Hlavní obsah

Mýty o barvách aneb Černá nesluší všem!

Foto: Thinkstock

Kombinace hnědé a černé se opravdu bát nemusíteFoto: Thinkstock

Reklama

Říká se, že černá sluší každé ženě. Jak je tedy možné, že vám to tak vůbec nepřipadá? Zdaleka ne všechno, co se o barvách tvrdí, je totiž pravda. Pojďte se s námi podívat na pět notoricky známých pouček, které můžete s klidným svědomím ignorovat.

Článek

Bály jste se kombinovat modrou a zelenou? Nebo jste rovnou vyhlásily embargo na červenou, protože to není „vaše barva“? Zbytečně!

Černá padne všem!

Černá má bezesporu spoustu skvělých vlastností, ale tato mezi ně bohužel nepatří. „Černá barva je dramatická a na křehčích, bledých typech může vypadat zbytečně tvrdě,“ říká stylistka Lenka Machková. Velkou roli ale samozřejmě hraje i fakt, jak se v ní samy cítíte. Pokud jsou vaším poznávacím znamením černé linky a ocvočkované boty, těžko se jí vzdáte jen proto, že se nehodí k vaší pleti.

Foto: Isifa

Černou ženy milují pro její zeštíhlující efekt. Všem ale bohužel nelichotí.Foto: Isifa

Spousta žen se nicméně černou zásobí z úplně jiného důvodu – touží po optickém zeštíhlení. Jste jednou z nich i vy? „Šlank“ budete i v jiných tmavých odstínech. „Pokud je na vás černá příliš tvrdá, vyzkoušejte nejtmavší verze vašich oblíbených barev,“ radí stylistka. Více než tmavá barva vás ale zachrání vhodné střihy. Užitečné rady najdete ve článku Naučte se oblékat podle typu postavy!.

Foto: Isifa

S černou by měly být opatrné především světlé typyFoto: Isifa

Oranžová/žlutá/růžová... mi nesluší!

Mnoho dam také „diskriminuje“ určitou barvu z přesvědčení, že jim nesluší. Jestli v obchodech míjíte cokoli růžového jen proto, že jste si jednou zkoušely růžovou halenku, a vypadaly v ní děsně, děláte chybu. Stejně špatně je také zavrhování barev jen proto, že jste v různých typologiích vyčetly, že k vám nejdou. Těžko se rozškatulkujeme do několika skupin, a navíc – není růžová jako růžová. Barevná škála je tak široká, že je opravdu nesmyslné některou z barev kategoricky zamítat.

Až si budete příště procházet obchody, neříkejte, že se k vám růžová nehodí. Nesluší vám jen ten jeden konkrétní odstín. „Pomůže jediné – zkoušet, zkoušet a zkoušet. Nemusíte se přitom převlékat do desítky šatů, stačí, když odstín přiložíte k obličeji. Jakmile vaši tvář rozzáří, berte ho! A pokud opravdu tápete, domluvte si raději osobní rande se stylistou,“ říká Lenka Machková.

Černá a hnědá? Špatný nápad!

Černá a hnědá byly dlouho na seznamu „zakázaných“ barevných kombinací. V dnešní době už se je ale vůbec nemusíte bát míchat dohromady, musíte jen vědět, jak na to. „Klíčový je odstín hnědé, který se rozhodnete k černé obléknout, vyhněte se příliš tmavým odstínům a vybírejte spíše ze světlejší škály,“ říká stylistka Lenka.

Foto: Isifa

Hnědá a černá? Zkuste ji také!Foto: Isifa

Zelená, modrá, pro blázna dobrá

A ještě jedno duo, před kterým vás určitě varovaly maminky. Zelená a modrá. Pokud jste se oblékaly do „výraznější“ barvy, měly jste ji podle starých pouček doplnit neutrálními odstíny. Ty, které s mícháním výraznějších odstínů ještě váhaly, musela přesvědčit minulá sezona, kdy se naplno rozjel trend color blockingu. Nebojte se proto experimentovat a klidně si vyzkoušejte, jak spolu budou jednotlivé odstíny souznít. „Krásně bude vypadat světle modrá s mechově zelenou nebo modrošedá se smaragdovou,“ přidává tip stylistka. Pohrát si můžete i s královskou modrou, krásné kousky objevíte ve článku Buďte výjimečné. V královské modré!.

Foto: Isifa

Kombinace se světle zelenou vypadá krásněFoto: Isifa

Foto: DKNY

Kdo tady mluvil o bláznech :-)?Foto: DKNY

Správná dáma nenosí víc než tři barvy

Nejobávanější barevné kombinace jsme probrali, ale jak je to s poučkou, podle které by na sobě neměla mít správná dáma více než tři barvy najednou? „To je samozřejmě nesmysl,“ vyvrací stylistka a dodává: „Oblečení musí ladit, to ano, ale jde spíše o to, aby celek působil harmonicky, odpovídal stylově. Nicméně míchání více barev vyžaduje určitý cit a chuť si s oblečením vyhrát, a na to každá žena není.“

A ještě jedna rada na závěr – nedejte na všechno, co kde zaslechnete a vyčtete. Móda nás svými pravidly nesvazuje tak, jako tomu bylo v minulosti, takže pokud máte chuť experimentovat, směle do toho.

Reklama

Související témata:

Načítám