Hlavní obsah

Moučníky podle moderátorek zpráv? Tyhle u nich vedou!

Foto: Greta Blumajerová

Oslaďte si léto s hvězdami!Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Co dělají moderátorky televizních zpráv, když zrovna nevysílají? Možná se budete divit, ale některé i pečou sladké moučníky. Tři z nich nám prozradily své oblíbené recepty!

Článek

Jolana Voldánová, Terezie Kašparovská a Jana Marečková. Všechny tři určitě dobře znáte z televizních obrazovek coby moderátorky zpráv. Jaké moučníky u nich doma sklidí vždy úspěch? Prozradily nám svoje recepty, my je otestovali a výsledek? Je famózní!

Rohlíčky Jolany Voldánové

Přestože se Jolana s Událostmi v České televizi v neděli rozloučila, 18 let za moderátorským pultíkem divákům jen těžko vymažete z paměti. „Tyhle rohlíčky jsou u nás hitem v jakoukoli roční dobu. Podle receptu manželovy maminky je dělám poměrně často,“ svěřila nám Jolana.

Na 64 rohlíčků potřebujete: 500 g polohrubé mouky, 250 ml smetany ke šlehání, 250 g rostlinného tuku na pečení. Na nádivku: 150 g mletých ořechů, 150 g cukru krupice, 1 lžíci mletých piškotů, 125 ml mléka. Na obalení: moučkový cukr na obalení, vanilka.

Foto: Greta Blumajerová

Rohlíčky jsou měkké a krásně voníFoto: Greta Blumajerová

Postup:Nejprve připravte nádivku. Do vařícího mléka nasypte všechny přísady a chvilku společně povařte. Pak ji nechte vychladnout. Z polohrubé mouky, šlehačky a tuku vypracujte těsto, které rozdělte na osm dílů. Z každého vyválejte placku, tu nakrájejte jako dort (tedy na jakési trojúhelníčky). Na širší konec pokládejte trochu ořechové náplně a zaviňte do tvaru rohlíčků. Naskládejte je na plech vymazaný máslem a pečte při 180 stupních asi 15–20 minut. „Ještě teplé je obaluji v moučkovém cukru, do kterého přidávám vanilku nebo alespoň vanilkový cukr,“ přidává svůj tip Jolana.

Makový koláč Terezie Kašparovské

Terezii určitě znáte z večerních Zpráv na FTV Prima. Prozradila nám, že pečení miluje a že prý sama často svými sladkostmi zásobuje celou rodinu. „Tento koláč peču, když je nás na něj víc, je poměrně velký. Dcera Ema miluje mák a já zase ovoce, tohle je takový kompromis,“ usmívá se Terezie.

Na koláčovou formu o průměru 26 cm potřebujete: 750 g švestek (nebo blum), 150 g polohrubé mouky, půl balíčku prášku do pečiva, 75 g pískového cukru, 125 ml mléka, půl baličku vanilkového cukru, 1 vejce, 50 ml oleje. Na nádivku: 120 g mletého máku, 250 ml mléka, 40 g pískového cukru, 1 vanilkový cukr, půl lžičky skořice. Na drobenku: 80 g másla, 80 g hrubé mouky, 80 g cukru krupice.

Foto: Greta Blumajerová

Pokud neseženete švestky, nahraďte je blumami či meruňkamiFoto: Greta Blumajerová

Postup:Suroviny na těsto vložte do mísy a smíchejte je šlehačem. Jemné těsto nalijte do koláčové formy, kterou nezapomeňte vymazat máslem. A můžete na nádivku! Mletý mák svařte v mléce. „Trvá to asi 15 minut, musí se často míchat,“ přidává upozornění Terezie. Do uvařené směsi dodejte cukr, skořici a nechte ji vychladnout. Vypeckované švestky naskládejte na koláč slupkou dolů, na švestky nalijte makovou nádivku a posypte vše drobenkou (ta vznikne promnutím měkkého másla, mouky a cukru). Pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů Celsia 45–50 minut.

Tvarohové řezy Jany Marečkové

Mladou brunetku Janu vídáte zase v Televizních novinách na Nově. Jaký recept nám prozradila? Na řezy! „V mém pekařském repertoáru se tenhle moučník stal jistotou. Málokdy zbude na druhý den,“ ujišťuje nás Jana.

Na 1 plech potřebujete: 4 vejce, 180 g cukru, 2 dl oleje, 200 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva. Na tvarohovou náplň: 750 g měkkého tvarohu ve vaničce, 100 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 4 lžíce mléka, 5 lžic rumu. Na želé: 750 ml vody, 2 vanilkové cukry, 3 lžíce cukru krupice, půl sáčku pomerančového šumivého nápoje v prášku, 2 vanilkové pudinkové prášky.

Foto: Greta Blumajerová

Tvarohové řezy vás krásně osvěžíFoto: Greta Blumajerová

Postup: Vejce vyšlehejte s cukrem, snižte otáčky a přidejte olej. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a přimíchejte ji do základu. Těsto nalijte na vymazaný plech s vyšším okrajem (vymazaný máslem a vysypaný hrubou moukou) a pečte při 180 stupních do růžova (asi 25 minut). Když vychladne, potřete ho krémem z tvarohu, mléka, cukru krupice a vanilkového cukru. „Rum používám na ovonění,“ přidává svůj tip Jana. A teď už zbývá jen želé! Všechny suroviny rozmíchejte ve vodě a za pomalého míchání přiveďte k varu. Až hmota zhoustne, polévejte jí naběračkou tvarohovou vrstvu. Nechte vychladit a krájejte na kostky nebo vykrajujte mini dortíky.

A jaké moučníky jsou u vás ty nej? Přidávejte osvědčené tipy do rubriky Vaše recepty!

Reklama

Načítám