Hlavní obsah

Fyzioterapeutka Vendula Nováková: Jsou lodičky a baleríny zlo a dá se opravit vbočený palec?

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Co by mělo mít na noze dítě, které právě začalo chodit? Lze vbočený palec cvičením vrátit do původní polohy? A je bosá chůze opravdu takové požehnání, jak se o ní tvrdí? V novém podcastu MUDr.ování zaměřením na zdraví se nebojíme zeptat a naši odborníci se nebojí odpovídat.

Článek

Možná vás zase včera večer bolela záda, a tak jste si zobli analgetikum. Místo v šuplíku s léky byste ale měli hledat pomoc v botníku. Vyhodit lodičky ale není řešení. Jak říká fyzioterapeutka Vendula Nováková, která se ve své praxi zaměřuje na nohy, problematické mohou být i jiné druhy bot. „Třeba baleríny. Nechci je zatracovat šmahem, existují i celkem kvalitní modely, ale problém je, že zrovna tyhle boty musíme na noze křečovitě držet. To samé se děje, i když nosíme pantofle. Přitom noha by neměla držet botu, ale bota nohu,“ upřesňuje fyzioterapeutka s tím, že když je to naopak, noha se dostane do křeče, z čehož pramení problémy, které leckdy vyvzlínají až k bedrům.

Nepomůžete si ani tím, že si koupíte barefooty a už nikdy nic jiného nebudete nosit. „Na barefooty bychom si měli zvykat postupně, jinak se v nich nebudeme cítit dobře,“ upozorňuje Vendula Nováková. V podcastu jsme se s odbornicí na zdravou chůzi dostali také k trendu chození bez bot, obouvání dětí a nápravě kladívkových prstů a vbočených palců.

„Snažím se, aby dotyčný či dotyčná nemuseli na operaci, která je velmi bolestivá. A většinou se to daří,“ dodává ke dvěma posledně jmenovaným obtížím fyzioterapeutka, která nezatracuje ani různé „narovnávací pomůcky“ hojně nabízené těm, koho vbočené palce trápí hlavně z estetického hlediska. Celý rozhovor si můžete poslechnout v podcastu, který najdete pod názvem MUDr.ování. Každý další díl se objeví vždy ve středu v 11 hodin dopoledne a poslouchat ho můžete na Proženy.cz a ve všech podcastových aplikacích, jakou jsou Podcasty.cz, Spotify či Apple podcasts.

Foto: Marie Irová

Vendula Nováková ví, jak na bolest nohou a které boty raději nekupovatFoto: Marie Irová

A s kým že jsme si to vlastně povídali? Vendula Nováková na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy absolvovala studijní program Specializace ve zdravotnictví – obor Fyzioterapie. V současné době pokračuje v navazujícím studiu na FTVS oborem Aplikovaná tělesná výchova a sport osob se specifickými potřebami. Pracuje jako fyzioterapeutka na klinice VO2MAX, kterou založila olympijská medailistka, lyžařka Šárka Strachová.

Příští týden se můžete těšit na lékařku Julii Miklošovou, která pracuje na dětském urgentním příjmu v nemocnici Motol. Proč by zakázala trampolíny na zahradách? A jestli jste nestihli minulý díl, pusťte si ho zpětně na Podcasty.cz, Spotify či Apple Podcasts.

Reklama

Načítám