Hlavní obsah

Návštěva půdního bytu: Mají tu skrytou televizi i parkoviště pro vysavač

Foto: Ondřej Fabšič (19x)

Kuchyně je spojená s jídelnou a obývacím pokojem, dominantní je cihlové obložení, ale pozornost poutá i krásný materiál na barovém pultuFoto: Ondřej Fabšič (19x)

Přáním páru, který se zabydlel v půdním bytě, byl přírodní vzhled prostoru a dostatek místa pro rozsáhlou knihovnu. Fabon atelier všechny požadavky splnil a vytvořil interiér se zajímavými prvky.

Článek

Činžovní dům v Praze získal půdní nástavbu, v níž vznikl prostorný byt s velkou terasou. Na návrhu a následné realizaci interiéru šitého na míru staršímu páru pracoval přibližně jeden a půl roku bytový návrhář Ondřej Fabšič z ateliéru Fabon. Výsledkem je originální bydlení, které přesně splnilo požadavky majitelů, nese se zejména díky použitým materiálům v přírodním duchu a je zároveň komfortní a velmi „uživatelsky příjemné“.

Propojené i oddělené

Byt je velký celkem 152 metrů čtverečních. Ze vstupní haly se vchází do téměř všech ostatních pokojů, podle funkce jsou navíc některé z nich vzájemně propojené. Například z kuchyně spojené standardně s obývacím pokojem se dá průchozími kuchyňskými dveřmi vejít do sousední technické místnosti, což je jedno z dispozičních řešení, na které je Ondřej Fabšič velmi pyšný. Na hlavní ložnici pak navazuje koupelna se samostatně stojící vanou, která je skutečnou oázou pohody a relaxace.

Druhá ložnice umístěná na opačné straně bytu slouží zároveň jako pracovna a sousedí s druhou koupelnou, z níž vede přímý vstup na terasu. Na tu se dá pochopitelně vejít i ze vstupní haly, a hlavně v létě si tu majitelé užívají pohodu okořeněnou pěknými výhledy.

Foto: Archiv atelieru

Barový pult je osvětlen trojicí závěsných lamp s lehce industriálním rázemFoto: Archiv atelieru

Hřejivé dřevo i chladný kámen

„Hlavními požadavky klientů byla možnost umístit do bytu spoustu knih, které vlastní, dále si přáli, aby byl byt zařízen přírodními materiály a aby byl pokud možno co nejjednodušší na údržbu,“ vzpomíná bytový návrhář.

Přání přírodního vzhledu se podařilo splnit na sto procent. Působivý je zejména barový pult z nádherného dřeva s autentickou strukturou, který si skvěle rozumí s cihlovým obložením, ale i kontrastními lesklými povrchy na dvířkách kuchyňské linky či nerezem na spotřebičích.

Foto: Archiv atelieru

Kuchyně měla být stejně jako ostatní části interiéru praktická a snadná na údržbuFoto: Archiv atelieru

Kromě hřejivého dřeva se v interiéru nebáli ani použití chladného kamene, vyrobena je z něho posuvná stěna před televizorem. „Jedná se o dekorativní kamennou dýhu, což je dva až tři milimetry tenký kámen, jehož zpracování je poměrně jednoduché a pracovat s ním zvládne každé standardní truhlářství,“ říká Ondřej Fabšič.

Právě zakrytím obrazovky vynikne v obývacím pokoji rozsáhlá knihovna. V její spodní části pak nechali volné místo sloužící pro „parkování“ a nabíjení vysavače, kam tento pomocník sám zajede a nijak nepřekáží.

Foto: Archiv atelieru

Za posuvnou stěnou z kamenné dýhy (Vešo-Laminart), což je 2 až 3 mm tenký kámen, se skrývá televizní obrazovkaFoto: Archiv atelieru

Cit pro detail

„Jedním z největších oříšků celé realizace bylo položení keramické dlažby po celé ploše bytu bez přechodových lišt a dilatačních spár. Podařilo se nám to s použitím podkladního materiálu pod dlažbou,“ říká Ondřej Fabšič. Celý byt je vytápěn tepelným čerpadlem a v podlahách je pak instalováno topení.

Zajímavým prvkem interiéru je také osvětlení, na jehož výběru si dali velmi záležet. Zaujme například efektní osvětlení v hlavní koupelně, které přesně kopíruje oválný tvar vany. Jedná se o klasickou sádrokartonovou rampu s LED světly.

Foto: Archiv atelieru

Ložnice jsou v bytě dvě, tato je hlavní, druhá slouží i jako pracovna. U postele jsou ikonické lampičky Tolomeo (6224 Kč, Artemide)Foto: Archiv atelieru

Foto: Archiv atelieru

Efektní je zejména osvětlení, které přesně kopíruje volně stojící vanu. I díky velkému oknu a vinylové tapetě působí místnost až obytným dojmemFoto: Archiv atelieru

Jak se vám půdní byt líbí? Co říkáte na barový pult a kamennou dýhu?

Reklama

Související témata:
Nástavba