Hlavní obsah

Návštěva: Nástavbu na paneláku proměnili k nepoznání

Foto: Kristina Hrabětová (9x)

Masivní jídelní stůl tvoří centrum místnosti. Mohutná deska stolu z exotického dřeva je odlehčena kovovými nohami

Čtyřčlenná rodina provedla za 2,5 milionu korun rozsáhlou rekonstrukci nevyhovujícího bytu z 90. let. Podívejte se, jak to dopadlo!

Článek

Z původního bytu s nekomfortně dělenými prostory střešní nástavby paneláku nyní zbyl jen plášť. Designérské duo Roman Vrtiška a Vladimír Žák dodalo mezonetovému bytu vzdušnost a jas.

„Vytvářeli jsme kompletně nový prostor včetně nových elektro vedení, rozvodů vody a topení. Dělala se i nová izolace nebo repase oken, nové je i zděné schodiště,“ říká architekt Roman Vrtiška. Celková rekonstrukce bytu o výměře téměř 130 m2 se tak vyšplhala na 2,5 milionu korun.

Hodně světla a dechberoucí výhled

Barevně nenápadná kuchyňská linka z Ikea, splývající s bílými stěnami, nechává vyniknout jídelní části této společné místnosti. V té se nachází stůl z exotického kusu dřeva doplněný židlemi značky Vitra. Na druhém konci úzké dlouhé místnosti o rozměrech 3 x 11 metrů je malá, na míru vyrobená knihovna a žlutá křesílka, která oživují barevně střídmý prostor svým zářivým odstínem.

Nelze přehlédnout zdánlivě nelogickou díru ve stropě, která zde vznikla přemístěním schodiště a na přání klientů byla zachována překvapivě právě kvůli dětem. Slouží totiž jako originální prostředek pro komunikaci mezi rodiči a dětmi, ty si zde můžou díky pevně upevněné síti hrát a vzájemně o sobě mají všichni přehled.

Foto: Archiv firmy

Místnost s kuchyní a jídelním koutem je úzká a dlouhá, ale díky několika oknům po obvodu je dostatečně prosvětlena

Opticky zvětšit prostor

Ve všech obytných místnostech bytu je použita lepená podlaha z vysoce běleného dubu, celý prostor se tak opticky propojí a působí jako jednotný, nic nenarušující celek. Ze stejného důvodu zvolili architekti také dveře z čirého skla vedoucí z předsíně. „Skleněné dveře mezi předsíní a kuchyní nám zajistily nejen dostatek denního světla v předsíni, ale také kvalitní odhlučnění obou místností,“ dodávají architekti.

Foto: Archiv firmy

V obývacím pokoji je z nábytku pouze to nejnutnější. Za povšimnutí stojí zrenovovaný toaletní stolek doplněný o plastovou židli Kartell

Harmonické souznění prvků

Obývací část bytu je nezvykle umístěna v horním patře otevřené prosvětlené místnosti o 37 m2. Nábytku je zde minimum, prim totiž hraje výhled na Prahu a velká terasa okolo celého pokoje. Rodina si libuje v propojování několika stylů v interiéru, tzv. eklektismu. Správnou kombinací těchto stylově různých prvků vzniká harmonický celek. Zde se to podařilo skloubením moderního interiéru se zrenovovanými historickými kousky v podobě toaletního a konferenčního stolku.

Foto: Archiv firmy

Prosklená stěna do jedné ze dvou koupelen bytu je jistě velmi netradiční, ale klienti byli tímto nápadem architektů nadšeni

Prosklená koupelna není pro každého

Velkým přáním klientů byla samostatná koupelna u ložnice. Architekti se úkolu zhostili po svém a kvůli obavám ze stísněnosti prostoru navrhli skleněnou stěnu koupelny. Investorům se nápad zalíbil, a výsledkem je neokoukaný jedinečný prostor.

Foto: Archiv firmy

Na podlahu i na stěny byla v koupelně použita stěrka namísto klasičtějších dlaždiček. Ceny takové úpravy povrchu se pohybují mezi 1500 a 2500 Kč za m^2

Co na to říkáte?

ynezorPumanzeSaNyknalC