Hlavní obsah

Nábytek na míru. Myslíte, že na něj nemáte?

Foto: Boconcept

Je libo knihovnu na míru, nebo z obchodu?Foto: Boconcept

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte doma místo, kam se vám nevejde žádný sériově vyráběný nábytek? Chcete si například udělat ložnici v podkroví, ale žádná postel vašemu prostoru nevyhovuje? Zvažte možnost nábytku na míru. Není to tak drahé, jak jste si možná mysleli.

Článek

Napadlo vás někdy srovnat cenu sériově vyráběného nábytku a nábytku vyrobeného na zakázku? Ale pozor, důležité je, abyste srovnávali srovnatelné. Pokud budete chtít vedle sebe postavit například dvojlůžko z IKEA a na míru vyrobenou postel, pak bude o vítězi dopředu rozhodnuto. Budete-li ale srovnání provádět s jinými než a priori levnými výrobci, pak vás výsledek může překvapit.

Foto: Klvaňa – nábytek

Architekt vám může navrhnout nejen nábytek, ale i řešení celé místnostiFoto: Klvaňa – nábytek

Srovnání cen

Vzali jsme něco jako „střední proud“ v nábytku, konkrétně dvojlůžko Luisa firmy Říha nábytek a na míru vyrobené dvojlůžko firmy Klvaňa nábytek. Obě postele jsou srovnatelné jak v rámci použitých materiálů, tak i co do rozměrů. Sériově vyrobená postel stojí 30 800 korun, atypické lůžko 37 000 korun.

Foto: Klvaňa – nábytek

Dvojlůžko vyrobené na míruFoto: Klvaňa – nábytek

Foto: Říha nábytek

Postel Luisa firmy Říha nábytek, 180 x 200 cm dřevěná dýha, čelo v látkovém provedení, cena bez matrací a roštu 30 800 KčFoto: Říha nábytek

Z hlediska ceny tedy vychází lépe sériové lůžko, ale jeho rozměry jsou v rámci omezené nabídky výrobce pevně dané. Atypický nábytek je v tomto případě mírně dražší, ale zato bude mít přesně takové proporce a barvy, jaké chcete vy! Když si tedy připlatíte, získáte třeba možnost využít podkroví pro zřízení ložnice. Kdybyste se ale řídili jen nižší cenou, z podkroví byste mohli mít nadále jen skladiště...

Foto: Alnus

Podkrovní byty se bez atypického nábytku řešit takřka nedajíFoto: Alnus

Foto: Alnus

Nábytek na míru bude přesně odpovídat vašemu vkusu i potřebámFoto: Alnus

Chcete získat přesně to, co potřebujete?

Pokud se rozhodnete vyřešit své problémy pomocí atypického nábytku, první, co se vám nabízí, je návštěva interiérového studia. Obrátit se ale také můžete rovnou na specializovaného bytového architekta! A jak to chodí ve firmách a kde architekta najdete?

Možnost číslo jedna jsou interiérová studia. Většina jich má zaběhnutou praxi a cenu za návrh atypického nábytku vám odpustí, což ale platí, když si pak nábytek u nich skutečně necháte vyrobit. Počítat také můžete s množstevní slevou ve výši kolem 15 % v případě, kdy bude vaše zakázka pro interiérové studio finančně zajímavá a vy si necháte vyrobit nejenom jeden kousek, ale třeba celou ložnici.

Foto: Alnus

Klasickým problémem je co nejlépe zužitkovat omezený prostor šatny či předsíněFoto: Alnus

Foto: Alnus

Pomocí nábytku na míru můžete využít jinak těžko využitelné místoFoto: Alnus

Existují i studia, kde můžete získat také službu architekta, což znamená, že vám nejen navrhnou atypický nábytek, ale vyřeší i dispozici celé místnosti včetně barevného a materiálového řešení. „Služba architekta se pak ale účtuje zvlášť. U nás například zákazník zaplatí 6000 korun bez DPH za návrh jedné středně velké místnosti,“ upřesňuje Ing. Arch. Vojtěch Pavelka ze společnosti Klvaňa – nábytek.

Návrh vám udělá architekt

Česká komora architektů nabízí na svých stránkách cka.cc (opravdu .cc, nikoliv .cz) kompletní seznam registrovaných architektů a designérů i s jejich honorářovým sazebníkem. Vy si vyberete toho, který je nejblíže vašemu bydlišti, a pak už stačí dohodnout schůzku. Základní skicu s rozměry a návrhem materiálového a barevného řešení středně velkého kusu nábytku, například skříně, postele, pracovního místa a podobně můžete získat za cenu asi od 4000 korun. Se skicou je pak už možné navštívit třeba malou truhlářkou dílnu a nechat si nakreslený kus nábytku vyrobit.

Foto: Truhlářství Matefi

Zakázková výroba vám dovolí maximálně zužitkovat plochu malého bytuFoto: Truhlářství Matefi

Foto: Truhlářství Matefi

Truhlář je schopen vyrobit i na pohled velmi luxusní atypický nábytekFoto: Truhlářství Matefi

Zkuste truhláře

Využití služby malé truhlářské dílny je finančně zajímavým řešením. Můžete tam získat nejen nábytek ze dřeva, ale třeba i nábytek s laminátovou dýhou barevně odpovídající stávajícímu vybavení vašeho bytu. Ceny jsou tam také obvykle nižší než ceny velkých nábytkářských firem.

Malé truhlárny mají navíc jednu neopominutelnou výhodu. „V ní na výrobu dohlíží jediný člověk, který se stará o výrobek od začátku až po montáž u zákazníka v bytě. Zákazník s ním může v průběhu celé zakázky komunikovat a ladit detaily. Stačí, když si přinese nějakou skicu nebo přímo výkres, podle kterého mu pak vyrobíme cokoli,“ popisuje výhody spolupráce s malým truhlářstvím Radek Hecl ze stejnojmenné truhlářské firmy v Zábřehu. S truhlářem se tedy zpravidla dohodnete nejen na výrobě, ale i na montáži.

Pár dobrých rad

  • Ve smlouvě s výrobcem by měly být uvedené sankce za to, když se s dodáním nábytku zpozdí. Standard je 0,01–0,05 % z ceny díla za každý den prodlení!
  • Ověřte si, jestli je cena cenou s montáží nebo bez montáže! Lákavě výhodná nabídka se vám může ošklivě prodražit.
  • Vybírejte takovou firmu, na kterou máte reference od ostatních zákazníků
  • Když vám dělá firma potíže, stěžujte si u České obchodní inspekce!
  • Pokud architekt nedělá to, co slíbil, můžete svých práv domáhat u České komory architektů
Foto: Maximdesign

Díky atypickému nábytku získají svou praktickou roli i nezvyklé výklenky ve stěnáchFoto: Maximdesign

A jaké zkušenosti máte vy? Myslíte si, že zakázkový nábytek je luxus, na který nemáte?

Reklama

Související témata:

Načítám