Hlavní obsah

Na rande ve 40? Nebojte se!

Foto: Thinkstock

I po čtyřicítce máte co nabídnoutFoto: Thinkstock

Reklama

Čtyřicítka na krku a chlap žádný? Není se čeho bát. Seznamování se ve středním věku je snazší než dřív! Proč tomu tak je? A jaký mají ženy důvod pro to, aby i ve zralých letech nehledaly nikoho na vážný vztah, ale jen pro pobavení?

Článek

Existuje spousta důvodů, proč od nás partneři odcházejí. Všechny mají ale jedno společné. Nechávají nás, svoji bývalou lásku, napospas osudu a samotě. Když je vám –náct, oklepete se z rozchodu rychle, ovšem ve čtyřiceti letech jisté pochybnosti o uplatnění na trhu pro svobodné máte. Ať už patříte mezi rozvedené ženy bez dítěte, s dítětem - hledající náhradního tatínka, single s přáním nevázat se, nebo naopak k těm, které touží konečně se usadit. Namlouvat si nic nebudeme. Kamarádka Jitka na to říká: „V jedenačtyřiceti letech si vůbec nepřipadám krásná. Spíš naštvaná, když vidím tu mladší konkurenci. A když se s někým seznámím, nedovedu si představit, že bych si ho měla stěhovat k sobě domů. Co by tomu řekly moje děti? Ale koneckonců: Až se objeví nějaký ten hodný, který mě bude mít rád, vztahu se určitě bránit nebudu."

Jenže když už Jitka nějakého toho „kamaráda“ pro romantické chvíle hledá, podvědomě se chce vrátit do hry a znovu začít plnohodnotně randit, i když už jí nic neříkají učebnice pro střední školy a nemá přehled o požadavcích dnešních mužů. Jak by to měla udělat, aby na trhu svobodných žen hledajících partnera uspěla? Jednoduše. Jde to líp než kdy jindy! Nevěříte?

Flirt včera a dnes

Seznamování je nyní mnohem více neformální, mizí klasické postupy namlouvání z dřívějších dob, odbourávají se věkové a někdy i sociální rozdíly, což je základem pro širší výběr potenciálního druha. Navíc ženy posouvají a nastavují hranice mužského chování. To znamená, že při troše taktu a ženského „lišáctví“ právě ony rozhodují o datu první schůzky, uskutečnění polibku při doprovodu domů, výběru místa nebo baru pro společná setkání. Současná žena totiž oplývá sebevědomím, svobodou rozhodování, nezávislostí a vědomím rovnoprávnosti.

Ostatně i webové portály po celém světě z tohoto evolučního vývoje udělaly obchod. Podnikatelé směřují svůj zájem na starší populaci, protože se domnívají, že má možnost utrácet hodně peněz při seznamování on-line. Proto se virtuální seznamky pro singles nad 40 let převážně v zahraničí tak rozrůstají. Pokud tedy hledáte vztah, dlouhodobý závazek nebo jen pobavení, může být právě internet jednou z možností, jak to všechno najít.

Seznamování po síti. Jak na to?

Nejlepší je zvolit si mezi portály a přehršle komunikačních tzv. chatových místností prostředí vám blízké. To znamená, že jeho účastníci jsou shodného náboženského vyznání, mají stejné záliby, koníčky, nepocházejí z daleka, podobně smýšlejí o současném dění, politice, kultuře a podobně. Tak se zúží výběr partnera na co nejideálnější adepty. Ať je seznamovací profil založen vámi nebo si jen prohlížíte již zaregistrované osoby, je nutné přihlédnout k faktu, že informace, které o sobě dotyční uvádějí, nemusí být vždy pravdivé. A proto:

Manuál při hledání partnera

1. Mějte trpělivost!

Buďte připraveny strávit aspoň rok poznáváním potenciálního partnera. Později je snazší v jeho výpovědích, e-mailech a názorech rozpoznat, jestli si něco nevymýšlí. Pamatujte si, že není možné skutečně znát někoho, kdo sedí u počítače vzdáleného mnoho kilometrů.

Nutné jsou osobní schůzky. Pro jistotu ale prvotně nikde neuvádějte své osobní informace včetně adresy. Jestli máte i tak strach ze setkání tváří v tvář s vybraným ctitelem, požádejte někoho, komu důvěřujete, aby se na některém z veřejných prostranství v době schůzky nacházel taky. Pro všechny případy.

2. Buďte upřímná

Na prvním rande pečlivě zvažte, jestli se chcete nebo nechcete potkávat dál, a hlavně to dotyčnému řekněte. Ušetří vám to spousty starostí s vysvětlováním, proč už mu druhý den nezvedáte telefony. Prostě odejděte, když se v přítomnosti nápadníka necítíte dobře. Pakliže ale zaregistrujete vzájemné sympatie a máte chuť pokračovat, berte v úvahu životní styl obou.

