Hlavní obsah

Tmavá místnost nebo prostor pod schody? Poradíme, co s tím

Foto: Filip Miletic, Shutterstock.com

Foto: Filip Miletic, Shutterstock.com

Reklama

Možná se i u vás doma najdou místa, která jsou nevyužitá nebo příliš temná, a vy nevíte, co s nimi. Přitom stačí jen dobrý nápad a získáte další pěkný prostor, který dodá vašemu bytu šmrnc a nový náboj.

Článek

Každý z nás má jiný vkus a jiné představy o bydlení – a platí to i pro architekty. Zřejmě proto se stává, že některá místa v bytě či domě jsou tak trošku problematická. Někde je hodně tmavá předsíň, jinde zas zabírá příliš místa schodiště anebo je tam moc dveří. Naštěstí se podobné excesy dají s trochou snahy a peněz docela snadno napravit. Přinášíme vám pár tipů, jak na to.

Chodba plná dveří

Jistě znáte prostory, kde jsou dvoje dveře „přes roh“. Nastává tak dost nepříjemná situace. Nevíte, jak to řešit, aby do sebe dveře při otevírání nenarážely? Pořiďte si posuvné. Stačí alespoň jedny a ty druhé můžete klidně nechat otočné. Ideální samozřejmě je, jsou-li posuvné oboje. Vypadá to elegantně a navíc ušetříte místo, které můžete využít pro nějakou pěknou dekoraci nebo třeba taburet na sezení.

Foto: J.A.P.

Dvoje dveře v rohu nejsou nejlepší nápad. Když však jsou alespoň jedny posuvné, navzájem si při otevírání nepřekážejíFoto: J.A.P.

Pracovna pod schody

Zvláště u moderních staveb bývá schodiště součástí otevřeného prostoru, takzvané společenské zóny. Často tak však vznikne vizuálně „hluché“, prázdné místo, které působí divně. Dá se nějak využít? Určitě ano. Přinejmenším ho můžete ozvláštnit speciálními policemi, které jsou určené právě ke schodišti, nebo alespoň nějakými úložnými boxy či proutěnými koši, jež se hodí na různé drobnosti.

Foto: Ligop.cz

Stěnu u schodiště lze díky speciálním skříňkám využít jako úložný prostorFoto: Ligop.cz

To ale není všechno. Napadlo vás si tady udělat třeba pracovní nebo šicí koutek? Skoro nic k tomu nepotřebujete – většinou stačí jen malý stolek, židlička, případně pár polic. Získáte tak příjemné útočiště, kde se můžete věnovat práci či koníčkům, a přitom zůstanete v kontaktu se zbytkem rodiny, takže budete mít přehled například o tom, co dělají děti.

Foto: IKEA

Pod schodištěm si můžete vytvořit malou pracovnuFoto: IKEA

Krásné, ale problematické podkroví

Představy o bydlení v podkrovním bytě bývají často velice romantické: nebe plné hvězd je skoro u vás v obýváku, do korun stromů se díváte přímo z postele... Avšak i tohle má své ale. A tím je nábytek. Do podkrovních prostor se běžné kousky nehodí. Normálně vysoká skříň se sem skoro stoprocentně nevejde, a pokud se přece jen nějaký typizovaný kousek najde, a vy si ho pořídíte, pravděpodobně vám zbude spousta nevyužitého místa.

Z toho plyne, že rozhodnete-li se pro bydlení v podkroví, musíte počítat s tím, že si necháte zhotovit nábytek na míru. Vyjde vás sice trochu dráž, ale na druhou stranu účelně využijete každý kousek místa a navíc svůj domov ozvláštníte pěkným designovým kouskem.

Foto: Trachea

V podkroví se využije každý centimetr díky skříni na míruFoto: Trachea

Když je místnost moc tmavá

Příliš temné místnosti působí depresivním dojmem. A kdo by chtěl bydlet v ponurém bytě? Proto se lidé většino snaží využít všechny možnosti, jak ho rozzářit. Když to jen trochu jde, je k tomu nejlepší denní světlo. Říkáte si, že v místnosti bez okna, což často bývá koupelna nebo předsíň, to bude dost těžké? Nemusíte mít tak docela pravdu. Pokud bydlíte ve vlastním domě a nebojíte se menších stavebních zásahů, máte vyhráno. A už teď se můžete těšit na koupelnu plnou denního světla. Řešením je světlovod.

Foto: Velux

Díky světlovodu můžete mít denní světlo třeba v tmavé předsíni, ve které nejsou oknaFoto: Velux

Slyšíte to poprvé? Jak název napovídá, světlovod přivede denní světlo do obytných prostorů bez oken, jako bývají koupelny, chodby, šatny či předsíně. Skládá se ze tří na sebe navazujících částí: kopule nebo čtvercového rámu s pevným zasklením umístěným ve střeše, pevného tubusu a difuzéru rozptylujícího světlo do místnosti. Výhodou je, že ho lze relativně snadno a rychle nainstalovat na šikmé i rovné střechy, kam svítí slunce, tedy ideálně na jižní nebo západní stranu. A cesta světla nemusí být dokonce ani přímá, neboť tubus se dá všelijak směrovat pomocí kolen.

A co vy? Už jste někdy museli řešit podobné problémy?

Reklama

Související témata:

Načítám