Hlavní obsah

Lucie Bílá slaví v Lucerně

Foto: luciebila.com

Lucie Bílá koncertem oslaví narozeninyFoto: luciebila.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpívá nám už třiadvacet let. Českých slavíků má plnou klec, má ceny TýTý i Akademie populární hudby, neminula ji divadelní Cena Thálie. Přesto ji čeká opět ten zvláštní chvějivý pocit, jenž dokáží popsat jen ti, kteří stanuli na pódiu pražské Lucerny. 10. dubna zde Lucie v doprovodu kapely Petra Maláska oslaví narozeniny.

Článek

Co je vlastně Lucie Bílá? Rockerka? Popová zpěvačka? Muzikálová hvězda? Šansoniérka? Herečka? Všechno! Sama za svůj největší úspěch pokládá účinkování na Pražském jaru v roce 1998. Mnohdy se zapomíná, že raketovému nástupu Lucie Bílé především na muzikálová pódia v počátku devadesátých let předcházela léta nelehká.

Ve dvaceti vstávala otvovická rodačka Hana Zaňáková v půl čtvrté, jela do fabriky k šicímu stroji, večer měla zkoušku s kapelou. Rockový základ ze skupin Rock - Automat a Arakain neztratila ani po mělce popové spolupráci s hitmakarem Petrem Hannigem. Jakkoli to byla spolupráce problematická, Hannigův pseudonym Lucie Bílá Haně zůstal, a především mediální start s hitem Neposlušné tenisky ovlivnil její další budoucnost.

Od počátku polistopadové muzikálové éry se Lucie Bílá objevuje v mnoha rolích. Bídníci, Zahrada rajských potěšení, Dracula, Krysař. Její domovskou scénou je divadlo Ta Fantastika, které spoluvlastní s Petrem Kratochvílem - otcem jejího čtrnáctiletého syna Filipa. Přicházejí další muzikály: Johanka z Arku, Excalibur, Láska je láska. A když je poprvé v Česku ve světové premiéře uvedena v Hudebním divadle Karlín Carmen, v titulní roli exceluje - Lucie Bílá. Vysluhuje si tím další nominaci na Thálii.

Foto: luciebila.com

Bílá zazářila v mnoha muzikálechFoto: luciebila.com

V rámci sólové pěvecké dráhy se stalo pro Lucii Bílou osudovým setkání s autorskou dvojicí Soukup/Osvaldová. Lucie umí nejen interpretovat Soukupovu hudbu, ale svébytným způsobem zúročuje nadmíru chytré texty Gábiny Osvaldové. Její hity Ave Maria, Láska je láska, Trouba, eSeMeS či Miluji tě zná téměř každý.

„Nechali jsme Lucku při natáčení Manéže mluvit a váleli jsme se po zemi," řekl mi v roce 1996 v Brně manažer Bolka Polívky Petr Bílek. Dar komediantství tak  byl objeven. Lucii jsme také měli možnost poznat nejen jako herečku (Princezna ze mlejna, Král Ubu, Čas dluhů), ale i jako výbornou moderátorku (Lucie na bílo, MISS Desetiletí).

Řada z nás má ještě v paměti (či na CD) povedený loňský koncert v Lucerně a už se chystá další. Ten jen o tři dny následuje 43. narozeniny interpretky. Lucii v Lucerně doprovodí další osvědčený partner, klavírista a skladatel Petr Malásek se svou kapelou. Koncertem v Lucerně zahajuje Lucie Bílá jarní turné po českých městech. Nenechte si ujít setkání s nezaměnitelným hlasem, obdivuhodným žánrovým rozsahem, ale i výborným bavičem a hostitelem - Lucií Bílou!

Lucie Bílá s Orchestrem Petra Maláska 10. 4. 2009 od 19.00 hod. Praha, Lucerna Jarní turné: 16. 4. Frýdek-Místek, 17. 4. Ostrava, 21. 4. Liberec, 22. 4. Písek, 24. 4. Svitavy, 25. 4. Jaroměř, 6. 5. Karlovy Vary, 7. 5. Chomutov, 8. 5. Králíky, 9. 5. Pardubice Vstupenky v síti Ticketpro

Načítám