Foto: Thinkstock

Důležitější než vzhled je vzájemné souzněníFoto: Thinkstock

3. Otestujte ho

Přizpůsobte rande společným zájmům, koníčkům, které pomáhají odstraňovat komunikační bariéry a dobře využívají volný čas. Tento bod je zvlášť důležitý, pokud jste se poznali právě přes internet. Hned budete vědět, jestli je potencionální partner „použitelný“ i v běžném životě - mimo virtuální síť. Přeci jen fyzická přitažlivost není již hlavní požadavek na trvalý vztah, jako tomu bylo ve dvaceti. Důraz se klade na důležitější věci, třeba souznění.

4. Nehrajte si na jeho matku

Buďte tolerantní k jeho zvyklostem. Když je člověk dlouho sám, má zažitý nějaký rytmus, rituály, potřebu „svého klidu“. Hlavně ve středním věku si už nikdo nenechá příliš radit, jak by měl žít a jednat. Proto pozor na přílišnou horlivost a aktivitu. Nechte svému novému objevu prostor a hlavně se ho hned nesnažte předělávat k obrazu svému.

5. Neházejte flintu do žita předčasně!

I když se cítíte nepatřičně, trapně, či snad tak, že by vás ta dvacítka vedle měla převálcovat, je to většinou pouze stav vaší hlavy. Pro vás hrají minimálně zkušenosti a vyzrálost. Takže pokud budete hledat partnera věkově shodné kategorie, on si je vašich kvalit vědom. Možná lépe než vy sama. Nebojte se mu je ukázat!

„Nemám pocit, že by věková kategorie žen nad 40 let byla nějak významněji ve vztazích či seznamování zmatená. Naopak," vysvětluje PhDr. Hanka Jenčová z portálu psychoterapie.atlasweb.cz. „Obvykle jde o ženy, které už vědí, co od života chtějí. Proto se po letech odhodlávají k rozvodům či rozchodům ve vztazích, které jim nevyhovují, nebo si v nich hledají vlastní prostor," vysvětluje psycholožka. A uvádí konkrétní důvod, proč jsou současné ženy jiné než ty dřívější.

„Pro ženy nad 40 let vzniká časový prostor věnovat se konečně více sobě. Některé ho aktivně využijí: studují, cestují, seznamují se s novými zájmovými skupinami nebo novými muži, jiné mohou propadat depresím a mít pocit prázdného života." Jenčová se domnívá, že pokud se ženy s danými starostmi netrápí doma samy a přijdou k jakémukoli odborníkovi, určitě je rád nasměruje a pomůže jim přesunout se do té první, aktivnější skupiny žen, nebo se jim alespoň přiblížit.

Běžný svět nic nenahradí

Každopádně se ale nespoléhejte pouze na výhody anonymního internetového prostředí. Choďte také mezi lidi, přijímejte pozvání svých známých na výlety, setkání, taneční zábavy, posléze i plesy, bály, masopusty, zorganizujte nějaký celodenní zábavný program s návštěvou trhů (třeba těch vánočních, které se kvapem blíží), muzeí, kin, obchodních domů…

Šance na seznámení se tak mohou zvýšit. A nemusí jít zdaleka jen o seznámení, které vyústí ve vážný partnerský vztah. Ženy nad 40 let nemusí nutně prahnout po svazku. Některé chtějí jen kamarádství. Podle zahraniční socioložky Deborah Carr, profesorky sociologie na Rutgerské universitě, dnešní ženy nemají pocit, že by byly ve středním věku. Cítí se mladě a vědí, že mají před sebou ještě dlouhý život. Ovšem podle psycholožky Tamary Cenkové z psychologické poradny Sluníčko své příležitosti měkdy neuvyžívají, i když mají větší šance na seznámení než třeba před dvaceti lety. A taky jsou pohodlné. Chlapa v obýváku u televize ale potkat nelze!

„Každopádně každá žena by si měla uvědomit, co vlastně chce, jaké vlastnosti u partnera hledá. A naopak i to, co absolutně nechce (třeba kuřáka, když je sama nekuřačka), protože mnoho žen tvrdí, že touží po partnerovi, ale v zásadě neví, po jakém konkrétně," vysvětluje psycholožka Cenková. A dodává, že žena vegetariánka bude těžko po čtyřicátém věku života partnera měnit jeho zvyky.

Podle Cenkové je důležité oprostit se od bývalého vztahu, uvědomit si co, nám minulé soužití dalo, z čehož se dá vycházet. Poučení z vlastních chyb funguje. Kromě zamyšlení se, kde, v jakých kruzích by se mohl potenciální partner objevit, by se v každém případě single žena neměla upínat na děti a zůstávat sama jen kvůli nim. A taky nebrat "všechno, co se naskytne".

Tak hodně štěstí v hledání!

Reklama

Související témata:

Načítám