Hlavní obsah

Na co Češi nejvíce přispívají?

Doba před Vánocemi bývá tradičně časem, kdy jsme na dobročinnost nejvíc naladěni.

Článek

Charitativní jarmark, dárky pro děti z dětských domovů nebo sbírka. To jsou některé z mnoha forem pomoci, kterými firmy plní svou společenskou odpovědnost a jednotlivci projevují štědrost a soucit těm méně šťastným. Zejména v adventním čase se téma dobročinnosti skloňuje takřka všude. I díky větším emocím, jež k tomuto období neodmyslitelně patří, jsme ochotni obdarovat i ty, kteří nepatří mezi naše nejbližší.

Z letošního průzkumu agentury Ipsos vyplývá, že Češi nejčastěji přispívají na nemocné. Důvodem může být, že nemoc je každému člověku určitým způsobem blízká, každý byl někdy nemocný a mnoho z nás zná někoho, kdo se potýkal s vážnou chorobou. Obecně lze říci, že nejvíce přispíváme na to, co se nás dotýká. Proto asi není překvapením, že největší část darů směřujeme na pomoc nemocným dětem, které zároveň považujeme za nejpotřebnější. Dále nejvíce prostředků věnujeme zvířecím útulkům a podporujeme také léčbu rakoviny.

Nejjednodušším způsobem pomoci je samozřejmě finanční příspěvek. Darovat peníze je pohodlné a rychlé. Zároveň máme představu o hodnotě, jakou jsme vydali. Toho jsou si samozřejmě vědomi všichni, kteří o pomoc žádají. Podpora zkrátka musí být snadná. A zvlášť v dnešní době.

Srdce dětem

V  posledních letech se tak čím dál více využívají dárcovské SMS či on-line aplikace. Dobročinnou aplikaci tento rok poprvé využije i obecně prospěšná společnost Život dětem, která již posedmé se společností Lidl pořádá celorepublikovou sbírku Srdce dětem. Ve všech 235 prodejnách Lidl můžete přispět od 6. do 19. listopadu libovolnou částkou na pomoc vážně nemocným dětem. Za 30 Kč pak můžete zakoupit samolepku srdíčka a symbolicky darovat srdce dětem. Od roku 2011 se díky této sbírce rozdělilo mezi potřebné více než 76 500 000 korun.

Příkladem obdarovaných jsou i sestřičky Karolínka a Michalka. Obě holčičky bojují s mukopolysacharidózou, genetickým onemocněním, které postupem času ze zdravého a aktivního dítěte udělá dítě zcela odkázané na pomoc svých rodičů. Dítě se vlastně vrací do kojeneckého věku. Rodiče je musí koupat, krmit i nosit, protože přestanou chodit. Přitom nikdy nevědí, kdy je jejich milované děti opustí navždy. Rodiče Karolínky a Michalky řešili problém s nevyhovující koupelnou, kde by své nemocné dcery později nebyli schopni koupat.

Obrátili se tak o pomoc právě na sbírku Srdce dětem a díky příspěvku 280 000 Kč konečně mohli zrekonstruovat koupelnu na bezbariérovou, což pro ně znamená do budoucna ohromnou podporu.

Ve sbírce Srdce dětem tak má i jedna koruna smysl.

Reklama

Načítám