Hlavní obsah

Na balkon i na zahrádku: Připravte se na pěstování vlastních bylinek

Foto: Kamil-Macniak, shutterstock.com

Chcete se doma radovat z vlastních bylinek? Jejich pěstování není nijak složitéFoto: Kamil-Macniak, shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není nad vůni a chuť doma vypěstovaných bylinek. I z chleba s máslem či pomazánkou udělají ty čerstvě posekané opravdovou lahůdku. Chcete si za pár měsíců pochutnat? Je právě čas na výsev semínek.

Článek

Proč se nespokojit s bylinkami kupovanými? Jsou přece také čerstvě rostlé. Ovšem po radostné investici do květináčků z velkých obchodních řetězců přijde většinou rychlé zklamání. Z krásně zelených bylinek se těšíte pouze pár dnů, když se zadaří, tak týdnů. Pak rostlinka uvadne.

„Bylinky zakoupené v supermarketu jsou zpravidla určeny pro jednorázové použití v kuchyni. Pokud byste je chtěli pěstovat dlouhodobě, je třeba rostliny přesadit,“ vysvětluje Magda Lebišová ze zahradnictví Rozkvetlý domov. A i tak není zaručeno, zda bylina přežije, aklimatizace je pro ni náročná. Zárukou úspěchu je téměř vždy předpěstování ze semínek, a právě březen je naprosto ideální čas k výsevu.

Vlastní bylinná zahrádka

Mladé předpěstované bylinky bývají samozřejmě k dostání i v zahradnictvích, ale když si je sami vypipláte už od semene, budou vám „jinak chutnat“. K samotnému pěstování vám poté v případě několika druhů bylinek pro vlastní potřebu postačí metr krát metr zahrádky nebo třeba jen vhodné místo pro umístění truhlíků na balkoně.

V první řadě si tedy obstarejte semena – k dostání jsou jak v zahradnických centrech, tak v drogeriích a také v supermarketech. Pozor na prošlé zásoby, které byste mohli pořídit třeba ve slevě. V případě bylinek dobře klíčí jen čerstvá semena. Obsah sáčku navíc často ani nespotřebujete celý, takže vám vydrží do příštího roku, což ještě klíčivost neohrožuje.

Foto: martiapunts, shutterstock.com

Tymián, šalvěj a rozmarýn patří k oblíbeným bylinkám francouzské kuchyně a bez problémů se dají pěstovat i v našich podmínkáchFoto: martiapunts, shutterstock.com

Současně si kupte i vhodný substrát. V dobrém zahradnictví dostanete i přímo určený pro bylinky. Malým a ještě křehkým rostlinkám poskytne ideální podmínky, aby se dokázaly prodrat ven. Naprosto nevhodné jsou těžké zeminy či substráty s velkými kousky dřeva.

Na misku nebo rovnou do hlíny

K vyklíčení semínek většinou postačí obyčejná mistička nebo tácek, na který dáte kousek vlhké buničiny, poté však musíte malou rostlinku přesadit. Také je možné semínka nechat vyrůst rovnou v truhlíku či květináči.

Při volbě nádoby se rozhodujte podle toho, zda je plánujete pěstovat právě v okrasných květináčích či v truhlících, nebo jestli bude dalším stanovištěm venkovní zahrádka. V tom případě stačí k domácímu předpěstování i obyčejné kelímky od jogurtu. Pokud chcete bylinkám „dopřát“, můžete si pořídit domácí mini skleník – udržuje optimální klima k vyklíčení a pro růst mladých rostlinek.

Foto: kazoka, shutterstock.com

Nemáte zahrádku ani balkon? Nevadí, zkuste dát květináčky dovnitř. Jen potřebují dostatek světlaFoto: kazoka, shutterstock.com

Ne příliš hluboko

Při výsevu přímo do hlíny nezatlačujte semínka příliš hluboko, stačí zhruba půl centimetru pod povrch. Zeminu neupěchujte, semínka spíše jen zlehka posypte, aby se mladá rostlinka dokázala prodrat ven. Mimo pažitky, která roste v trsech, nechte mezi jednotlivými semínky zhruba centimetrové rozestupy.

„Dostatečnou vlhkost zeminy kontrolujte jednoduše prstem, nesmíte ji nechat vyschnout, aby semena nezavadla a neuhynula. Do doby, než si rostlinky vytvoří kořenový systém, je zalévejte shora, později můžete zalévat do podmisky,“ radí Michaela Vorlová ze specializovaného portálu Bylinky.EU.

Pokud budete mladé rostlinky dále přesazovat, vyčkejte, většinou jim stačí měsíc, aby dostatečně zesílily. I tak dejte samozřejmě pozor, abyste nepoškodili kořenový systém. Při přesazování vám pomůže přepichovací kolík nebo obrácená strana lžíce. Po přesazení bedlivě hlídejte dostatečnou vlhkost půdy.

Jestliže plánujete pěstování venku, ideální doba na přesun je obvykle přelom dubna a května, záleží ale na počasí. Bylinky ale zvykejte postupně – zpočátku je chraňte před přímým sluncem či prudkým větrem.

Máte doma své vlastní čerstvé bylinky? A které máte nejraději?

Načítám