Hlavní obsah

Na místě skládky postavili luxusní dům. Z vany se dívají do zahrady!

Foto: Zette Atelier (15x)

V domě vládne střídmost v materiálech i barvách

8. 7. 2015

Dům, který dnes navštívíme, čekal na své zrození delší dobu. Investor si nechal zhotovit studie od několika architektů, které však stále neodpovídaly jeho představě. Podívejte se, co nakonec vyhrálo.

Článek

Na začátku projektu byl jen pozemek ležící v polabské krajině, v místě prapůvodního osídlení v Mikulovicích. „Parcela vznikla společně se sousedními pozemky rekultivací bývalé skládky, a proto byly náklady na založení objektu výrazně nadprůměrné,“ říká architekt Zdeněk Balík z pardubického Zette Ateliéru, který je autorem projektu a jeho realizace.

Ujasnění a zkonkrétnění projektu

Přestože měl investor k projektu několik studií, s žádnou se nedokázal ztotožnit natolik, aby se rozhodl pro realizaci. „Postupem času však došlo k ujasnění a zkonkrétnění stavebního záměru díky novým podkladům,“ říká architekt. Výsledkem je dnes dvoupatrový dům s půdorysem do písmene Z, přilehlý k místní komunikaci. Protože historii nemá cenu kopírovat, ale ani popírat, je z domu znát inspirace klasickým českým vesnickým domem.

Foto: Archiv studia

Dům u Pardubic je součástí nové výstavby v historicky významné oblasti osídlení našeho území

Jednotný bílý prostor

Dům má vstupní halu, která vás uvítá svou nevídanou čistotou prostoru díky minimálnímu použití nábytku i barev, jež je základem pro celý prostor domu. Hlavní obytný prostor, obývák s jídelnou, má přes 70 m2. Kuchyně s plochou 15 m2 je od jídelny a haly oddělena jen posuvnými dveřmi. Moderně pojaté krbové těleso odděluje prostor jídelny a obývacího pokoje.

Základem je velkoformátová bílá dlažba táhnoucí se téměř celým prostorem kromě ložnic a soukromých pokojů. Spolu s bílými stěnami může být interiér pak už doplněn prakticky o cokoli. Architekt v tomto případě použil dřevěné obložení schodiště, které navíc ukrývá toaletu a úložné prostory. Ve stejném dekoru navrhl i kuchyni.

Foto: Archiv studia

Do převážně bílého prostoru zasadil architekt hmotu obloženou dřevem na schodišti, lávce nad jídelním stolem i v kuchyni. Přes lávku se v horním patře vstupuje do ateliéru

Prosklené stěny s výhledem do polabské přírody

Takto velké prostory je třeba dostatečně osvětlit. Přírodní světlo sem vchází skrze dvě velká francouzská okna. To největší je široké čtyři metry. Z druhé strany je naopak celá prosklená stěna. Umělé osvětlení zajišťují převážně bodová stropní svítidla s honosnějším lustrem nad jídelním stolem.

Prosklené stěny jsou výrazným prvkem celého přízemí domu s orientací do soukromého prostoru zahrady, kam z ulice není vidět. Prosklená je i minimalistická ložnice rodičů s přiléhající koupelnou v severním křídle domu.

Foto: Archiv studia

Ložnice rodičů se nachází v severním křídle domu

Odvážná koupelna s volně stojící vanou

Ve vrchním patře domu najdete podkrovní halu, dětské pokoje se šatnami a koupelnou. Je zde také herna vybavená jako domácí kino a ateliér, který je přístupný přes betonovou lávku překlenující otevřený prostor nad jídelní částí.

Koupelny s prosklenou stěnou jsou odvážným řešením moderních prostorů. Takové prostory pak nabízejí luxusní pohled do přírody třeba přímo z volně stojící vany.

Foto: Archiv studia

Obě koupelny jsou velmi jednoduché a zachovávají si jednotnou tvář. Horní koupelna je primárně pro děti, protože přiléhá k dětským pokojům

Jak se vám dům líbí?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama