Hlavní obsah

Nábytek roku 2012: Zkoukněte, co bude trendy!

Foto: Thinkstock

Bílá barva ve světě nábytku kraluje i nadáleFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slevy nábytku pomalu končí, sklady jsou prázdné a připravené, aby sem firmy navezly nové kolekce vybavení a doplňků, které budou odpovídat trendům na rok 2012. Víte, co vás letos čeká a zda je třeba se bát nějakých designérských šíleností?

Článek

Nebojte se, není nutné shánět poslední klasická křesla a prát se o obyčejné dřevěné knihovny. Trendy na příští rok totiž stále staví na přírodních materiálech, tedy hlavně na dřevu nebo imitaci jeho dezénu, velké zastoupení má i bílý nábytek. A historie se zřejmě opakuje. Když se v roce 2008 hovořilo o nastupující krizi, nábytkářské firmy si začaly libovat ve výrazných barvách. Prý aby byl svět veselejší. Letos je to podobné – dřevo a bílou doplňují syté odstíny fialové, modré, barvou roku je korálově červená. A to není všechno!

Foto: BoConcept

Megatrendem roku 2012 je hojné používání dřevaFoto: BoConcept

Hlavní trend má jméno příroda!

Jako v lese si možná mohou připadat někteří návštěvníci, kteří tento týden zavítali na výstaviště v německém Kolíně nad Rýnem, kde se konal největší nábytkářský veletrh v Evropě nazvaný imm cologne. Právě tam se určují trendy na následujících dvanáct měsíců. A ty říkají, že i letos se bude stavět na kouzlu a přirozeném vzhledu přírodních materiálů. Z těch je zde samozřejmě nejvíce zastoupené dřevo, ze kterého se vyrábí nábytek, podlahy i vany, ale i korek a podlahy z něj, dále křesla, pohovky a stolky vyplétané z různých travin. To vše podtrhují přírodní kůže a kožešiny.

Foto: Nábytek Říha

Dřevo by si mělo zachovávat svou přirozenou barvu a kresbuFoto: Nábytek Říha

Foto: imm cologne

Místo černé designéři raději používají šedouFoto: imm cologne

Platí, že si jednotlivé výrobky maximálně zachovávají svůj přirozený a přírodní vzhled. Zapomeňte proto na různé úpravy bělením či moření na barevné odstíny. Povrchová úprava je žádná nebo jen minimální, aby vynikla krása tohoto materiálu. V dřevinách pak stále panuje velká obliba ořechu, nesmrtelný zůstává dub. Své místo na slunci si získávají i ovocné dřeviny a ze světlejšího spektra si designéři oblíbili buk, javor, jasan, olše nebo bříza.

Foto: imm cologne

Trendům přírodních materiálů vyhovuje i vyplétaný nábytekFoto: imm cologne

„Dřevěný nábytek na sebe bere podobu moderní, ale lehce retro, která poukazuje na to nejlepší z tradice každé značky,“ říká Martin Šťastný z prodejny BoConcept a pokračuje: „Dalo by se říct, že jde o určitý návrat ke skandinávským kořenům, které jsou v nejisté době zárukou solidnosti.“

Bílá se hodí ke všemu

Dřevěný nábytek stále bojuje s bílým. Tento odstín zůstává nejvážnějším konkurentem dřeva, a to z jednoduchého důvodu – lze ho kombinovat s jakoukoli jinou barvou i materiálem.

Foto: Decoland

Hojně je na nábytku zastoupená i bíláFoto: Decoland

Foto: Decoland

Mezi novinkami se najdou i méně obvyklé kombinace jako bílá s fialovouFoto: Decoland

Nejinak je tomu i v kuchyních. I zde platí, Zapomeňte na barvy, v kuchyni je trendy bílá!

Ale v módě jsou i jiné barvy, používané jako doplňkové. I na ně lze však použít označení „přírodní“. Modrá kopíruje nebe, zelená louku, fialová levandulové pole… Platí, že přednost dostávají syté odstíny před těmi světlými. Zdobí a zaujmou i v malém množství. A to nejen svým odstínem. „Novinkou letošních kolekcí jsou také pestřejší barevné kombinace, výjimkou není třeba kombinace fialové a bílé na jinak poměrně decentních obývacích sestavách," dodává Miloslav Kolařík z Decolandu.

Foto: Abitare

Výrazné barvy objevíte hlavně na doplňcíchFoto: Abitare

Barvy pak doplňují výrazné trendové látky, a to jak dekorační, tak potahové. Pokud tedy chcete opravdu originální pohovku, mohou ji zdobit pruhy, květiny, geometrické či abstraktní vzory. Důležité je, že zaujmou!

Foto: imm cologne

Zaujmou i výrazné vzory a jejich neobvyklé kombinaceFoto: imm cologne

Máte-li obývák zařízený a uvažujete o nové koupelně, připravili jsme pro vás 4 žhavé trendy pro koupelny roku 2012.

Foto: Abitare

Sedací nábytek se zmenšuje a dostává zaoblené tvaryFoto: Abitare

Foto: Abitare

Zůstává ale zachovaná jeho nastavitelnost a variabilitaFoto: Abitare

Pohovky se zmenšují

Pokud se podíváte na základní vybavení obývacího pokoje, tedy pohovky a obývací stěny, u těch druhých se skoro nic nemění. Firmy stále nabízejí kombinaci variabilních horních a spodních skříněk, uzavřených i otevřených polic a prosklených vitrín, které si člověk skládá podle toho, jak chce, jak potřebuje a jak velkou má televizi, která zde má stále své místo.

Foto: Cozyconcept.cz

Potahy jsou velmi často z kůže, jde přece také o přírodní materiálFoto: Cozyconcept.cz

Foto: imm cologne

Barvy dokážou překvapit i v obývacím pokojiFoto: imm cologne

Trochu jinak je tomu s pohovkami. Čalouněný nábytek je totiž menší! Ale nebojte se, nehrozí, že byste měli místo měkkého ušáku obyčejnou židli. Pohodlí zde stále hraje hlavní roli. Nábytek se zmenšuje, protože vyhovuje variabilní domácnosti. Dávno neplatí, že kuchyň je na vaření, v obýváku pijete čaj se známými a v ložnici spíte. Využití pokojů se mění. A tak se vany přesouvají do ložnic, tedy proč nedat pohovku třeba do kuchyně? A sem se velká nevejde, proto dostávají subtilnější vzhled. Samozřejmě ale neztrácejí nic ze svého pohodlí a variability, kdy si pomocí područek měníte sezení, jak chcete a potřebujete. A výsuvné zádové opěrky a podnožky nabízejí oporu celému tělu. Jedno však má sedací nábytek společné – dominují mu kruhové tvary, zaoblené rohy a na dotek příjemné materiály.

Foto: Decoland

U nábytkových stěn se stále střídají uzavřené a otevřené policeFoto: Decoland

Foto: Nábytek Říha

Netradiční však může být zvolení některých barevných kombinacíFoto: Nábytek Říha

Jste spokojeni s tím, co budou formy v roce 2012 prodávat? Nebo sníte o jiném nábytku! Napište nám to!

Reklama

Načítám