Hlavní obsah

Návštěva: Nástavbu na paneláku proměnili k nepoznání

Foto: Kristina Hrabětová (9x)

Masivní jídelní stůl tvoří centrum místnosti. Mohutná deska stolu z exotického dřeva je odlehčena kovovými nohamiFoto: Kristina Hrabětová (9x)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyřčlenná rodina provedla za 2,5 milionu korun rozsáhlou rekonstrukci nevyhovujícího bytu z 90. let. Podívejte se, jak to dopadlo!

Článek

Z původního bytu s nekomfortně dělenými prostory střešní nástavby paneláku nyní zbyl jen plášť. Designérské duo Roman Vrtiška a Vladimír Žák dodalo mezonetovému bytu vzdušnost a jas.

„Vytvářeli jsme kompletně nový prostor včetně nových elektro vedení, rozvodů vody a topení. Dělala se i nová izolace nebo repase oken, nové je i zděné schodiště,“ říká architekt Roman Vrtiška. Celková rekonstrukce bytu o výměře téměř 130 m2 se tak vyšplhala na 2,5 milionu korun.

Hodně světla a dechberoucí výhled

Barevně nenápadná kuchyňská linka z Ikea, splývající s bílými stěnami, nechává vyniknout jídelní části této společné místnosti. V té se nachází stůl z exotického kusu dřeva doplněný židlemi značky Vitra. Na druhém konci úzké dlouhé místnosti o rozměrech 3 x 11 metrů je malá, na míru vyrobená knihovna a žlutá křesílka, která oživují barevně střídmý prostor svým zářivým odstínem.

Nelze přehlédnout zdánlivě nelogickou díru ve stropě, která zde vznikla přemístěním schodiště a na přání klientů byla zachována překvapivě právě kvůli dětem. Slouží totiž jako originální prostředek pro komunikaci mezi rodiči a dětmi, ty si zde můžou díky pevně upevněné síti hrát a vzájemně o sobě mají všichni přehled.

Foto: Archiv firmy

Místnost s kuchyní a jídelním koutem je úzká a dlouhá, ale díky několika oknům po obvodu je dostatečně prosvětlenaFoto: Archiv firmy

Opticky zvětšit prostor

Ve všech obytných místnostech bytu je použita lepená podlaha z vysoce běleného dubu, celý prostor se tak opticky propojí a působí jako jednotný, nic nenarušující celek. Ze stejného důvodu zvolili architekti také dveře z čirého skla vedoucí z předsíně. „Skleněné dveře mezi předsíní a kuchyní nám zajistily nejen dostatek denního světla v předsíni, ale také kvalitní odhlučnění obou místností,“ dodávají architekti.

Foto: Archiv firmy

V obývacím pokoji je z nábytku pouze to nejnutnější. Za povšimnutí stojí zrenovovaný toaletní stolek doplněný o plastovou židli KartellFoto: Archiv firmy

Harmonické souznění prvků

Obývací část bytu je nezvykle umístěna v horním patře otevřené prosvětlené místnosti o 37 m2. Nábytku je zde minimum, prim totiž hraje výhled na Prahu a velká terasa okolo celého pokoje. Rodina si libuje v propojování několika stylů v interiéru, tzv. eklektismu. Správnou kombinací těchto stylově různých prvků vzniká harmonický celek. Zde se to podařilo skloubením moderního interiéru se zrenovovanými historickými kousky v podobě toaletního a konferenčního stolku.

Foto: Archiv firmy

Prosklená stěna do jedné ze dvou koupelen bytu je jistě velmi netradiční, ale klienti byli tímto nápadem architektů nadšeniFoto: Archiv firmy

Prosklená koupelna není pro každého

Velkým přáním klientů byla samostatná koupelna u ložnice. Architekti se úkolu zhostili po svém a kvůli obavám ze stísněnosti prostoru navrhli skleněnou stěnu koupelny. Investorům se nápad zalíbil, a výsledkem je neokoukaný jedinečný prostor.

Foto: Archiv firmy

Na podlahu i na stěny byla v koupelně použita stěrka namísto klasičtějších dlaždiček. Ceny takové úpravy povrchu se pohybují mezi 1500 a 2500 Kč za m^2Foto: Archiv firmy

Co na to říkáte?

Načítám