Hlavní obsah

Muži bez touhy po sexu? Těchto 5 rad pomáhá jim i jejich partnerkám!

Foto: gpointstudio, shutterstock.com

Zajímá ho všechno ostatní, jen ne sex? Pak je něco špatněFoto: gpointstudio, shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud si v posteli právě teď neužíváte a postrádáte ten pocit spontánnosti a radosti, je velmi pravděpodobné, že něco mezi vámi a partnerem chybí. Že by za to mohla jeho upadající touha? Odbrzděte ji!

Článek

„Když za manželem nepřijdu já jako první, sex prostě není,“ vzdychá čtenářka Mirka, které častější pohlavní styk chybí. „Potřebuji to víc a masturbovat pořád dokola mě nebaví,“ vysvětluje a hledá radu. Existuje vůbec nějaká?

I když letos bohužel zemřela významná představitelka československé sexuologie MUDr. Jaroslava Pondělíčková-Mašlová, zanechala nám nesmírně důležitý odkaz. Společně s profesorem Janem Rabochem totiž nahlížela pod pokličku sexuálním problémům. Jak komentovala mužský nezájem o sex? Tohle je pět věcí, které pro svůj milostný život můžete udělat.

1. Neberte to osobně

„Občas do naší ordinace přijde žena, které vadí, že její manžel, ačkoli jsou mladí, má zájem milovat se jednou za týden a někdy ani to ne. Když žena muže k sexuálnímu styku přece jen přiměje, zdaří se bez problému. Proto to nechápe a chce vědět, čím to a je a co dělat. Když se zeptám, proč tedy muže neprovokuje častěji, slyším obligátní odpověď, že ji uráží se doprošovat,“ objasnila odbornice v knize O sexualitě a partnerských vztazích s tím, že leckdy ženy chtějí, aby jejich manželé dávali podněty sami.

„Tyto ženy nechtějí slyšet námitku, že je to přece pro ně ideální stav. Mají-li zájem, mohou přimět partnera uskutečnit koitus. Líčím jim, o co hůře na tom jsou ty, kdy muž vyžaduje koitus dvakrát, někdy i třikrát denně,“ doslova popsala sexuoložka. A uhodila hřebíček na hlavičku. Jste vy tou aktivnější? Zůstaňte jí a místo výčitek se spíš soustřeďte na lepší směr cesty, nebo se dostanete do bludného kruhu. (Sex totiž neiniciuje ani jeden z vás.)

Foto: lightwavemedia, shutterstock.com

Pohyb rozhodně svědčí. Jinak totiž tělo začne lenivětFoto: lightwavemedia, shutterstock.com

2. Rozhýbejte se!

Všímáte si, že zdravotní styl vašeho partnera vzal za svoje? Chyba. Podle odborníků pokud se snižuje pohybová aktivita, rozvíjí se obezita, ale naopak se zvyšuje spotřeba moderních drog (alkohol, káva či cigarety), srdečně-cévní aparát dostává zabrat.

V podstatě je to tak, že činnost srdce a plic běžet musí, proto organismus na prvním místě „vypustí“ funkci, kterou primárně nepotřebuje. U mužů se to následně projeví nízkou sexuální potřebou a erektilními dysfunkcemi. Proto toho svého zvedněte z gauče, vymyslete program pro oba (taneční kurzy, turistika, procházky, posilovna) a pomozte mu vrátit zpátky jeho i váš milostný život. Bez vaší aktivity, snahy a podpory to půjde o dost hůř…

3. Taktně zmiňte možnou příčinu

Někteří terapeuti, včetně Američanky Melody Brook spolupracující s portálem Your Tango, zastávají názor, že je vhodné doporučit partnerovi, aby si nechal přeměřit hladiny pohlavních hormonů, zvlášť testosteronu. Pokud je jejich tvorba snížena, popřípadě úplně chybí, nemá muž potřebu uskutečňovat pohlavní styk. Poukázání na tento fakt je to nejmenší, co můžete udělat. Případná lékařská péče už patří k rozhodnutím partnera.

Foto: Photographee.eu, shutterstock.com

Lékař může snadno odhalit příčinu úbytku mužského hormonu testosteronu. A možná léčba už je na vašem mužiFoto: Photographee.eu, shutterstock.com

4. Pusťte se do pátrání

Přečtěte si více o komunikaci, spojení a intimitě, poohlédněte se po odbornících, kteří by vám mohli pomoci. „Nejde o to, abyste partnerovi dokazovali, že vás v něčem zklamal, ale prostě jen oba vezmete problém do svých rukou. A můžete ho řešit společně,“ apeluje na všechny ženy Melody Brook. A poslední, neméně důležitý bod?

5. Věřte na mužskou citlivost

Že je partnerovi všechno jedno? Neškatulkujte ho. My všichni máme nějaké problémy a minulost, která ovlivňuje naše touhy. Neútočte, neponižujte. Tím nedosáhnete ničeho. Spíš odporu z jeho strany.

„Mít sex se svým partnerem není dobré jen pro váš vztah, ale i pro vás. Je potřeba zapracovat převážně na psychické pohodě,“ uzavírá americká terapeutka a všem přeje hodně štěstí.

A jak to máte vy, vadí vám, když partner nemá o sex zájem?

Načítám