Hlavní obsah
0,0
(0)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Přituhující teploty nedovolí trávit příliš času venku a po návratu do vyhřátého domova se něco dobrého na zahřátí hodí. Zkuste recept na mrkvový krém s chilli a zázvorem.

15 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 4 lžíce dýňových semen
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 1 trochu soli
  • 1 ks červené chilli papričky
  • 3 cm čerstvého zázvoru
  • 1,5 l vody
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 4 stroužky česneku
  • 1 ks cibule
  • 700 g mrkve
  • 2 ks brambor
Článek

Postup

01.

Cibuli nakrájejte najemno, česnek jemně nasekejte a oboje zpěňte na oleji. Mrkev oškrábejte, nakrájejte na kousky a přidejte ji k lehce zlátnoucí cibuli, kde ji také nechte chvíli restovat.

02.

Mezitím oškrábejte a nakrájejte na kostičky brambory nebo batátu. I ty nakonec přidejte do hrnce, zalijte vodou asi 2 centimetry nad hranici zeleniny, přidejte polovinu nastrouhaného zázvoru a vařte asi 25 minut doměkka.

03.

Měkkou zeleninu ponorným mixérem rozmixujte na krém, dochuťte zbytkem zázvoru, solí, pepřem a jemně nasekanou chilli papričkou. Polévku podávejte dozdobenou lžící zakysané smetany a posypanou nasucho opraženými loupanými dýňovými semínky.

Z mrkve můžete také připravit báječné křupavé mrkvové placky.

Reklama

Související témata:

Načítám