Hlavní obsah

Chcete být štíhlá? Tohle nepijte!

Foto: shutterstock.com

Žízeň uhasí nejlépe obyčejná vodaFoto: shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Toužíte po krásné štíhlé postavě? Držíte jednu dietu za druhou, denně se dřete v posilovně a stále bez výsledku? Možná chyba bude jinde než pouze ve stravě. Za nadváhou a velkými bříšky totiž mnohdy stojí nevhodné nápoje! Poradíme vám, kterým se při hubnutí vyhnout!

Článek

O tom, že pitný režim je třeba dodržovat za všech okolností, se nemá cenu přít. Pít se zkrátka musí. Navíc pokud se snažíte shodit přebytečné kilogramy, měla byste pít více než obvykle. „Tekutiny vám zaplní žaludek a zaženou pocit hladu. To je známý trik, který se už mnoho let úspěšně používá a ze všech stran doporučuje. K tomu, aby měl ale efekt, je třeba vyškrtnout z pitného režimu nápoje s velkým množství cukru, oxidu uhličitého a chemických barviv,“ vysvětluje dietoložka Klára Maxová.

Zapomeňte na sycené nápoje

Mnoho žen dělá jednu zásadní chybu – při dietě pijí bublinkové nápoje. „Lidé mají pocit, že pokud sportují, nejvíce je osvěží právě sycený nápoj. To je ale úplný nesmysl! Nápoje s obsahem oxidu uhličitého, který v tekutině způsobuje ony oblíbené bublinky, totiž vzbuzují v dotyčném ještě větší pocit žízně než třeba obyčejná voda. Ta žízeň uhasí nejlépe, " říká dietoložka Maxová.

Dalším velkým problémem sycených nápojů je fakt , že vám zvětšují žaludek. Oxid uhličitý, který spolu s nápojem pozřete, působí na stěny vašeho žaludku a zvětšuje je. Sice velmi nepatrně, ale při pravidelné konzumaci těchto nápojů se efekt většího žaludku dostaví. A vy pak máte nejen větší hlad, ale také více sníte. A to se projeví na vaší váze. Takže pokud mohu radit, při dietě se tohoto rozmaru opravdu raději vzdejte.

Kola bez cukru má cukr!

Jste-li milovnice koly, pak se vám bude hubnout o to hůře. Právě tento nápoj patří mezi největší zabijáky diet. Obsah cukru v nápojích tohoto typu je velmi vysoký, a to dokonce i ve variantě light nebo zero. Vždy tam cukr je. „Kola se barví karamelem, což je vlastně seškvařený cukr, pokud to řeknu zjednodušeně. A po tom se pochopitelně také přibírá. Než začnete věřit tomu, co se říká v reklamách, raději si přečtěte etiketu. Tam je obsah cukru uveden,“ radí Klára Maxová.

Foto: sibf.info

Sycené a kolové nápoje jsou v obliběFoto: sibf.info

Jogurtové nápoje – kalorická bomba

Jogurtové nápoje jsou sice skutečnězdravé, obsahují jogurtové kultury, které napomáhají zažívání a hojení žaludku, pokud jste to třeba přehnala s kávou nebo alkoholem. Rozhodně je nemusíte ze svého pitného režimu zcela vyškrtnout. Pokud ale chcete shodit pár přebytečných kil, raději je omezte na minimum. „Dva takové nápoje týdně jsou maximum. Zdraví to prospěje a vy je v klidu stihnete strávit a kalorie spálit běžným pohybem,“ míní dietoložka. A znovu upozorňuje, že i takzvané light jogurtové nápoje mají také jistý obsah cukru a kalorií.

Zapomeňte na alkohol

Víno, pivo ani žádný tvrdý alkohol do diety nepatří. Mají v sobě vysoké procento cukru v nejrůznějších podobách, červené víno ho má více než bílé. Pivo patří mezi nebezpečné i proto, že obsahuje kvasinky, které rovněž napomáhají přibírání na váze. A jakékoli tvrdší destiláty se také bez cukru neobejdou. „Navíc mnoho lidí má s vypitým alkoholickým nápojem větší chuť k jídlu a pak snědí více než obvykle. A jejich hmotnost stoupá. Proto je nejlepší dát si při dietě přísný zákaz konzumace alkoholu. Navíc to napomůže i vaší fyzičce a kvalitě pleti a vlasů,“ radí Klára Maxová.

Slaďte, ale s rozvahou

Na druhou stranu je pravdou, že pokud si dáte ke snídani slazený čaj nebo kakao, nemusíte se o svou dietu příliš obávat. „Jeden šálek kakaa nebo čaje s kostkou cukru dodá tělu energii k tomu, aby dobře fungovalo. Vy budete díky troše cukru po ránu v lepší náladě a spíše se vyhnete stresu, který stojí také za celou řadou problémů s nadváhou. Jeden sladký nápoj po ránu do večera úplně v klidu spálíte,“ ujišťuje na závěr dietoložka Maxová.

Podle jejích slov je důležité být při držení diety psychicky v pohodě a pít nápoje především zdravé. Vyhněte se barveným a syceným nápojům.

Zkrátka nejlepší je čistá voda! Pro představu, jak moc se vyplatí pít čistou vodu, případně neslazené čaje nebo kávu, přinášíme následující tabulku:

Načítám