Hlavní obsah

Muži a láska. Jsou citlivější, než byste čekaly!

Foto: Profimedia

Možná si také myslíte, že na citové projevy muže moc neužije. Opak je ale pravdouFoto: Profimedia

Reklama

Myslíte, že ženy jsou ty citlivější, ty, co dávají lásku víc najevo, ty, které po ní víc touží? Kdepak! Pánové jsou daleko větší citlivky, než by se mohlo zdát. Potvrdil to nedávný průzkum!

Článek

Máme je za drsňáky, co vyznáními lásky spíš šetří. Máme pocit, že do manželství se moc neženou, chtějí si užívat svobody. Jenže nedávný průzkum agentury McGuffin, který si objednala značka Milka, zjistil něco trochu jiného.

Něžní drsňáci

Průzkumu se zúčastnilo 800 respondentů z České republiky a 500 ze Slovenska. Obě pohlaví byla zastoupena rovnoměrně, přičemž dotazovaným bylo mezi 16 až 64 lety. Výsledek? Vypadá to, že pánové v sobě mají víc jemnosti, než by se čekalo. Z jejich odpovědí totiž vzešlo, že jsou v hledání životní lásky vlastně aktivnější než ženy, manželství se nebojí, naopak hodně z nich po něm touží. A dokonce i s projevováním citů a s používáním věty „miluji tě“ jsou na tom líp než dámy. Koneckonců čísla mluví jasně:

  • Více než 47 procent mužů je přesvědčeno, že se se svou současnou partnerkou v blízké době ožení.
  • Zhruba 70 procent mužů hledá lásku aktivně, buď na společenských akcích, v okruhu svých známých nebo na seznamkách. To ženy jsou zdrženlivější, celých 46 procent jich lásku nehledá, tak nějak čekají, že sama přijde.
  • „Miluji tě“ říká 30 procent mužů své partnerce jednou týdně, ženy mají tuto frekvenci jen ve 25 procentech.
  • Svátek zamilovaných pak slaví 56 procent mužů oproti 48 procentům žen.
Foto: Profimedia

Vypadá to, že pánové říkají své partnerce miluji tě častěji než ženyFoto: Profimedia

Jediné, co asi nikoho moc nepřekvapí, jsou odpovědi týkající se sexu. Jeho kvalita je důležitá pro 26 procent mužů oproti 18 procentům žen, pro něž je důležitější například zodpovědnost nebo zamilovanost. „Pro muže je sex významným prvkem. Mají rádi, když po nich jejich drahé polovičky zatouží. Zkuste se svých mužů schválně zeptat, čím by chtěli být více, zda výbornými vědci, nebo vynikajícími milenci,“ říká sexuoložka Hana Fifková.

Ženy se změnily, muži ne

Skoro by to mohlo vypadat, že se pánové mění, ztrácejí svou mužnost. Jenže je to naopak, to spíš ženy své postoje změnily. Svatba a zakládání rodiny pro ně již není takovou prioritou jako v minulosti.

„Dřív byly vdavky i otázkou existenční, byla to možnost, jak mít co jíst, mít určité postavení, žít v bezpečném prostředí. Dnes už ženy nepotřebují bezpečí získávat spojením s mužem, naopak mohou mít pocit, že manželstvím by přišly o svou svobodu,“ vysvětluje koučka partnerských vztahů Kateřina Matláková ze Školy pro ženy.

To pánové mají v podstatě stále stejný přístup, jen díky dnešní svobodě a liberalismu nemusí drsnost předstírat. „Neřekla bych, že by muži toužili po svatbě víc než dřív. To spíš ženy ubraly a u mužů je to díky otevřenosti doby víc vidět,“ dodává Kateřina Matláková.

Foto: Profimedia

Muži umí milovat a nestydí se za toFoto: Profimedia

Není to špatně

Tvrdit, že je to tak špatně, by bylo ale příliš černobílé. Pořád jsou ženy, pro které je rodina prioritou, jen už to není tak samozřejmé. Je jen potřeba sladit představy ženy s těmi mužovými.

„Pokud mají dva lidé odlišné pilíře, může přijít v určitém čase kolaps. Bohužel se také stává, že jeden v sobě z velké lásky touhu po dítěti, svatbě a podobně upozaďuje a to je nebezpečné. Pokud se vaše sny rozplývají a vy se jen přizpůsobujete, měli byste v sobě najít sílu jít si svou cestou, hledat své štěstí,“ dodává terapeutka pro děti, rodiny a mezilidské vztahy Lucie Mucalová.

A co vy? Byla nebo je pro vás svatba a děti životní priorita?

Reklama

Načítám