Hlavní obsah

Byt proměnili k nepoznání. Vévodí mu modrá kuchyně a bílá koupelna. Líbí?

Foto: Eva Vopátková

Foto: Eva Vopátková

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Menší byt se nachází v domě postaveném v roce 1958. Majitelku velmi zaujal, přesto zasluhoval kompletní rekonstrukci. Ta i díky příjemné spolupráci s architekty, rychlému rozhodování a koordinaci všech stavebních prací trvala jen asi tři měsíce.

Článek

Byt v pražské Biskupcově ulici zaujal majitelku především skvělou lokalitou, dobrou orientací a výhledem do příjemného vnitrobloku. Dalším plusem bylo, že je velmi světlý a že nejen byt, ale i celý dům je velice klidný. Koupila ho v původním stavu z padesátých až šedesátých let a ještě před nastěhováním se pustila do rekonstrukce.

Pro dámu a řadu sportovních potřeb

Z dřívější doby měla dobrou zkušenost s architektonickým studiem Mimosa, oslovila je tedy i s tímto projektem. „Investorka chtěla byt maximálně provzdušnit a propojit jednotlivé místnosti. Tím, že žije sama, si tento přístup mohla dovolit. Její velkou zálibou je sport, naším úkolem tedy bylo navrhnout úložný prostor pro kolo a další sportovní potřeby. Jinak byla ve svých přáních velmi ‚minimalistická‘, chtěla příjemný světlý byt, nepřeplněný zbytečnými věcmi, ve kterém se jí bude pohodlně bydlet,“ vzpomíná na zadání architekt Petr Moráček.

Foto: Archiv studia

Velmi výrazným prvkem je modrá kuchyně, za ní pak zaujme i drátosklo. Obojí tak odkazuje k atmosféře padesátých letFoto: Archiv studia

Kompletní změna dispozice

Původní dispozice byla 2 + 1. Byt sestával ze dvou pokojů směrem do ulice a samostatné kuchyně orientované do klidného a příjemně upraveného vnitrobloku. Přáním majitelky a úkolem architektů bylo oba pokoje propojit v obývák s kuchyňským koutem a na místě kuchyně vytvořit malou ložnici. Zvětšovali také koupelnu a upravovali toaletu i vstupní chodbu, kde je celá stěna obložena truhlářskými obklady v bílé barvě, které v sobě chytře skrývají troje dveře do „zázemí bytu“.

Zachování padesátkové atmosféry

„V materiálovém řešení jsme se byt snažili prosvětlit a zároveň příjemně zkombinovat původní prvky a ‚padesátkovou‘ atmosféru s moderním přístupem řešení detailů,“ říká Petr Moráček. V maximální možné míře proto chtěli zachovat původní otopná tělesa a parketovou podlahu – tu se podařilo repasovat v obývacím pokoji s kuchyní, v ložnici jsou parkety nové. V chodbě, koupelně a na toaletě pak zvolili dlažbu v neutrální šedé barvě.

„Koupelnu a toaletu jsme obložili klasickými keramickými obklady v bílé barvě a ve čtvercovém formátu, což navazuje na původní styl bytu. V hojné míře jsme použili sklo, a to jak v čirém provedení v koupelně u atypické sprchové zástěny, tak na posuvných dveřích z mléčného skla, které oddělují ložnici a chodbu,“ doplňuje architekt. Za kuchyňskou linku pak navrhli drátosklo, které v detailu navazuje na racionální geometrii koupelen.

Foto: Archiv studia

V maximální možné míře se snažili zachovat původní parkety, nové jsou jen v ložnici, v chodbě pak použili dlažbuFoto: Archiv studia

Světlé barvy a severský nádech

Co se týká stylu bytu, měl být spíše přírodní a ve světlých barvách, možná s lehce severským nádechem. Světlé barvy použili na truhlářských výrobcích, v přírodním odstínu je dubová spárovka a z toho všeho velmi výrazně vystupuje dominantní barva kuchyně.

„Barva i drátosklo tak trochu odkazují ke stylu padesátých let. Byl to náš nápad, majitelka pak dokázala velmi přirozeně vybrat další nábytek a doplňky tak, aby celý prostor hezky doplnily. Většinou se jedná o původní kousky z padesátých a šedesátých let, které si nechala zrenovovat a které vkusně zkombinovala s novým nábytkem v severském duchu,“ dodává k tomu Kateřina Fryzelková ze studia.

Majitelka je velmi ráda, že se architektům podařilo splnit všechna její přání, zejména propojit kuchyni s obývacím pokojem a vymyslet prostor pro umístění kola: „Žije se mi tu velmi dobře, nejraději trávím čas u jídelního stolu hned vedle kuchyňské linky, ideálně s návštěvou. Bydlím tu sice sama, ale byt velmi dobře zvládá i delší návštěvy jak pubertálních neteří a synovců, tak starších rodičů a sourozenců s rodinami,“ uzavírá spokojeně.

Vizitka studia

Ve studiu Mimosa architekti navrhují a realizují domy i interiéry všech měřítek po celém území ČR a se svými partnery i za hranicemi. S týmem odborníků v jednotlivých stavebních profesích umějí zpracovat kompletní rozsah projektové dokumentace, pomoci s výběrem dodavatele i dozorem stavby. Více na mimosa.cz

Co říkáte na modrou kuchyni? A jak se vám líbí původní parkety?

Reklama

Načítám