Hlavní obsah

Zahálí vaše chalupa? Pronajměte ji!

Foto: Mikhail Leonov, Shutterstock.com

Foto: Mikhail Leonov, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vlastníte rekreační objekt, který nevyužíváte? Pak jistě zvažujete, co s ním, a jednou z možností je jeho pronájem. Ale i ten má svá pravidla.

Článek

Vypadá to jednoduše – seženete si někoho, kdo bude chalupu využívat místo vás a ještě si přilepšíte do rodinného rozpočtu. To je ale jen první krok. Jak by měly vypadat ty další?

Jaké jsou trendy

Aktuálně si lidé pronajímají chatu nebo chalupu dlouhodobě. „Češi jsou ochotní zaplatit si i na celý rok místo, kde se budou moci věnovat svému koníčku: lyžování, rybaření, cyklistice nebo plachtění. Jeden rok jedou třeba na Slapy a druhý tráví jinde. Často si objekt takto pronajme i více rodin,“ uvádí Hendrik Meyer z portálu Bezrealitky. Cena je otázkou dohody, například za chatu na Slapech to může být 60 000 Kč za rok, kdežto pronájem dobře vybavené chalupy v lyžařském centru v horách vyjde na 12 000 Kč měsíčně.

Kde sehnat nájemce

Můžete to řešit sami, ať už poptáváním se po známých, podáváním inzerátů či naopak reakcí na ně, nebo zkusit specializované servery. Další možnost nabízí pronajímání chaty či chalupy přes realitní či cestovní kancelář, populární je také služba Airbnb. Určitě je praktičtější, když budete mít nájemce na delší čas, ale někomu nevadí, ani když se v jeho chalupě budou hosté střídat častěji. Je na vás, čemu dáváte přednost.

Foto: Alessandro Cancian, Shutterstock.com

Pronajmout si chalupu na léto poblíž vody je ideálníFoto: Alessandro Cancian, Shutterstock.com

Jak předcházet problémům

Zejména u dlouhodobých pronájmů se doporučuje uzavřít smlouvu, ve které se stanoví podmínky užívání, například včetně počtu osob či možnosti zvířat, zda dáte k dispozici i svůj bazén, také se určuje odpovědnost za případné škody a jiné.

A jak je to se spotřebou energií a vody? Dá se účtovat podle skutečnosti, jako další položky. „Majitel ale musí počítat s tím, že klienta vyšší cena může překvapit a dále ho nedoporučí. Je tedy lepší přidat veškeré další náklady již do ceny pronájmu. Pokud se ale k přeúčtování uchýlí, může částku odečíst z vratné kauce. Z kauce se odečítají i způsobené škody,“ upozorňuje Lubomír Milek z realitní sítě Century 21.

Daně, živnosťák a EET

Pronájmem si přijdete na nějaké peníze a z tohoto přivýdělku je třeba každoročně odvádět daně. A co živnostenský list? „Ten nepotřebujete, pokud se jedná o jednorázový pronájem, tedy není to soustavná činnost, nebo o dlouhodobý pronájem, kdy nájemníkům neposkytujete služby,“ vysvětluje Jakub Veverka z webu VideoBydlení. A dodává, že živnostenský list naopak musí být v případě, kdy se jedná o opakované poskytování prostoru na krátkou dobu za rekreačními účely. Pak jistě hostům převlékáte postele, mezi jednotlivými turnusy objekt uklízíte a podobně, tudíž poskytujete ubytovací služby.

S ubytovacími službami souvisí elektronická evidence tržeb. Například EET potřebujete, pokud přijímáte platby hotově, naopak se na vás nebude vztahovat, když rekreanti hradí vše na účet. „Vždy ale doporučujeme poradit se s živnostenským úřadem, zda se ve vašem případě jedná o živnost a musíte se k EET registrovat,“ nabádá Lubomír Milek.

Foto: Polushkin Ivan, Shutterstock.com

Hodně rodin láká vyzkoušet si „chalupaření na nečisto“Foto: Polushkin Ivan, Shutterstock.com

Na co ještě myslet

* Pojištění nemovitosti se zdá být běžnou věcí, stejně tak je ale praktické uzavřít smlouvu o pojištění domácnosti, jež zahrnuje vybavení objektu.

* Při dlouhodobém pronájmu se doporučuje mít dobře ošetřenou možnost výpovědi ve smlouvě v případě špatného chování (třeba hluk rušící sousedy, větší než smluvený počet osob, přepronajímání). „Opatrnosti není nikdy nazbyt, takže je dobré být připravený i na chmurné scénáře, jako je třeba nutnost vyměnit zámky, aby se zamezil přístup do objektu,“ připomíná Hendrik Meyer.

* Jako majitel objektu rovněž počítejte s povinností odvádět daň z nemovitosti, hradí se jednou ročně, a dále s celou řadou drobných povinností, například hrazení poplatků za odvoz odpadků, vyvážení žumpy a podobně.

Dokážete si představit, že byste svou chalupu někomu pronajímali?

Reklama

Související témata:

Načítám