Hlavní obsah

Bolest hlavy: Pozor na jízdu na kole, dvě obrazovky a povolené břicho

Foto: Marie Irová

Foto: Marie Irová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Devadesát procent lidí občas bolí hlava. Ale příčina může být v úplně jiné části těla. Kde tedy bolest vzniká? A jak se jí účinně zbavit? V novém podcastu MUDr.ování zaměřeném na zdraví se nebojíme zeptat a naši odborníci se nebojí odpovídat.

Článek

Když si po náročném dni stěžujete, že vám asi praskne hlava, mozek je v tom nevinně. Ten totiž neobsahuje nervová vlákna přenášející bolest. Takže nebolí. Co tedy způsobuje nepříjemné stavy, kterými trpí většina lidí? Fyzioterapeutka Michaela Ulrichová z kliniky VO2Max se v dalším dílu podcastu MUDr.ování zamýšlí nad tak zvanými primárními bolestmi hlavy, což jsou stavy, které neohrožují náš život. Dokážou ho ale pěkně znepříjemnit.

Na kolo po práci? Raději ne

Častou příčinou bolestí prý bývá velké soustředění, při kterém máme hlavu předsunutou dopředu. Možná právě teď, když čtete tento text, jste přesně v té poloze, která přetížení šíjového svalstva způsobuje. „Vznikne tam napětí, které se může různými složitými mechanismy projevit jako bolest hlavy,“ vysvětluje v podcastu fyzioterapeutka, jež se na tento rozšířený problém specializuje.

Ze stejného důvodu, tedy předsunuté šíje, může hlava bolet i cyklisty, kteří se soustředí na cestu. „Není tedy dobré, pokud vás přes den v práci rozbolela hlava, jít to takzvaně vyjezdit na kole. Zvlášť máte-li sedavé zaměstnání, protože na kole zase sedíte. Jinak je samozřejmě pohyb dobrá pomůcka na zmírnění potíží,“ radí v podcastu MUDr.ování fyzioterapeutka.

Ač bychom si to asi všichni přáli, jakýsi katalog různých typů bolestí hlavy a doporučení, jak se jich zbavit, neexistuje. „Najít příčinu je stopovací práce a někdy docela i dobrodružství,“ říká Michaela Ulrichová s tím, že většinou se s klienty dobere rozuzlení po pěti sezeních. „Někdy bolest může způsobit únava okohybných svalů přetížených dlouhým soustředěním očí na obrazovku počítače, stejný problém mívají i řidiči. Obecně se dá říci, že hlava nejvíc bolí ty, kteří jsou zapáleni pro svou práci, dávají do ní vše a zapomínají myslet na sebe,“ zamýšlí se fyzioterapeutka v dalším dílu podcastu MUDr.ování, kde se mimo jiné dozvíte, jak bolest hlavy souvisí s břišním svalstvem a jak přijít na to, jestli vás hlava bolí z příliš těsné helmy, anebo špatného posedu na kole.

Celý rozhovor si můžete poslechnout v podcastu MUDr.ování. Každý další díl se objeví vždy ve středu v 11 hodin dopoledne a poslouchat ho můžete na Proženy.cz a ve všech podcastových aplikacích, jakou jsou Podcasty.cz, Spotify či Apple Podcasts.

A s kým že jsme si to vlastně povídali? Fyzioterapeutka Michaela Ulrichová vystudovala na 2. lékařské fakultě Univerzity Karlovy bakalářský a navazující magisterský studijní program Specializace ve zdravotnictví, obor fyzioterapie. Na Fakultě tělesné výchovy a sportu navázala doktorským studiem v oboru Kinantropologie. Pracuje na Klinice tělovýchovného lékařství FN Motol, na Dětské psychiatrické klinice FN Motol a v Domově sv. Josefa pro pacienty s roztroušenou sklerózou. V současné době se na klinice celostní terapie a sportu VO2MAX věnuje mimo jiné klientům s bolestmi hlavy.

Příští týden se můžete těšit na dětskou psycholožku Evu Němečkovou, která vysvětlí, proč je výchova dítěte podobná výchově psa.

Reklama

Načítám