Hlavní obsah

Na návštěvě v české chalupě, kde si na dokonalost nepotrpí

Foto: Anna Červinková a Jan Koutný

Foto: Anna Červinková a Jan Koutný

Reklama

Dům z 19. století využívala rodina nejprve jako chalupu, před časem se sem ale majitelka a zároveň designérka přestěhovala natrvalo. Kompletně ho zrekonstruovala. Chalupářský styl, který se k němu hodí nejlépe, vkusně zachovala.

Článek

Tento dům v Českém ráji byl postavený v roce 1874. O téměř století později, v roce 1968, ho koupil tatínek nynější majitelky, designérky Barbory Ferencové.  V té době tu byly už jen obvodové zdi, střecha byla propadlá a uvnitř rostly kopřivy a roští.

Tatínka ovšem nadchl nádherný výhled do kraje, a tak se v 70. letech pustil do částečné rekonstrukce. „V rámci rekonstrukce se přistavěla jedna místnost, jak se tu říká – sednička,“ vzpomíná Barbora Ferencová.

Odchod z Prahy na venkov

Před pěti lety designérka dospěla k rozhodnutí odejít z Prahy a její kroky vedly právě do Českého ráje. Chalupa už v té době potřebovala kompletní rekonstrukci. Vypadala spíš jako taková chata na Slapech. Ve štítu byla lodžie, na oknech okenice.

„Lodžií zatékalo až do středu chalupy, kvůli tomu byly některé nosné trámy ztrouchnivělé. Střešní krytina se rozpadala, protože byla špatně vypálená. Lodžii jsem zrušila a udělali jsme klasický štít. Zahnilá byla i plochá lepenková střecha garáže, ve které se nikdy neparkovalo, jen se tu uchovával stavební materiál a nářadí. Tak se dodělal krov a střecha dostala novou krytinu,“ vypráví designérka o počátcích rekonstrukce.

Foto: Anna Červinková a Jan Koutný

Dům z 19. století rodině sloužil jako chalupa. Před pěti lety ho majitelka zrekonstruovala a začala tu žít natrvaloFoto: Anna Červinková a Jan Koutný

Česká chalupa i s nedokonalostmi

Celková obytná plocha domu je 105 m². Původní obytná místnost se zvětšila o koupelnu a přepažením garáže vznikla velkorysá koupelna a technická místnost. Na rekonstrukci ještě čeká půda, i když její část už majitelka využívá jako čalounickou dílnu.

Cílem bylo vrátit chalupě její půvab. „Chtěla jsem chalupu vrátit chalupě. Mám ráda i moderní interiéry, ale nejsem u nás zastáncem třeba stylu provence. Máme svou historii a měli bychom na ni být hrdí. Stejně jako jsou na tu svou hrdí právě v Provence,“ říká designérka. Někdy kvůli svým představám sváděla boj s řemeslníky: „Strhávala jsem jim rohové lišty a neustále opakovala, že to nechci dokonalé, ale křivé, když je to stará chalupa.“

Podlaha a vyryté vzpomínky z dětství

Podlaha je z drásaného smrkového dřeva, namořená a ošetřená tvrdým olejem. „Použili jsme prkna různých šířek, která působí přirozeněji,“ dodává Barbora Ferencová. Na schodišti zaujme vyřezávaná dekorace. „To je moje dílo. Když mi bylo asi pět, skládala jsem si na schodech obrázky z párátek a tatínek tyto obrazce přes noc vyřezal dlátem.“

Foto: Anna Červinková a Jan Koutný

Některé kusy nábytku vlastní rodina už dlouho, jiné dokupovala na bazarech a některé poklady dokonce objevila u kontejnerůFoto: Anna Červinková a Jan Koutný

Velkorysá koupelna

Původní koupelna měla asi 3 m², sprcha byla nad umyvadlem a umyvadlo hned vedle záchodu, takže když se člověk sprchoval, byla voda všude. Majitelka si vysnila koupelnu velkou, pohodlnou a opravdu relaxační, takže ta současná má 12 m². Její dominantou je stará litinová vana, kterou koupila od souseda a nechala ji zrestaurovat.

Teplo je důležité

Protože v osadě občas nejde proud déle, než je milé, řešili také více topných zdrojů. Je tu podlahové topení, v koupelně samostatný elektrický rošt, v sedničce kamna s plotnou a v hlavní místnosti výkonná litinová kamna. „Topí dokonale a sousedé říkají, že mám teď nejteplejší chalupu,“ dodává majitelka s úsměvem.

Stůl je základ

V hlavní místnosti má majitelka velký rozkládací stůl, u kterého nejen jí, ale i navrhuje a pracuje: „Děje se tu vše podstatné, je to středobod domu a osobně každému velký stůl doporučuji. Žádná sedačka ho nenahradí.“ Dodělat chce ještě kuchyňskou linku, ta současná je jen provizorní, ale zatím slouží dobře. Chalupa je plně obyvatelná.

Vizitka designérky

Barbora Ferencová tvoří pod značkou Design by BF. Zabývá se bytovým designem, rekonstrukcemi bytů, domů, chalup i komerčních prostor, zařídí technickou realizaci, pomůže s výběrem vybavení, zajistí renovaci historického nábytku a na míru šije textilní dekorace. Podporuje tradiční technologie a materiály, respektuje lokální styl a zachovává původní prvky. Více na www.designbf.cz.

Reklama

Související témata:

Načítám