Hlavní obsah

Nahoře bez

Foto: ilustrace Lenka Samešová

Foto: ilustrace Lenka Samešová

Reklama

Evropanky mají nový trend! Chodí do kanceláře bez podprsenky, vyskočila na mě zpráva asi týden stará. Tak konečně jsme Evropě také něco dali. Už je to sice 38 let, co si doktor Skružný ve filmu Vesničko má středisková pochvaloval, že holky na vsi chodí nahoře bez, ale kdo by to počítal. Hlavně, že už se to ví i v Bruselu.

Článek

Ti kancelářští se mají, měl jsem se líp učit, povzdychl si můj muž, sbalil si montérky a odkráčel ke svým sofistikovaným měřicím přístrojům. Já už bych měla také jít. Jen váhám, zda do práce vyrazím postaru, anebo v duchu nového trendu. Jenže co bych si na tělo bez podprsenky oblékla? Můj šatník je sice trendy, ale na takový odvaz není připraven. Veškerá garderoba totiž počítá s tím, že mi prsa na hrudníku nejen začínají, ale i končí. Jakmile dopustím, aby se to celé přeskupilo, nebudu mít co na sebe. Takže jistě chápete, že experimentovat s tradičním rozmístěním proporcí se mi nechce.

Bez podprsenky by mi něco chybělo. A jinde zase přebývalo. Protože v pase má být pas a cokoliv dalšího je tam na překážku. Už takhle tam není pomalu k hnutí. A co teprve, kdybych dala na trendy. Gravitace hraje fér, od určité velikosti (a věku) s ní nic nenadělám. Sehnat podprsenku, jež padne, je sice celoživotní bojovka, ale pocitu, když ji na sebe konečně obléknu, se vyrovná jen to, když ji večer konečně svléknu. O to se připravit nenechám. A to dokonce ani v rámci ženské vzpoury.

Aby totiž bylo jasno, dámy nehodlají chodit nahoře bez pro vlastní pohodlí nebo mužské potěšení. Nenosit podprsenku je záležitostí ideologie. „Dneska podprsenka a zítra? Zítra to může být klidně vařečka!“ vysvětlovala aktivistka s tím, že muži přece pod košilí také nic nenosí. Majitelé firem se lekli, co to asi udělá s pracovní morálkou: neměli bychom do etického kodexu zaměstnance připsat paragraf o jediném korektním pohledu, a to pohledu do očí? Jiní dokonce začali uvažovat, že podprsenku učiní povinnou součástí dress code žen. Pak do debaty vstoupili sociologové, psychologové a pár nevládních organizací a z celé prkotiny vznikla CAUSA, která chvilku plnila obsah několika evropských zpravodajských serverů. Nu, já už to asi doklepu postaru. Podle mého podprsenka i vařečka do ženského světa patří. A do mužského jakbysmet.

Jestli vás fejeton Lucie Šilhové pobavil, dejte šanci i dalším, najdete je zde.

Reklama

Načítám