Hlavní obsah

Na sex s partnerem ztrácíte chuť? Zjistěte proč!

Foto: Profimedia

Ztráta chuti na sex může mít mnoho příčinFoto: Profimedia

Reklama

Stává se to častěji, než byste si přáli. V jednu chvíli je sex s partnerem na prvním místě vašeho žebříčku oblíbených činností, během minuty je spíš na seznamu nepříjemných povinností. Co s tím?

Článek

O chuť na sex přicházejí muži i ženy, ale protože je ženská sexualita výrazně složitější než mužská, bývá to častější problém u něžného pohlaví. Existuje opravdu nespočet důvodů, proč ženy přicházejí o chuť se milovat. Jaké jsou ty nejčastější? A co se s tím dá dělat?

Určete, co přesně se děje

V prvé řadě je potřeba jasně pojmenovat, jaký problém máte. Možná se vám libido snížilo jen dočasně, prostě teď nějaký čas nemáte na sex chuť, i když si ho umíte normálně užít.

To velmi často souvisí s tím, že zrovna procházíte stresovým obdobím, něco nepříjemného řešíte. Třeba smrt rodičů, nemoc v rodině, ztrátu zaměstnání a podobně. „Pokud jste ale schopni ztrátu libida spojit s nějakým konkrétním okamžikem či událostí, řešení většinou bývá snadné,“ říká britská sexpertka Tracey Cox. Máte trable v práci? Vyřešte je, a v ložnici to zase bude vřít. Jste moc unavení, zahlcení povinnostmi? Zpomalte, změňte životní styl!

Foto: Profimedia

Pozor na stres, únavu a přepracovanost. To jsou věci, které zabíjí vaše libidoFoto: Profimedia

Pak je tu varianta, že váš mozek sex chce, ale vaše tělo ne. Prostě odmítá reagovat na psychické vzrušení, jako by nefungovala tlačítka. „V tomto případě doporučuji vyšetření u lékaře. Tohle mívá příčinu v různých gynekologických obtížích, v hormonálních změnách, v lécích, které třeba užíváte,“ vyjmenovává Tracey Cox.

Dlouhodobá ztráta touhy znamená, že vášeň u vás doma již delší dobu není (třeba i roky).

Když to trvá roky

Problém bývá, pokud je to ve vaší ložnici mrtvé dlouhodobě, třeba už několik let. Nejčastější příčiny jsou tři:

Váš partner není dobrý milenec– Prostě neví, jak vás uspokojit. „Tohle ale mívá naštěstí snadné řešení. Stačí si upřímně promluvit, sdělit mu, co máte rádi a co ne, a pak to procvičovat,“ říká Tracey Cox.

Foto: Profimedia

Pokud vám to ve vztahu skřípe, nedivte se, že to není v ložnici nic mocFoto: Profimedia

Jste si až moc blízcí – Je to nefér, ale obecně platí, že lidé, kteří jsou si emočně velmi blízcí, rozumí si, nemívají moc dobrý sexuální život. „Intimita a vzájemné psychické propojení utlačuje vášeň. Zásadní ingrediencí pro dobrý sex je totiž novost, trocha tajemství a napětí,“ vysvětluje Tracey Cox. Pokud se ale dobře znáte, o novosti a jakémkoli tajemství nemůže být řeč. A pokud si rozumíte, na všem se shodnete, ani napětí mezi vámi moc není.

„Jedinou šancí je experimentovat, zkoušet nové věci, vzájemně se vytlačovat z té bezpečné a komfortní zóny,“ radí Tracey Cox. Vášeň a touha je rozhodnutí, chtíč se jen tak nedostaví, musíte zařídit, aby se objevil. „Spontánní chtíč je běžný na začátku vztahu, po letech soužití spíš ojedinělý. Musíte přijmout zodpovědnost za vlastní vzrušení, pracovat na tom, co vás dostává do varu,“ dodává Tracey Cox.

Problém je ve vztahu – Sexuální problémy dost často nesouvisí se sexem, ale bývají známkou toho, že ve vztahu není něco v pořádku. Možná partnera svou nechutí k sexu podvědomě za něco trestáte, nebo jste tak hluboce nespokojení a zranění, že se vaše tělo i mysl vzpouzí jakémukoli sblížení. Možností je samozřejmě vztah opravit, zjistit, co vás trápí a zapracovat na tom. Ale lidé většinou postupují jinak.

„Někteří se rozejdou, jiní vedle sebe přežívají a jsou frustrovaní, další vše řeší prostřednictvím milence či milenky,“ popisuje Tracey Cox. Jak se k tomu postavíte vy, je jen na vás.

Zažili jste tohle někdy? V čem byl problém?

Reklama

Související témata:

Načítám