty, další možností je švadlena. Za model zaplatíte o polovinu méně, a k tomu budou šité přesně na vaši postavu. Kvalitní oblek, košile i obuv pro budoucího manžela je rovněž důležitou položkou, za kterou zaplatíte sumu okolo 10 000 korun. Jako u dámských šatů rozhoduje střih a materiál. Nejvyhledávanější jsou dnes svatební salony, kde se dají šaty půjčit (většinou na 3 až 5 dní) už za 4000 Kč. Také si zde můžete vybrat správné doplňky i oblečení pro ženicha.

Foto: Thinkstock

K nevěstě patří krásné šaty a kyticeFoto: Thinkstock

Tip:I v dražších francouzských salonech se dají zakoupit krásné šaty s výraznou slevou, protože prodejci většinou v měsíci lednu doprodávají loňské kolekce. Například z původních 10 000 korun seženete šaty pro princeznu za 3 5 tisíc, takže pokud sňatek plánujete až napřesrok, berte tuto možnost v potaz. Investované peníze se vám vrátí prodejem šatů na nějakém z aukčních portálů, využít můžete také zdarma náš Bazar na Proženy.cz.

Kytice pro nevěstu

Květy ke svatbě patří a jsou její neodmyslitelnou součástí. Ceny kytic bývají určené podle velikosti, ozdob, počtu a druhu kvítků a orientačně se pohybují v rozmezí od 450 3000 korun. Není neobvyklé, že si k jednoduchým šatům  nevěsta místo velké kytice bere jen jednu růžičku. Proč ne? Je to pěkné, romantické a originální. Na výzdobu svatebních stolů, sálu a případně kostela také nezapomeňte připočítat pár set navíc.

Prstýnky

Cena za jeden prstýnek se odvíjí od materiálu (vedle klasického zlata je dnes oblíbené i bílé zlato či platina), designu a hmotnosti. Ty nejlevnější pořídíte už od 1350 korun, ale při značkových kouscích, zvlášť pokud jsou zdobené, se může cena vyšplhat o mnoho výše.

Místo pro svatební hostinu

Když hostina proběhne v restauraci nebo v hotelu, za pronájem místnosti možná nezaplatíte nic. V opačném případě se dohodne minimální suma, kterou utratíte za pohoštění i nápoje. Jiný sál (třeba v kulturním domě) už zadarmo nebude. Platí se zhruba od 1400 korun/den. Za stylová místa si pochopitelně ještě více připlatíte. Pronájem sálu, salonku a kapliček českých zámků vás může vyjít i na 10 15 000 korun.

Foto: Thinkstock

Svatební hostinu se vyplatí pečlivě naplánovatFoto: Thinkstock

Kameraman, fotograf

Jestli vám nevadí roztřesené záběry, chybějící tváře a nezachycení důležitých momentů z toho správného úhlu, požádejte o natočení svatby někoho ze známých. Určitě to ale není vaše přání, takže se raději obraťte na profesionály. Za kameramana zaplatíte zhruba okolo 5000 Kč. Ceny fotografií jsou závislé na službách konkrétního fotografa, počtu záběrů a místa pro focení. Obyčejně zaplatíte také zhruba okolo 5000 korun. Umělecky „vyšperkované“ fotografie jsou logicky dražší.

Hudba

Dokáže vyčarovat úžasnou atmosféru, a proto dejte na zkušenosti druhých a neexperimentuje. Zapomeňte na „garážovou kapelu“, která vám přijde za občerstvení zahrát pár vypalovaček. Dechovka taky nebude to pravé. Je třeba zvolit neutrální hudební kulisu, která vyhoví každému přítomnému. Živá kapela vám může zahrát za 6 10 000 Kč, DJ odhadem vyjde na 6 8000 Kč.

Svatební menu, nápoje a pohoštění

Jídlo je základem každé oslavy. Než vyberete svatební menu, nezapomeňte se poradit s partnerem. Každý má jiné chutě. Na osobu je nutné počítat minimálně 1 litr vína, 0,4 litru tvrdého alkoholu a 2 litry nealkoholických nápojů. Cena pohoštění (včetně nápojů a zákusků) se počítá od 600 2000 Kč. V některých krajích je zvykem hosty obdarovávat výslužkou, a to v podobě zákusků (30 50 kusů) a lahvičky vína či jiného nápoje. (Výslužková krabice s uchem vyjde na 10 korun včetně DPH. Jde objednat přes e-shop.)

Další položkou na seznamu výdajů mohou být finance utracené za kadeřníka, kosmetičku, maskérku či nehtovou vizážistku. Zapomenout byste neměli ani na pohoštění nejbližších na další den po svatbě. Jestli se rozhodnete pro svatbu ve velkém stylu, patří k ní i reprezentativní auto, nejlépe limuzína, což jsou další náklady za jeho zapůjčení.

Připadá vám to celé nějak složité a náročné? Netroufáte si na organizaci svého velkého dne? Pak zvažte využití služeb svatební agentury a jejich nabídky svatby „na klíč“. Zbavíte se tak většiny starostí.

Hostina na zahradě?

Pokud vám nedostatek finančních prostředků překazil sny o velké svatbě, nezoufejte. Vždyť začátek manželského života je postaven i na jiných hodnotách, než jsou honosné oslavy s obrovským počtem hostů. I malá svatba může být nádherným zážitkem, pokud se vy i vaši hosté budete dobře bavit. Čím dál více párů například dává přednost obřadu pouze se svědky nebo rodiči, oslavu s přáteli a kolegy slaví na zapůjčené zahradě, kde víno teče proudem a gril pracuje na plné obrátky.

A jakou svatbu jste si vysnili vy? Povedla se vám, nebo ji teprve plánujete? Poraďte pod článkem ostatním!

Reklama

Načítám