Hlavní obsah

Myčka vám může zničit nádobí. Jak se tomu vyhnout?

Foto: thinkstock

Pozor! Ne všechno nádobí patří do vaší myčky. Ledascos vám může poničit!Foto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tak. A je po hostině! Teď už jen zbývá sklidit ze stolu, a pak všechno špinavé nádobí po hostech pěkně umýt. Víte ale, co vlastně můžete bez obav mýt v myčce, a čemu raději věnovat osobní péči?

Článek

Ne všechno nádobí patří do myčky. O tom, co do ní můžete bez obav vložit a co raději umyjte v ruce, rozhoduje materiál a povrchová úprava každého výrobku. Některé by totiž agresivní prostředí vodní lázně plné čisticích solí a vysoká teplota v prostoru myčky mohly nenávratně poškodit. Co tedy ano a co ne?

Jak na hrnce a pánve

Kuchyňské nádobí z kvalitní nerezové oceli nebo hrnce a pánve s odolným antiadhezním povrchem můžete do myčky bez obav vložit. Teflon a podobné povrchy však není nutné vůbec v myčce čistit, stačí je otřít vlhkým hadříkem. I v případě titanového nádobí je údržba velice jednoduchá. „Pokud se vám cokoli připálí, stačí jen spáleninu setřít ubrouskem nebo dát rozpálený hrnec pod tekoucí vodu a vyřešit celý problém pomocí houbičky. Žádné drhnutí, drátěnky či čisticí pasty,“ vysvětluje Ivona Vaněčková ze společnosti TPT Coating.

Foto: Potten & Pannen – Staněk

Měděné nádobí je nejlepší vodič tepla. Kolekce M'150 od francouzského výrobce MauvielFoto: Potten & Pannen – Staněk

Nádoby (ani příbory) z hliníku však do myčky nikdy nedávejte. Již po prvním umytí totiž zešednou a na jejich povrchu se vytvoří šedivá, někdy dokonce až černá vrstva, která je nepříjemná nejen na pohled, ale také na omak.

Foto: Potten & Pannen – Staněk

Nádobí GreenPan s nepřilnavým povrchem Termolon Rocks a vnější povrchovou vrstvou Termolon White, tělo z hliníkuFoto: Potten & Pannen – Staněk

Také v případě měděných hrnců a pánví postupujte opatrně – měděnému povrchu prostředí myčky příliš neprospívá a ani výrobci tento způsob údržby nedoporučují. „Měděné nádobí se snadno udržuje speciální čisticí pastou. Vyčistit hrnec netrvá déle než dvě minuty,“ říká Pavel Staněk ze společnosti Potten & Pannen – Staněk.

Foto: Tescoma

Amila – kolekce nerezového nádobí se silným sendvičovým dnemFoto: Tescoma

V myčkách by se nemělo objevit ani nádobí s méně kvalitním lakovaným povrchem – může se v ní poškrábat nebo se po čase začít odlupovat.

Foto: TPT Coating

Titanové nádobí kolekce Pro Titanium Gus Design by Pininfarina patří k nejodolnějším výrobkům proti vysokým teplotám i mechanickému poškozeníFoto: TPT Coating

Příbory, naběračky a další nástroje

V tomto případě mohou do myčky výhradně sety z kvalitní nerezové oceli. U méně kvalitních výrobků se začnou po čase objevovat nevzhledné skvrny a tmavé mapy, které nejdou odstranit, v horším případě se dokonce setkáte se stopami rzi.

Foto: Ikea

Plastové náčiní v myčce umyjete bez problémů, pozor jen na gumové komponenty, které vysoké teploty zničíFoto: Ikea

Zvýšenou pozornost věnujte náčiní s dřevěnou rukojetí, která po pobytu v myčce získává nežádoucí šedou patinu, nabobtná nebo se nehezky zkroutí. Ovšem i přírodní materiály mají své výjimky: „Nová generace bambusových prkének je odolná vůči vlhkosti. Tyto výrobky lze tedy bez obav pravidelně mýt i v myčce nádobí,“ upozorňuje Olga Weiterová ze společnosti Tescoma.

Foto: Almara Shop.

Dřevěné misky, prkénka ani další náčiní však rozhodně do myčky nepatří – zničili byste jeFoto: Almara Shop.

Sklenice – ano, či ne?

Skleničkám všech tvarů, dózám, mísám a dalšímu skleněnému nádobí myčka nevadí. Pouze v případě cenných výrobků a tenkého skla dejte pozor při ukládání do koše, aby se jednotlivé kusy o sebe neoťukaly v průběhu mytí. Objeví-li se na sklenic povrchu mléčný povlak, může za to často vodní kámen, nebo takzvaná koroze skla. Pokud sklo umyjete v octu nebo v jiném mycím prostředku a povlak zmizí, jednalo se o vodní kámen. Jeho působení v myčce pak eliminujte zvýšenou dávkou soli. S korozí skla by si měl poradit speciální program určený k mytí skla a nebo kvalitní mycí přípravky do myčky.

Foto: BoConcept

Jídelní servis z kvalitního porcelánu a skla můžete bez problémů vložit do myčkyFoto: BoConcept

Talíře a hrnky z keramiky a porcelánu

Do myčky je vhodné i keramické nádobí s povrchovou vrstvou ze sklovité glazury. Problémy může způsobovat pouze zdobení výrobků – odolají jen kvalitní potisky. Talíře a hrnečky zdobené zlatem do myčky nepatří vůbec – ozdobné ornamenty se mohou postupně vymývat. Pozor i na barevné dekory!

Foto: dokuchyne.cz

Keramické nádobí vhodné k zapékání pokrmů s odolným povrchem proti nárazu i poškrabání, značka Emile HenryFoto: dokuchyne.cz

Plastové náčiní

Dózy, naběračky, misky a další předměty ze silikonu, propylenu a jiných plastů do myčky patří také. Výjimku představuje pouze guma, která po čase zpuchří a začne se drolit. Proto tu nemyjte například stěrku ani gumové uzávěry na lahve.

A jaké trable máte doma s nádobím vy? Podělte se s námi o své zkušenosti!

Reklama

Související témata:

Načítám