Hlavní obsah

Na rýmu bez chemie. A levně!

Foto: shutterstock.com

S rýmou vám pomohou osvědčené receptyFoto: shutterstock.com

Máte rýmu a jste nastydlá? Není divu, při současném počasí na nás rýma číhá na každém kroku! Než ale vyrazíte do lékárny pro drahé farmaceutické produkty plné chemie, zkuste místo nich použít recepty našich babiček. Jsou osvědčené a navíc opravdu levné!

Článek

Teplo je základ

První radou, kterou jsme v dětství slýchávali asi všichni, je mít nohy i ruce v teple. Teplé ponožky a rukavice, když se venku ochladí, jsou samozřejmostí, naše babičky šly ještě dál. Co takhle napustit do přenosného lavoru horkou vodu, požádat někoho z domácnosti, ať nám ji průběžně dolévá, aby nevychladla, a vydržet sedět s nohama „ve škopku“ nejméně půl hodiny? Mimochodem, tenhle zdánlivě nelogický recept má své racionální vysvětlení: Při rýmě dochází vlivem překrvení nosní sliznice k ucpání nosu. Při koupeli nohou (ale i rukou) v horké vodě se působením tepla roztáhnou cévy na prohřívaných končetinách, a tím se odkrví mimo jiné i nosní sliznice. Zmenší se tak pocit ucpaného nosu.

Po půlhodinové „kúře" je dobré zalézt pod peřinu s hrnkem teplého bylinkového čaje a vypotit se.

Sůl nad zlato

Další recept z dílny našich babiček opět počítá s horkou vodou, tentokrát však ne na končetiny, ale přímo do nosu. Lavor si v tomto případě postavíme na stůl, do horké vody přidáme sůl (nejlépe mořskou), přes hlavu a ramena přehodíme prostěradlo, aby horké páry neutíkaly pryč, a inhalujeme. Pro vylepšení lze použít i odvar z heřmánku nebo horkou minerální vodu Vincentku. Další možností je nalít Vincentku či vodu s mořskou solí do rozstřikovače a nastříkat si ji do nosu. Na rozdíl od některých v lékárnách prodávaných nosních kapek zde určitě nehrozí riziko závislosti.

Foto: shutterstock.com

Zaručeným lékem je bylinkový čajFoto: shutterstock.com

Naše babičky rovněž doporučovaly hodně pít. Ne však mléko, po kterém se produkce hlenů zvyšuje, ale čaje – lipový, šípkový a podobně. Vyzkoušet můžete i speciální recept na čaj z běžného kuchyňského koření: bobkový list, bazalka, drcený pepř a trochu zázvoru. Pozor na černý čaj, ten hleny zahušťuje. Stejně tak není vhodná káva.

Zázračná cibule a česnek

Pokud je vaše rýma součástí celkového nachlazení, škrábe vás v krku a zároveň kašlete, vyzkoušejte cibulový čaj nebo cibulovou šťávu. Rozkrájejte cibuli na menší kousky, přidejte dvě velké lžíce cukru nebo ještě lépe medu a nechte pod poklopem minimálně dvě hodiny odstát. Šťáva, která se vytvoří, pomáhá na kašel s jistotou, ale hodí se i při rýmě. Cibule má vůbec devateru léčebnou moc: pokud máte ucpaný nos, zkuste rozkrájet cibuli a zblízka si k ní přičichnout. Stejné silice, které vás nutí při jejím krájení slzet, vám zároveň uvolní hleny v nose.

Další „zázračnou“ medicínou je česnek. Rozkrájejte ráno, v poledne i večer jeden stroužek, zavřete oči a snězte. Uvidíte, že vám česnek „protáhne“ nos lépe než kupované kapky.

A jak se podzimní rýmy zbavujete vy? Podělte se s námi o vaše osvědčené recepty na info@prozeny.cz. Ať jsme všechny zdravé zdravě!

Reklama

Související témata: