Hlavní obsah

Návštěva v bytě, kde protopí jen 2000 korun za rok!

Foto: jrd.cz

V tomto pasivním domě se nacházejí pouze tři bytyFoto: jrd.cz

Reklama

Pouze tři byty v domě, téměř nulové náklady na topení a teplou vodu nebo prakticky řešený interiér, kde úložné prostory nechybí ani v koupelně – snažili jste se takový byt pro sebe najít a nepodařilo se vám to? Ale on opravdu existuje. Pojďte se do něj podívat!

Článek

Pasivní domy, kde se nemusí skoro topit, sice ještě nejsou nijak moc rozšířené, ale čas od času se s nimi setkáte. Ale pamatujete si, že byste viděli byt, kde se topí jen v těch největších mrazech? Je jich ještě méně. Bohužel. Podívejte se, že mají mnohem více výhod než ty dva tisíce, které zde majitelé platí za teplo a ohřev vody za celý rok!

Domy v kožichu

Když pojedete pražskými Dolními Měcholupy, možná vás jednoduché moderní domky obklopené trávníky a keři zajmou, možná ne. Podobných vilek je kolem dokola více. Že jsou tyto jiné, poznáte hlavně uvnitř!

Foto: jrd.cz

Kuchyň od obýváku odděluje úzká stěna s televizíFoto: jrd.cz

První rozdíl – nejde o rodinné, ale viladomy, v každém z nich se nacházejí pouze tři byty různých velikostí. Své sousedy si tak zapamatujete velmi brzo a o anonymitě a lhostejnosti zde nemůže být řeč. My jsme navštívili ten o rozloze 56 metrů čtverečních s dispozicemi 2 + kk, terasou a předzahrádkou. Jeho cena se pohybuje kolem 3,1 milionu korun.

Foto: jrd.cz

Stěnu za pracovní deskou zdobí pohledový betonFoto: jrd.cz

Druhý rozdíl je v energetické úspornosti. Jde totiž o jedny z prvních energeticky pasivních bytů u nás. Spotřeba energie je zde pouze patnáct kilowatthodin na metr čtvereční a rok (jen pro porovnání u běžných novostaveb to bývá 80 až 140 kilowatthodin a třeba u třicet let starých rodinných domů i dvojnásobek!). To je tak málo, že zde přitápíte pouze tehdy, když teploty venku klesnou několik stupňů pod bod mrazu. K tomu má rodina k dispozici malý eletrokotel, který zapíná jen několik dnů v roce. Velkou část roku ohřev vody zajišťují solární kolektory instalované na střeše. Jinak zde topíte pouze tím, že se v prostoru pohybujete vy, vaříte, pouštíte televizi, počítač a podobně.

Foto: jrd.cz

Linka spolu s jídelním stolem dostala tvar písmene UFoto: jrd.cz

Jak to, že to není nikde vidět? „Domy jsou kvalitně zateplené minimálně dvaceti centimetry izolační hmoty, proto jim někdy říkáme i domy v kožichu. Okna jsou zasklená izolačním trojsklem a málokdo ví, že tepelná bilance takových oken orientovaných na jih je dokonce kladná a tedy pomáhají s vytápěním. A vzduchotechnická jednotka s rekuperací tepla mění vzduch v bytě bez zbytečných ztrát energie – teplo tedy nepouštíte otevřeným oknem ven jak je běžné,“ vysvětluje Jan Řežáb ze společnosti JRD, která domy stavěla.

Foto: jrd.cz

Některé horní skříňky nechal architekt otevřenéFoto: jrd.cz

Jeden krb pro ložnici i obývací pokoj

Co je malé, to je hezké – toto pravidlo platí i pro tento byt, jehož centrální část tvoří propojený obývací pokoj s jídelním a kuchyňským koutem.

Kuchyňská linka spolu s jídelním stolem dostala tvar písmene U a zaujme nejen svým netradičním vzhledem. Designéři se zde obešli bez obvyklého bílého lesku a skla a dvířka zvolili v světle a tmavě hnědé barvě. Mnohem více však zaujme prostor kolem, kdy je za černou pracovní deskou z corianu pohledový beton.

Foto: jrd.cz

Červená barva zdobí obývací částFoto: jrd.cz

I když jde pouze o kuchyňský kout, rozhodně zde nechybí dostatek úložných prostorů. Jedna část linky je totiž přes celou stěnu a nacházejí se zde nejen úložné prostory, ale i vestavěná kombinovaná chladnička s mrazničkou a také trouba. Druhá polovina kuchyně – na ni koukáte ze sedačky – proto není zahlcena nábytkem. Spodní část nabídla prostor pro mycí i varné centrum, horní skříňky, částečně otevřené, doplnila designová komínová digestoř. Jídelní stůl, který plynule navazuje, pak může sloužit i jako nezbytná pracovní plocha.

Foto: jrd.cz

Lihový krb je vidět z obýváku i ložniceFoto: jrd.cz

Obývací část je od kuchyňské oddělená pouze nízkou subtilní polopříčkou v prostoru, na níž je zavěšená televize. Tu doplňuje černá pohovka, která má jednu část prodlouženou, takže si zde pohodlně natáhnete nohy. Červená tapeta za ní a koberec přinášejí do prostoru barevné oživení, aby nevypadal příliš ponuře. I když spoustu světla sem propouští velké francouzské okno, kterým se vstupuje na terasu.

Foto: jrd.cz

Ložnice, stejně jako celý byt, je laděná do přírodních odstínůFoto: jrd.cz

Ani v obýváku se nezapomnělo na úložné prostory. Velká vestavěná stěna ve stejné barvě jako kuchyňská linka ale není zcela obyčejná, doprostřed architekti umístili lihový krb, který je otevřený ze dvou stran. Pohled na neškodný plamínek si tak mohou majitelé užívat i z druhé strany, tedy přímo z postele.

Foto: jrd.cz

Šatní skříň přes celou stěnu nabízí nezbytné úložné prostoryFoto: jrd.cz

Krb v ložnici: Komu by se nelíbil?

I v ložnici krb lemuje ze všech stran vestavěná skříň na oblečení a šaty. Další úložné prostory pak nabízí technická místnost, vedle vstupních dveří, kde je mimo jiné umístěný malý elektrický kotel, bojler a další nezbytnosti nutné pro chod bytu.

Foto: jrd.cz

Zrcadlo zádveří opticky zvětšujeFoto: jrd.cz

Velká skříň je k dispozici i v koupelně. Architekti se zde zajímavým způsobem poprali s tím, zda zvolit propojenou koupelnu s toaletou, nebo oddělenou. Chytrá Horákyně by se divila! Dvoje dveře z chodby naznačují, že obě místnosti jsou oddělené, když však vejdete dovnitř, zjistíte, že jsou mezi nimi dveře z mléčného skla, a tak si lze dispozice uzpůsobit podle toho, kolik lidí je právě doma.

Do koupelny se vešla nejen pračka a prostorný sprchový kout s masážními tryskami, ale i velké umyvadlo posazené na dřevěné desce a doplněné několika praktickými zásuvkami.

Foto: jrd.cz

Dřevěná deska pod umyvadlem nabízí velkou odkládací plochuFoto: jrd.cz

Mysleli jste si, že nemůžete bydlet hezky a úsporně? Nyní víte, že to lze!

Reklama

Související témata:

Načítám