Hlavní obsah

Pražský mezonet mladé manažerky: Nahlédněte dovnitř!

Foto: Iveta Kopicová

Velký obytný prostor s okny do ulice je otevřený a nachází se zde kuchyně, jídelna i obývací zónaFoto: Iveta Kopicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podkroví patří k atraktivním typům bydlení, ať jde o romantické interiéry s přiznanými trámy nebo o moderní architekturu, která se trámoví a šikmým stropům vyhýbá. Takový byt dnes navštívíme.

Článek

Architektka Ivana Dombková vestavěla do starého činžovního domu na Vinohradech dva zajímavé mezonetové byty. Do jednoho z nich, který si pro sebe a budoucí rodinu nechala postavit mladá manažerka, dnes nahlédneme.

V tomto bytě je velmi zajímavě řešeno schodiště z prvního podlaží do patra. Aby zbytečně nezabíralo místo uvnitř bytu, je vedeno při stěně prostorem kuchyně. Mimochodem, její vybavení, vyrobené na míru, stálo řádově šest set tisíc korun.

Dobře utajené schodiště

Elegantně se tak vyřešil vstup do půdní části bytu a schodiště nezabírá místo v hale, ani nevede středem obytného prostoru, jak tomu často u půdních bytů bývá.

Foto: Iveta Kopicová

Schodiště vede podle stěny nad kuchyní a je od ní odděleno příčkou ze sádrokartonu. Do obložení stěn přesně zapadají i dveře do koupelny a na toaletuFoto: Iveta Kopicová

„Také v tomto bytě se budoucí společenská zóna nacházela u fasády do ulice. Aby se prostor ještě více otevřel, odstranili jsme zbytečné příčky," vysvětluje architektka Ivana Dombková. „Vznikla tak příjemná multifunkční místnost, ve které se nachází kuchyně, jídelna a obývací zóna,“ dodává architektka.

Foto: Iveta Kopicová

Obytný prostor s jídelnou je otevřený do vstupní haly, ze které se vchází do koupelny a na toaletu i do dvou ložnic, orientovaných do dvoraFoto: Iveta Kopicová

Čtyři ložnice a dvě koupelny

„Dané řešení umožnilo vybudovat zde ještě dvě ložnice, koupelnu a toaletu, šatnu a do místa pod schodištěm se kromě vysokých kuchyňských skříněk vešla také pračka," říká Rostislav Černík, spoluautor realizace, a doplňuje. „V patře se pak nachází velká ložnice, šatna, menší ložnice s pracovnou, koupelna s toaletou, místnost pro domácí práce, galerie nad kuchyní a velká terasa, umístěná do vnitrobloku.“

Foto: Iveta Kopicová

Terasa je přístupná i z druhé ložnice s pracovnouFoto: Iveta Kopicová

Foto: Iveta Kopicová

Ložnice v přízemí se mohou proměnit třeba na dětské pokojeFoto: Iveta Kopicová

Foto: Iveta Kopicová

Pouze v hlavní ložnici je velké stropní ateliérové oknoFoto: Iveta Kopicová

Foto: Iveta Kopicová

Architektka se zbavila velké části šikmin otevřením střechy pro terasu. Díky tomu má koupelna velká francouzská oknaFoto: Iveta Kopicová

Dřevo v objetí skla

V interiéru jsou položeny podlahy z dubového dřeva a zaujme tu využití stěn z kaleného bezpečnostního skla, které slouží místo zábradlí u schodiště. Nabízí tak velmi zajímavé pohledy do celého prostoru. Architektka do interiéru navrhovala také nábytek. Kromě kuchyně také všechny vestavěné a úložné prostory, koupelny a ložnice.

Foto: Iveta Kopicová

V obývací zóně zaujme zajímavý konferenční stolek a designová lampaFoto: Iveta Kopicová

Atraktivní průhledy

Schodiště v horním patře ústí do chodbičky, na kterou navazuje malá galerie, ze které je vidět do kuchyně. Skleněné zábradlí člení nerezové těleso digestoře. Vchází se odsud do hlavní ložnice. Ostatní místnosti jsou přístupné z malé chodbičky, nacházející se uprostřed patra.

Foto: Iveta Kopicová

Pohled do prostoru kuchyně ze strany schodištěFoto: Iveta Kopicová

Druhá ložnice a velká koupelna jsou orientovány do dvora a vchází se z nich na prostornou terasu. Díky ní se interiér zbavil šikmin a velká francouzská okna výrazně prosvětlila navazující místnosti, jejichž skleněné dveře pouštějí světlo do chodby i na galerii. Střešní okna ateliérového typu jsou tak pouze v ložnici.

Chcete se podívat na další bydlení, vyladěné k dokonalosti? Přečtěte si tento článek.

Jak se vám líbí moderní bydlení v půdním prostoru?

Související témata:

Načítám