Hlavní obsah

Náš kurz in-line bruslení: Poprvé v terénu!

Foto: Jan Slezák

Na první vyjížďky zvolte rovný terénFoto: Jan Slezák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

2. díl - Z prvního dílu našeho seriálu už víte, jak si počínat při nákupu bruslí a jak si správně vybrat celou výbavu. Počasí nám přeje, a tak je ten správný čas se na ně v terénu postavit. Jak „přežít" první den na bruslích a jak se vyhnout nepříjemným pádům? To vám řekne náš druhý díl seriálu.

Článek

Poprvé v terénu

Přišel den „D“ a konečně se chystáte poprvé do přírody. Rozhodně nevyrážejte poprvé sama bez doprovodu. S sebou v batohu si vezměte náhradní přezutí, to proto, kdyby začalo pršet. Začátečník (stejně jako pokročilý) proklouzávání bruslí stěží zvládne, a musela byste nejspíš počkat, až se počasí umoudří a cesta vyschne. (Při jízdě na mokrém terénu se zanáší ložiska.) Brusle si nazujte až přímo na místě a pokud možno na trávě, abyste si zvykla na vyšší těžiště. Pokud ale vyrazíte do ulic, vyhýbejte se bílým pruhům na přechodech, bývají kluzké, i když nejsou mokré. Pro první zkoušku si vyberte rovný terén, pokud možno větší prostranství. Nejezděte celou trasu naráz.

Procvičte si na místě, co brusle dokážou, jak se stabilně postavit – zkrátka pořádně si je osahejte. Až tehdy, když zvládnete jízdu na rovném terénu a brždění brzdičkou, zkoušejte, jak reagují v zatáčce. Můžete si nanečisto nacvičit i pády. Samozřejmě ne na asfaltu, ale na trávě. Pokud netušíte jak, tak se do toho nepouštějte! Základy jsou podobné jako na ledních bruslích, ale pozor - nemají zoubky! Poslední upozornění patří maminkám, které vyrazily do terénu na bruslích s kočárkem. „Kočárek sice slouží jako skvělá opora pro začínající bruslařku, ale když ho pak maminky odloží, mají problém se stabilitou. Osobně doporučuji se nejdříve na bruslích naučit bez něj!“ radí Lucie Švadlenková, lektorka kurzů in-line bruslení.

Foto: Jan Slezák

Projížďka ve dvou je zábavnějšíFoto: Jan Slezák

Recept na zmírnění pádu

Asi každé z nás se někdy stane, že na bruslích upadne. Co dělat, když si nechcete zlámat všechny kosti? „Třetina žen, které chodí na kurzy, přišly proto, že ošklivě spadly. Chtějí si procvičit pády a naučit se brzdit. Když jste ztratila důvěru v brusle, kurz může opravdu pomoci vrátit vás zpět na stezky. Přesto - když už cítíte, že se pádu nevyhnete, vyvarujte se máchání rukou a snažení se o stabilizaci polohy, pády pak bývají ještě horší. Snažte se snížit co nejvíce těžiště – jděte do podřepu jako na lyžích, aby byl pád tlumenější a z menší výšky. Bez chráničů rozhodně nevyrážejte!“ varuje lektorka.

Kdy se bruslím raději vyhnout

Vypadá to, že bruslit můze každý. Je to ale pravda? „Stejně jako příliš malým dětem, nedoporučuji bruslení lidem s velkou nadváhou kvůli špatnému držení těla, což nemá v konečném výsledku dobrý vliv na zdraví organismu. Mírná nadváha není překážkou," radí Lucie a pokračuje: „Bruslení také není pro dříve narozené, kteří nemají fyzičku. Kosti starších lidí jsou křehčí a hůře srůstají. Riziko pádu je velké."

Foto: samphoto.czjiunlimited

Bruslit by se mělo začít nejdříve ve čtyřech letechFoto: samphoto.czjiunlimited

Když bruslíte s dětmi

Mě k bruslení přivedla touha sportovat se svým malým synkem. Mimochodem tenhle důvod bývá v pomyslném důvodovém žebříčku na prvních místech. Odkdy je ale vhodné začít dítě učit bruslit?

„Děti doporučuji začít učit nejdříve ve čtyřech až šesti letech. Tehdy začnou ovládat hrubou motoriku. Šestileté děti zvládnou jemnou koordinaci pohybu, která je pro techniky na bruslích důležitá,“ popisuje Lucie Švadlenková. Rozhodně dítě nepřetěžujte.

Gratulujeme! Zvládla jste první hodiny na bruslích bez úhony a teď už na vás čeká jen trénik a pilování do dokonalosti. Nenechte si ujít poslední díl našeho seriálu, kde se dozvíte o kurzech in-line bruslení, co všechno se dá na bruslích zažít, jak si správně vybrat trasu a spoustu dalších praktických rad.

A také se na vás moc těšíme, až dorazíte na naši oslavu Čarodějnic v parku Ladronka v Břevnově. Pro více informací klikněte ZDE.

Související témata:

Načítám