Hlavní obsah

Návštěva: Byt ve staré vile zařídili jako zámek

Foto: Abitare

Rohová pohovka tvoří dominantu obývákuFoto: Abitare

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dům samotný si o to přímo říkal! Ve staré vile vznikly po rekonstrukci čtyři byty, jejichž interiér byl předurčen pro klasické zařízení. Lakovaná kuchyně, mramorové desky, jídelní stůl z masivního dřeva i pohovka zdobená nápadným prošíváním a dalšími dekoracemi zde vypadají skvěle. Jen dětské pokoje jsou jako z jiného světa. Podívejte se!

Článek

Rodina se dvěma dětmi ve školním věku se nastěhovala do bytu s podlahovou plochou sto padesát metrů čtverečních a dispozicemi 4 + kk. Čtyři místnosti ocení především děti, neboť každé z nich tak má svůj vlastní pokoj! I když při jejich zařizování šlo zdobení, dekorace a další „zámecké“ doplňky stranou. Přednost zde dostal praktický nábytek, bezpečné zaoblené tvary, barvy a spousta úložných prostorů. Co se vám líbí více, romantická část pro rodiče, nebo praktická pro děti?

Milovníci klasiky: jak se vám kuchyň líbí?

Zastáváte názor, že není nad klasickou kuchyň, jejíž nadčasový vzhled vydrží mnohem déle než ta moderní naleštěná dvířka? Pak se můžete inspirovat právě v tomto bytě nedaleko hranic s Německem. Majitelé za jeho zařízení dali několik milionů korun.

Foto: Abitare

Kuchyň zdobí speciální patina, která jí dodává vzhled jako „ze starých dobrých časů"Foto: Abitare

I když linka vypadá jako po babičce, je zcela nová. „Jde o masivní nábytek, který je ovšem ručně lakovaný a na něm pak speciální technikou vytvořená patina, aby vypadal právě jako ze starých časů,“ říká Zuzana Cremonini ze studia Abitare, které interiér zařizovalo. A pokračuje: „Klasický vzhled ještě umocňuje pracovní deska z pravého mramoru a také řešení prostoru za ní.“ Stěna je zde lakovaná, s výjimkou části za varnou deskou. Ten je přece jen na zašpinění náchylnější, proto jsou zde nalepené klasické keramické obklady.

Foto: Abitare

Byt je zařízen a promyšlen do posledního detailu, stylový je i jídelní servisFoto: Abitare

Klasický styl však nebrání tomu, aby se zde vařilo zcela moderně, a tedy pohodlně. Kuchyňská dvířka tak zakrývají myčku nádobí či odsavač par. Naopak majitelé nechali přiznané jak pečicí a mikrovlnnou troubu, tak chladničku či krásnou vinotéku.

Na kuchyň navazuje jídelní část. Stůl pro šest lidí je vyrobený stejnou technikou jako linka a i zde najdete stylové propojení starého a nového. Stačí si všimnout moderních svítidel u stropu.

Foto: Abitare

Prostor mezi kuchyní a obývákem byl přímo ideální pro jídelnuFoto: Abitare

A ruční práce zase hrála důležitou roli při výrobě pohovky, která dominuje obývací části. Kombinaci jednobarevné a dekorované látky ještě obohacují takzvané galanterické prvky, tedy třeba viditelné a bohaté prošívání. Mramorová deska z kuchyně se opakuje i na konferenčním stolku.

Foto: Arbitare

Pohovku zdobí precizní bohaté vyšíváníFoto: Arbitare

Ložnice: klasika, nebo poslední móda?

Klasika vládne i ložnici. Ovšem jen na první pohled. Stačí se pozorně podívat a zjistíte, že je zde spousta prvků, které odpovídají současným trendům. U postele je to hlavně vysoké čelo, jenž se stává v posledních několika letech čím dál oblíbenější, neboť se o ně můžete pohodlně opřít při čtení i sledování televize. Stejně tak prošívání a knoflíkové ozdoby vládnou současnému čalouněnému nábytku. I když postel vypadá jako bílá, při pozorném zkoumání si všimnete, že je světle fialová. Tato barva se ve světě bydlení už také nějaký ten rok drží na výsluní.

Foto: Abitare

Milovníci romantiky a klasického stylu tady budou nadšeniFoto: Abitare

Foto: Abitare

Jednoduché a nenápadné noční stolky nechávají vyniknout kráse ostatního zařízeníFoto: Abitare

Zdobnou postel pak výborně doplňují jak křesílko ze stejné kolekce, tak křišťálové lampičky české výroby. Naopak ostatní nábytek – noční stolky a šatní skříň – dostaly neutrální antracitovou barvu a jednoduchý vzhled. Nechají tak vyniknout nejen nábytek, ale i vliesovou tapetu s dekorem, který při dotyku připomíná sametovou látku.

Foto: Abitare

Prošité čalounění designéři v posledních několika letech přímo milujíFoto: Abitare

I když se v bytě nachází šatna, není příliš velká, a tak se majitelé rozhodli i pro skříň v ložnici, aby získali další úložné prostory.

Klasika dostala přednost v koupelně rodičů. Nábytek je zde opět vyrobený ze dřeva, což platí především o stěně kolem umyvadla, která je bohatá na úložné prostory. A určitě vaše oči padnou na skříňku zcela vlevo - ta je mnohem hlubší než ty okolní. Důvod je jednoduchý, za dvířky je totiž ukrytá pračka.

Foto: Abitare

Koupelna rodičů chytře skrývá pračkuFoto: Abitare

Děti bydlí moderně

Pokud jste předpokládali, že i děti zde bydlí jako malé princezny a princátka, jste na omylu. Pokoje jsou zařízené stejně, jako kdyby rodina bydlela třeba v paneláku. Důvody jsou dva. „Především se dětský nábytek v historizujícím stylu prakticky nevyrábí, proto by se musel skládat z kousků pro dospělé, což by nebylo zcela ideální. Raději jsme tak dali přednost moderním sestavám, které dětem budou více vyhovovat barvami, tvarem i řešením,“ říká Zuza Cremonini.

Foto: Abitare

Dětské pokoje jsou zařízené s ohledem na praktičnostFoto: Abitare

Světlé dřevo doplňuje v dívčím pokoji červená a v chlapeckém modrá barva. Základní zařízení – postel a psací stůl pak doplňují hlavně úložné prostory, nechybí ani koberce, aby si děti mohly hrát na zemi. Podlaha, klasické parkety, je snad to jediné, co mají pokoje dětí společně se zbytkem bytu.

Foto: Abitare

Chlapecký je laděný domodra, dívčímu vládne červenáFoto: Abitare

I druhá koupelna, kterou děti využívají, je totiž pojatá v moderním stylu. Zatímco v rodičovské koupelně je k dispozici vana i sprcha, zde je to pouze sprchový kout. Stěny i podlahu pak pokrývá mozaika. I ona patří k prvkům, které se požívají celá staletí a v poslední době zažívají svůj návrat na výsluní.

Foto: Abitare

V dětské koupelně je místo vany velký sprchový koutFoto: Abitare

Nemáte rádi moderní minimalismus a dáváte přednost klasice? Určitě se vám budou líbit i tyto návštěvy: Manželé zrekonstruovali celý zámek!, Vila 2100: Takový luxus jste ještě neviděli! nebo Novodobá roubenka, kde se žije jen za 1200 korun měsíčně!

A kde byste rádi bydleli vy: v této vile, dřevěné roubence, nebo v moderním bytě? A proč? Řekněte to ostatním v diskusi pod článkem!

Související témata:

Načítám