Hlavní obsah

Naše kůže je přirozeným domovem milionů bakterií!

Foto: La Roche-Posay

Mikrobiom žijící na lidské kůžiFoto: La Roche-Posay

Reklama

Každý z nás má svůj unikátní mikrobiom, který je ovlivněn mnoha vnitřními i vnějšími faktory a zásadně ovlivňuje naše zdraví a fungování organismu.

Článek

Mikrobiom, dříve označován jako mikroflóra, je nový termín pro souhrn genů všech mikroorganismů v našem těle a je považován za „druhý lidský genom“, který je nepostradatelným členem lidského organismu. Každý z nás má svůj unikátní mikrobiom, který je ovlivněn mnoha vnitřními i vnějšími faktory a zásadně ovlivňuje naše zdraví a fungování organismu.

O střevním mikrobiomu se v posledních letech často píše. Výzkum totiž prokázal, že mikrobiom souvisí s mnoha zdravotními obtížemi a onemocněními: cukrovkou, autismem, úzkostí, obezitou. Střeva však nejsou jedinou částí těla osídlenou množstvím mikroorganismů – kůže je rovněž domovem milionů bakterií, plísní a virů, které sehrávají klíčovou roli při zachování zdraví naší pokožky. Nové dermatologické výzkumy a klinické studie, se kterými přichází Laboratoire dermatologique La Roche-Posay navíc prokázaly, že nevyvážený mikrobiom je spojen s onemocněními jako akné, ekzém či psoriáza.

Poznatky o mikrobiomu, jak funguje, co ho ovlivňuje a jak ho vyrovnat patří mezi zcela zásadní otázky dermatologie. Tyto výzkumy umožňují mnohem lépe a efektivněji řešit některá kožní onemocnění, např. akutní stavy spojené s atopickým ekzémem.

Foto: La Roche-Posay

Projevy atopického ekzémuFoto: La Roche-Posay

Ekzém je běžné, nenakažlivé kožní onemocnění, které vede k velmi suchým, olupujícím se místům na kůži. Odhaduje se, že celosvětově tímto onemocněním trpí 1 z 10 dětí a někdy přetrvává až do dospělosti. Tato kůže vykazuje abnormální propustnost a reaktivitu spojenou s nevyrovnaným imunitním systémem. Nedostatečná účinnost kožní bariéry umožňuje pronikání alergenů a patogenních mikroorganismů do organismu, objevuje se nerovnováha mikrobiomu. Pokožka je narušená, začervenalá, svědí, až bolí a velmi negativně ovlivňuje běžnou kvalitu života jako je spánek, soustředění se ve škole, hraní atd.

Jak funguje mikrobiom u atopie?

Zdravý povrch pokožky si můžeme představit jako místo, kde žije mnoho mikroorganismů, včetně bakterií, kvasinek, virů a roztočů v ideální symbióze. Běžně se zde vyskytují druhy, jako jsou Staphylococcus, Microccous, Corynobacterium, aniž by došlo k onemocnění. V případě ekzému došlo k jejich přemnožení a začarovanému kruhu atopie.

Důležitým řešením tedy je zajistit pokožce rovnováhu mikrobiomu, a pokud dojde k narušení, snažit se napravit přirozený kožní ochranný film a pomoci regulovat přemnožení patogenních mikroorganismů.

Foto: La Roche-Posay

Přípravek LIPIKAR BAUME AP+M pro suchou kůži a atopický ekzémFoto: La Roche-Posay

La Roche-Posay, značka doporučovaná 90 000 dermatology z celého světa, je průkopníkem v oblasti výzkumu mikrobiomu, na němž spolupracuje s dermatology již od roku 2011.

La Roche-Posay vychází z nejnovějších poznatků a v roce 2020 tak přichází s inovací pro osoby s velmi suchou pokožkou a pokožkou se sklonem k ekzému. LIPIKAR BALZÁM AP+M, ikonický přípravek pro řešení atopické pokožky přináší nyní navíc aktivní látku microresyl – novou ingredienci, která podporuje vyváženost a diverzitu mikrobiomu, podporuje snížení biofilmu patologických organismů pokožky, a to i v těch nejzávažnějších případech.

Reklama

Načítám