Hlavní obsah

Mýty o toxoplazmóze: Je horší z hlediska nákazy kočka, nebo tatarák?

Foto: Profimedia

Nejen kočky jsou zdrojem toxoplazmové nákazyFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Toxoplazmóza je onemocnění, které může způsobovat víc problémů, než to na první pohled vypadá. Víme o něm ještě stále velmi málo. Pár mýtů již ale umíme vyvrátit aneb Přestaňte se bát své kočky!

Článek

Prvok Toxoplasma gondii si klidně žil svým složitým životem, do té doby, než se mu vědci podívali „na zoubek“. Je krutě nebezpečný pro nakažené těhotné ženy, které mohou potratit nebo porodit postižené dítě. Jak se zdá, ovlivňuje svého hostitele zcela zásadně. Je to šikovný manipulátor, a to o něm ještě nevíme zdaleka vše.

Jde už o epidemii?

Problém se skrývá v masivním napadení populace a také v tom, že se všechno odehrává nenápadně, lidé o svém onemocnění často ani nevědí. Nákaza může proběhnout bez komplikací, ovšem jakmile se v těle usídlí, začne jednat. Jen v ČR má tkáňové cysty tohoto prvoka přibližně každý třetí člověk, v Německu a ve Francii možná i 70 procent lidí a v mnoha afrických zemích až 90 procent. To už přestává legrace.

„Toxoplazmóza, její doživotní latentní forma, není léčitelná a proti infekci zatím neexistuje ani žádná použitelná vakcinace. Zbývá jen vyhýbat se potenciálním zdrojům nákazy a maximalizovat vlastní obranyschopnost proti všem parazitům,“ říká Mgr. Jiří Stareček, výkonný ředitel Clinex, výrobce léčiv a doplňků stravy. Je třeba se parazitů bát?

S mýty bývá problém

Výzkum toxoplazmózy dál probíhá. A vyplouvají další fakta, která na jedné straně brzdí nepodložené obavy, ovšem stejně moc povzbuzující nejsou.

1. Pomoct kočka!?

Ano, mohou za to kočky. Množení parazita probíhá pouze ve střevní sliznici kočkovitých šelem. V trusu odchází spóry bakterie oocysta, kterými se mohou nakazit jiná zvířata i člověk.

Šance, že vás nakazí vlastní mazlíček, je ale malá. Spóry vylučuje kočka jen jednou či dvakrát za život v průběhu zhruba 10 dní. Aby někoho nakazily, musí být nějakou dobu na vzduchu. Vaše domácí micka tedy není extrémně nebezpečná!

„Přímo od kočky se nenakazíte, od dospělé už vůbec ne," vysvětluje profesor RNDr. Jaroslav Flegr, CSc., z Přírodovědecké fakulty UK, který se výzkumu parazita dlouhodobě věnuje. Kočky ale nesmí jíst syrové nepřemrazené maso a uklízet se po nich musí rychle a pravidelně.

Foto: Profimedia

Důležitá je hygiena a důsledné vyvarování se kontaktu se zvířecími exkrementyFoto: Profimedia

2. Kde toxoplazmóza číhá

Spóry čekají v půdě. Mohou se s nimi potkat děti na pískovišti, dospělí při práci s hlínou bez rukavic, nákaza se ukrývá i ve špatně umyté zelenině, což si málokdo připouští.

3. Masomilci, pozor!

Nejčastějším zdrojem nákazy bývá syrové maso. Z tohoto úhlu pohledu může být ochutnávání směsi na játrové knedlíčky nebo sekanou nerozum a tatarák adrenalinový sport.

Maso dobře tepelně zpracované je nezávadné, prohřátí na teplotu 66 °C spolehlivě parazita ničí, stejně tak i několikadenní pobyt v mrazicím boxu.

4. Žijete s vetřelcem?

Každý, kdo se už jednou nakazil, je odolný, nemůže se nakazit podruhé. Ale terno to není. Cizinec je v těle, a už nikdy se nedá vyhnat. „Co přesně zárodky toxoplazem v lidském mozku ‚kutí‘, ještě nevíme. Rozhodně však nezahálejí,” říká prof. RNDr. Jaroslav Flegr, CSc. „Velmi zajímavé je, že se mění i čichové vjemy,“ dodává odborník. Toxoplazmóza se nejčastěji projeví jako chřipka a její přítomnost v těle se dá zjistit laboratorními testy z krve.

Foto: Profimedia

Maso musí nutně projít tepelnou úpravou!Foto: Profimedia

5. Prvok u vesla

Přežití parazita vyžaduje předávání nákazy mezi hostitelem a mezihostitelem, takže donutí nakaženou myš, aby se dala chytit kočkou. A protože prvok nerozlišuje, jestli žije v těle myši nebo člověka, ovlivňuje změny chování i u lidí, (především u Rh-negativních). Hostitelé jsou poněkud zpomalení, váhaví, hrozí jim dopravní nehody, špatný odhad situace, ale i sebevraždy. Nakažení muži působí dominantněji, ženy bývají důvěřivější a veselejší, více se zdobí.

Zjistilo se také, že prvok podporuje tvorbu dopaminu, jehož zvýšená hladina je charakteristická pro pacienty se závažným psychickým onemocněním – schizofrenií.

Zajímavá fakta? O toxoplazmóze ještě uslyšíte.

Reklama

Související témata:

Načítám