Hlavní obsah

Návštěva v luxusní vile: Má 41 místností a čtyři patra!

Foto: Petr Janžura, archiv EXX, s.r.o.

Dokonale zrekonstruovaná secesní vila má zásadní bonus: fantastický výhledFoto: Petr Janžura, archiv EXX, s.r.o.

Reklama

Secesní vila Slovanka v minulém režimu sloužila jako lázeňský dům. Když stavbu koupil nynější majitel, měla zlaté časy dávno za sebou. Dnes je ale luxusním sídlem s bazénem a vinným sklepem.

Článek

Dům vlastní cestovatel s velkou rodinou, který má dobrý vkus a cit pro architekturu. Aby tu mohl přebývat, nechal vilu zrekonstruovat. Díky tomu byly odstraněny všechny novodobé prvky, které vznikly při necitlivých přestavbách na lázeňský dům. O místo nemá rodina nouzi, je tu 18 místností, z toho je 5 ložnic. S komorami, šatnami, koupelnami má vila celkem 41 místností.

Výtah pro hosty: to tu ještě nebylo!

Dvougenerační čtyřpodlažní vila v lázeňském městečku na Moravě je obklopena velkou zahradou se stoletými stromy. O víkendech a i jindy prostor plní hosté, většinou z řad rodinných příslušníků a přátel. Ti mají pokoje v podkroví, kam majitel nechal zbudovat i výtah, který je doveze až k samostatnému vstupu do patra. Klid tak mají všichni a majitelé bydlící v přízemí nejsou rušeni. Lázeňský život tak pokračuje, byť v jiné režii.

Foto: Petr Janžura, archiv EXX, s.r.o.

Vstupní hala vznikla v místě, kde bývala prádelna. Klenba na stropě dodává prostoru kouzlo starého, na podlaze je žula, stěny jsou ale využity pro vestavné skříně na šatstvo a další věciFoto: Petr Janžura, archiv EXX, s.r.o.

Společná řeč je důležitá

Dům stojí ve svahu a jeho velké terasy i prosklené stěny umožňují krásný výhled do okolí. Přízemí a první patro obývají majitelé, jsou zde obývací pokoj s kuchyní, ložnice, koupelny a hala, v suterénu je pak bazén se vstupem na terasu a vinný sklep, v horních patrech jsou pokoje pro hosty.

Jak tvrdí majitelé, spolupráce s architektem Ondřejem Karpianusem ze společnosti EXX, která interiéry vybavovala, byla „šťastnou náhodou“.

Foto: Petr Janžura, archiv EXX, s.r.o.

Kuchyň je vyrobena na míru. Má ostrůvek pro vaření a nepříliš kuchyňských skříněk. Obklad za kuchyní je z pohledové stěrky Pandomo, která se opakuje i na krbu a před jídelním stolem, který je, stejně jako židle, od firmy TON. Světlo nad stolem je značky Wever & DucréFoto: Petr Janžura, archiv EXX, s.r.o.

Místo zdi drží strop krb

Stavebním oříškem bylo zbourání nosné zdi oddělující kuchyň od ostatních prostor. „Nosnou konstrukci jsme nakonec přenesli do tělesa krbu, které vytváří předěl mezi kuchyňskou a obývací částí,“ popisuje postup architekt Karpianus. Prozradil také, že stavební práce neskončily: rodina se nedávno rozrostla o potomka a bude nutné jednu místnost přestavět na dětský pokoj. Dům je plný zajímavých světel, většina jich prý pochází od českého výrobce Lucis, který dodává rukodělné, tedy cenově vyšší výrobky.

Foto: Petr Janžura, archiv EXX, s.r.o.

Místnost s loveckými trofejemi, v rohu je knihovna z dýhovaného dubu. Byla zhotovena na míru a připomíná zámecké knihovny v moderním pojetí. Na dýhu v jednom kuse, který by se nemusel výškově nastavovat (2,8 m), se prý čekalo dlouho. Podlaha je z dubového masivuFoto: Petr Janžura, archiv EXX, s.r.o.

Foto: Petr Janžura, archiv EXX, s.r.o.

V obývacím pokoji je oboustranný průhled krbem do jídelny. Z kuchyňské strany na krb navazují vestavné spotřebiče Miele, v obývací části jsou křesla Boconcept. Na podlaze je sucupira, v ostatních místnostech dubFoto: Petr Janžura, archiv EXX, s.r.o.

Bydlení jako na zámku

Jak by se vám líbilo pracovat s kancem po boku? Jedním z majitelových velkých koníčků je myslivost a krásné trofeje se prostě musejí vystavit, v zámcích tomu přece prý není jinak. Zařízení interiérů ovšem celkově vládne strohá elegance a důraz na kvalitu. Inu, zařídit 18 pokojů není legrace. Většina nábytku, který zde mají, byla navržena Ondřejem Karpianusem a na míru vyrobena firmou Noel nábytek, jejíž majitel je opět rodinným známým.

Foto: Petr Janžura, archiv EXX, s.r.o.

Podkroví je mimo jiné i kinomístnost. Hosté kromě ní mohou využívat i wellness a bazén. Příjemný dojem vytváří i otevřený krov. Křesla jsou TONFoto: Petr Janžura, archiv EXX, s.r.o.

Foto: Petr Janžura, archiv EXX, s.r.o.

Jedna z mnoha ložnic. Zařízena je opět v decentní barevné kombinaci, nábytek byl navržen a vyroben na míru. Lampa Charon je elegantníFoto: Petr Janžura, archiv EXX, s.r.o.

Nenápadný půvab elegance

„O místo zde opravdu není nouze, ale chtěli jsme zachovat co nejvíce volného prostoru. Zároveň jsme si přáli, aby vybavení odpovídalo charakteru vily a poskytovalo nám pohodlí, které chceme,“ říká majitel. A byl to dobrý nápad – strohá elegance je jemná a působivá. Je zřejmé, že nenápadný luxus něco stál, proto není divu, že majitelé nechtěli žádnou částku prozradit. Nutné je říci, že vilu zachránili, a tak má zlaté časy stále ještě před sebou.

Foto: Petr Janžura, archiv EXX, s.r.o.

Jedna z celkem 5 koupelen v domě. Na podlaze je kámen – mramor. Obklady jsou z travertinu Brecca, umyvadla, bidet a klozet jsou od značky Laufen Pro. Výklenky byly využity jako odkládací plochyFoto: Petr Janžura, archiv EXX, s.r.o.

Jak se vám líbí vkus majitelů a architektonické řešení?

Reklama

Související témata:
Myslivci

Načítám