Hlavní obsah

Nesnáším trampolíny, jsou nebezpečné. S lékařkou z dětského urgentu Júliou Miklošovou

Foto: Marie Irová

Foto: Marie Irová

Reklama

Ročně lékaři ošetří na půl milionu dětských úrazů. Jaké jsou právě teď nejčastější? Existuje bezpečné místo pro děti? A proč se o pediatrech říká, že jsou tak trochu veterináři? V novém podcastu MUDr.ování zaměřeném na zdraví se nebojíme zeptat a naši odborníci se nebojí odpovídat.

Článek

Na jedné straně chceme, aby děti trávily co nejvíce času venku, na straně druhé jim ale právě teď hrozí, že se zraní častěji než kdy jindy. „Po zimě jsou trochu nemotorné a víc padají,“ vysvětluje lékařka z dětského urgentního příjmu v pražském Motole Júlia Miklošová. Na jaře podle ní lékaři nejčastěji ošetřují pády z kola, úrazy hlavy a dopravní nehody. „Typ a charakter úrazů se nemění jen podle ročního období, ale také s věkem dítěte,“ rozvádí informaci pediatrička, která v podcastu vysvětluje, na co by si měli dát pozor rodiče předškoláků a s čím se na urgentu většinou objevují teenageři.

Specifická zlomenina odhalí týrání

Děti mají dnes nepřeberné množství sportovních pomůcek a náčiní, ale co lékařům dělá největší vrásky, jsou trampolíny. „Osobně mě baví, ale jako lékařka je nemám ráda. Hrozí na nich závažná poranění vnitřních orgánů,“ vysvětluje svůj negativní postoj podpořený praxí, kdy na urgentním příjmu ošetřila mnoho takových případů.

Co je na trampolínách vlastně tak špatného? A proč se paní doktorce směje její partner, když procházejí kolem dětského hřiště? O tom všem se Júlia Miklošová rozpovídala v podcastu MUDr.ování, kde jsme si s ní kromě úrazů způsobených při hře povídali o tom, co prožívá, když se jí na urgentním příjmu dostane do ruky dítě, které týrá jeho rodič. Díky lepší diagnostice, která zahrnuje například odhalení specifických zlomenin, dokážou lékaři zachytit víc případů týraných dětí než v minulosti. „Nemyslím si ale, že by jejich počet stoupal. Je to podle mého spíš dáno propracovanými postupy. Ale těžko říci, jak s tím zamíchal covid. Ta čísla ještě nemáme, samotnou by mě zajímala,“ zamýšlí se lékařka.

Celý rozhovor si můžete poslechnout v podcastu MUDr.ování. Každý další díl se objeví vždy ve středu v 11 hodin dopoledne a poslouchat ho můžete na Proženy.cz a ve všech podcastových aplikacích, jakou jsou Podcasty.cz, Spotify či Apple Podcasts.

A s kým že jsme si to vlastně povídali? MUDr. Júlia Miklošová pracuje více než deset let na vysokoprahovém urgentním příjmu v pražské Fakultní nemocnici Motol. Kromě léčby akutních dětských stavů se věnuje prevenci úrazů našich nejmenších. Sestavila preventivní desatero pro rodiče malých dětí a také spolu s kolegy rentgenology pracovala na zpřesnění diagnostických postupů, které dokáží odhalit fakt, že ošetřované dítě je týráno.

Příští týden se v podcastu můžete těšit na internistku Kateřinu Cajthamlovou, která bude povídat nejen o šikaně obézních, ale i o tom, proč jedna čokoláda navíc neškodí. 

Reklama

Načítám