Hlavní obsah

Muži vs. ženy: Takhle si užívají slaměné vdovství

Foto: Thinkstock

Ženy dokážou využít slaměného vdovství smysluplněji a stihnou i skleničku s kamarádkouFoto: Thinkstock

Reklama

Dveře skříně dokořád, po posteli se válí oblečení, všude kolem boty a šperky. Místností duní Elvis Presley a uprostřed té spouště tančí tři dámy se skleničkou šampusu v ruce. Takhle vypadá večírek slaměných vdov, žen, které oslavují vzácné chvilky, kdy jejich partneři vytáhli nohy z domu. Jak se svou časově omezenou svobodou nakládají slamění vdovci a vdovy?

Článek

Slaměné vdovství je tak trochu jiný stav! Místo povinností si najednou můžete užívat, dělat vše jen a jen podle svého.Jak s tímto „bohatstvím“ naloží ženy a jak muži? Je v tom totiž obrovský rozdíl!

Tip redakce:Muži jsou jednoduše jiní než ženy. Zajímá vás například, co chlap nikdy neudělá? Je to t ěchto 5 věcí!

Jsem muž, jsem sám, a rozjedu to!

Většina mužů se shoduje, že jakmile se za manželkou a dětmi zavřou dveře, vypouští veškeré povinnosti z hlavy. Halda špinavého nádobí, odpadkový koš praskající ve švech, špinavé prádlo poházené po bytě? Ne, nic z toho nevidí. Jediné, na co má jejich mozek čas, je vymyslet plán na dokonalý víkend v rytmu slaměného vdovce. Nazmar nesmí přijít jediná minuta!

Jiří (34 let): „Většinou obvolám všechny své dobré kamarády a naplánujeme si spoustu akcí, které jinak nestíháme. Místo stavění sněhuláka s dětmi jdu s chlapama do kina na akční film, který by moje žena rozhodně vidět nechtěla. Pak si skočíme do nějaké hospody na naprosto nezdravý oběd a večer vyrazíme do oblíbeného baru. Druhý den mě sice bolí hlava, ale to mi nezabrání v tom, zase něco podniknout.“

Jan (29): „Jakmile partnerka odjede, svištím do garáže, kde mám staré nepojízdné auto, které se snažím sám opravit. Celé dny se vrtám v součástkách, jsem celý od oleje a špíny, ale nikoho tím nepohoršuji. Nemusím si drhnout nehty, abych za nimi neměl jediné smítko, i když jsem špinavý, tak se můžu posadit v kuchyni a v klidu se najíst. A večer jdu s klukama do hospody na pivo, a když se vrátím, je jedno, že smrdím kouřem, z toho piva krkám a podobně. Jsem tam totiž sám.“

Foto: Thinkstock

Muži si na chvílích samoty cení času pro koníčky a přáteleFoto: Thinkstock

Tip redakce:Záliby některých mužů ženy skutečně nenesou příliš libě. Přesvědčí vás o tom článek Chlapi a jejich koníčky: Ze kterých ženy šílí?.

Karel (36 let): „Na dnech, kdy je ze mě slaměný vdovec, miluji především dvě věci. V televizi můžu koukat, na co chci, takže tam pořád běží dokumenty, pořady o autech a sport. A s tím souvisí i druhá věc, protože právě ten sport sleduju s kamarády. Sejdeme se u nás doma, přineseme si piva, když je na to počasí, ugrilujeme si maso a klobásky a užíváme si. Fandíme, nadáváme, hulákáme a je nám skvěle.“

A tak se pak ženy většinou vrací do naprosto špinavého a neuklizeného bytu, čeká je obří úklid, několik várek špinavého prádla a unavený muž, který je vlastně rád, že už konečně „může“ zůstat doma a v klidu se vyspat.

Jsem žena a užívám si klidu?

To ženy to mívají trochu jinak. Nejvíc se radují z toho, že nemusí vařit, že mohou vyrazit na nákupy, aniž by jim před zkušební kabinkou fňukalo znuděné dítě, a pokecat s kámoškou. Ne že by neuspořádaly dívčí dýchánek, ale jedna kocovina jim na rozdíl od mužů stačí. Navíc si kamarádky pozvou do naklizeného bytu!

Lucie (31): „Když jsem sama, tak si vždycky naplánuju nějaký příjemný oběd s kamarádkou, na kterou normálně nemám moc čas. Pak jdeme většinou nakupovat, protože to je pro mě taky velký luxus. Jen tak klábosíme, prolézáme obchody a je to děsně fajn. Večer jsem pak sama doma, čtu si a jsem nadšená z toho, jak je doma ticho. Jak na mě dítě nevolá z pokoje, že nemůže usnout, a tetelím se radostí z toho, že ani ráno ještě za tmy na mě nebude volat, že už je vzhůru.“

Jana (38): „Já jsem asi trochu blázen, ale když třeba na víkend odjede manžel s dětmi na hory a já zůstanu sama, mám pořád potřebu dohánět to, co normálně nestíhám. Takže třeba myji okna, žehlím, uklízím, a pak si užívám toho, že ten pořádek nějakou dobu vydrží. Samozřejmě si také pustím nějaký film, který by můj muž vidět nechtěl, nebo zajdu večer s kamarádkou na víno.“

Foto: Thinkstock

Ženy ocení hlavně klid, muži bujaré veselíFoto: Thinkstock

Markéta (28): „Já vždycky jeden den věnuji jen a jen sobě. Spím skoro do oběda, pak si dám vanu, udělám obří očistu včetně všech možných krémů, olejíčků a podobně. Pak si dám něco dobrého k jídlu, lakuju si nehty a na večer pozvu pár kamarádek. Pustíme si nějaký děsivě romantický film, povídáme si a do půlnoci spíme. No a v den, kdy se má vrátit přítel, mu chystám dobré jídlo a těším se na něj.“

A na rozdíl od žen, se muži z výletu vracejí do načančaného bytu, na stole mají čerstvě uvařené jídlo a vítá je roztoužená žena, které už se jednoduše stýskalo.

Pár dnů samoty prospívá

Každý si tedy dny bez závazků užívá po svém a rozhodně nelze říct, kdo to dělá lépe. „Důležité je, že dělá to, co potřebuje, co ho baví. Když ženu skutečně uspokojují umytá okna, tak proč je neumýt?“ říká psycholožka Anita Michajluková z Centra zvyšování psychické odolnosti.

Zásadní už je jen to, že z vás a vašeho partnera občas ta slaměná vdova či vdovec je. Krátká odloučení totiž vztah posilují! „Vztah dvou lidí je nejen o tom, že jsou spolu, ale i o svobodě, kterou si umí vzájemně dopřát," tvrdí kouč partnerských vztahů Aleš Kalina.

A Anita Michajluková s ním souhlasí. „Žádný vztah totiž nemůže naplňovat všechny vaše potřeby. Ať je váš partner sebedokonalejší, nikdy si s ním například nepopovídáte jako s kamarádkou. A tak je správné a prospěšné občas jít a tyto potřeby naplnit někde jinde. Jinak hrozí, že budete frustrované, nervózní a nespokojené,“ vysvětluje.

A jak si užíváte, když jste samy, vy?

Reklama

Související témata:

Načítám