Hlavní obsah

Návod na férový rozchod: Jde to bez výčitek i scén!

Foto: Thinkstock

Při rozchodu se snažte udržet emoce na uzděFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukončení vztahu není nikdy snadné! Zbabělci to řeší přes textové zprávy, ti slušní si lámou hlavu tím, co dělat, aby rozchod proběhl bez výčitek a scén. Patříte mezi ně? Pak potřebujete tuhle příručku!

Článek

Chtělo by to nějaký manuál, pár kroků, podle kterých by se člověk řídil, a měl tak jistotu, že dělá dobře, zachovává sebeúctu i důstojnost toho nešťastníka naproti, že? Ha! Lenka Černá, kouč partnerských vztahů, jeden manuál má!

Jak se správně rozcházet?

1. Položte si zásadní otázku

„Opravdu to takhle chci?“ Totiž, rozchod by se měl oznamovat až tehdy, když jste rozhodnuti na 100 procent! „Mohlo by se stát, že vás druhý znejistí, bude vás přesvědčovat. Vy můžete nakonec propadnout nostalgii a nedotáhnete rozhodnutí do konce. Buďte tedy ve vašem rozhodnutí stabilní a nenechte se přemlouvat,“ varuje Lenka Černá.

2. Nedělejte oznámení doma

„Určitě je lepší jít do neutrálního prostředí, třeba restaurace. Partner totiž nesklouzne do emocí, hysterie, výčitek a před lidmi se bude alespoň trochu krotit,“ dál radí Lenka Černá s tím, že doma se rozhovor nedá jen tak ukončit. Když jste v restauraci, naopak můžete kdykoli odejít.

Foto: Thinkstock

Hlavně nepřipusťte žádné urážky, partner si také zaslouží trochu úcty!Foto: Thinkstock

3. Nevyčítejte

Raději vezměte vinu na sebe a nevyjmenovávejte druhému, co udělal nebo neudělal špatně. On to stejně v tento moment nepochopí, a hlavně… Už je to vlastně jedno! Podle Lenky Černé si „nasypte popel“ na hlavu a mluvte primárně o svých pocitech. „Víš, problém mám vlastně já, ne ty. Můj cíl je trochu jiný než ten tvůj…“

4. Mlčte o novém vztahu

Nic proti otevřenosti, ale máte-li nový vztah, nepřiznávejte ho! „Neříkejte, že je v tom někdo jiný! I když jste zamilovaní a váš důvod rozchodu je primárně nová láska, v momentě, kdy se rozcházíte, to druhému neříkejte,“ varuje Lenka Černá s tím, že tak okamžitě snížíte hodnotu vašeho dosavadního vztahu a pošlapete tomu nešťastníkovi sebedůvěru. Proto je lepší, když na tuto skutečnost přijde až později.

„Možná to zní sobecky, ale věřte, že mu zbytečně ublížíte. A kromě toho, pokud máte děti anebo jste svoji, eliminujete tak horší vyjednávání o podmínkách rozvodu a případné péče o děti,“ dodává koučka partnerských vztahů. A když se vás opakovaně ptá na důvod rozchodu?

5. Nezabluďte!

„Tak co jsem teda udělal špatně? To mi nemůžeš dát ještě šanci? Já to nechápu. Cože? Řekneš mi to ještě jednou?“ Na tyhle otázky se připravte! A odpovězte rázně. Pokud dotyčný nepochytil důvody rozchodu (bod číslo tři, kdy svalujete vinu na sebe), zopakujte mu je, ale pouze jednou, jinak se vtáhnete do emoční debaty, která by mohla trvat hodiny!

Spíš řekněte několik dobrých věcí o společně stráveném čase. To je preventivní trik na zachránění od hysterie, který doporučuje Isadora Alman, americká terapeutka. (Ona sama ho považuje za „rozchodový balzám“.)

Foto: Thinkstock

O nové lásce před partnerem při rozpadu současného vztahu nemluvteFoto: Thinkstock

6. Neřešte detaily – zatím

Ve chvíli rozchodu jsou to hlavně emoce, které celou situaci zatěžují. Ale to je pochopitelné, a proto nepočítejte s tím, že se s druhým dohodnete na praktických věcech. Podle Lenky Černé je nejlepší oznámit vaše rozhodnutí, nechat druhého vydýchat, a až „sedne prach“ (klidně i za pár dní) se vrátit k praktické debatě.

7. Použijte efekt „pro dobrou věc“

„Zkuste druhému dát najevo, že kdybyste spolu zůstali, bude nešťastný i on, takže vlastně jednáte v zájmu vás obou,“ radí Lenka Černá. Není od věci tvářit se u toho smutně a bolestivě. Vždyť každý vztah si zaslouží důstojný pohřeb!

8. Navrhněte přátelství

„I když se tato varianta moc lidem nezdá, pořád je funkční. Druhý má dočasně alespoň nějakou naději, že váš vztah ze dne na den neskončí. Jak to bude v budoucnosti, to uvidíte sami,“ uzavírá Lenka Černá.

Tak, a víc už pro věc udělat nelze!

A jak se rozcházíte vy?

Reklama

Související témata:
Ukončení

Načítám