Hlavní obsah

Než vyroste první zoubek

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Prstíky jsou první cvičné kousátkoFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě než vašemu drobečkovi vyroste jeho první zoubek, můžete mu výrazně pomoci s nácvikem kousání a ulevit mu, než se zoubky prořežou.

Článek

Časopis Uzlíček

Než se děťátko narodí, ovládá již některé dovednosti. Učí se pohybovat ručičkama i nožičkama, ale také polykat a sát už v plodové vodě. Své schopnosti rozvíjí dále po narození. Učí se uchopit a pustit předmět, ovládat hlasivky, ale také „kousání", lépe řečeno žužlání předmětů bezzubými čelistmi. Později si k rozvoji svých žvýkacích svalů vybere vhodný předmět. Zpočátku to bývá prstík - nejdříve jeho, později se snaží uchopit i prst matky a hledá si „něco do úst".

První cvičení

Pro nácvik kousání jsou v obchodech k dostání speciální kousátka. Dítěti také můžeme pořídit kousátko naplněné tekutinou, které mu pomáhá při prořezávání prvních zoubků. Dá se mírně vychladit v ledničce a při kousání pak chladí a zklidňuje překrvenou a podrážděnou dáseň. Tato kousátka jsou vhodná do té doby, než se prořeže první zoubek, protože prokousnutím by dítko mohlo polknout tekutinu, kterou je předmět naplněn. Tlak na dáseň v místech, kde se zoubek prořezává, pomáhá tuto událost urychlit, což je dobré pro dítě samo a samozřejmě i pro okolí.

Proto nabídněte potomkovi takové kousátko, které mu bude vyhovovat a zároveň vybízet k častějšímu kousání. Maminky by dítěti ke kousání své prsty nabízet neměly, jen občas jimi mohou miminku jemně promasírovat dásničku. To pak společně s vhodným kousátkem zmírní jeho potíže.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Období růstu zubů je pro okolí náročnéFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Jak to začíná...

Dětem se prořezávají zoubky v přesně daném pořadí. Zárodky zoubků se zakládají v první třetině života děťátka v maminčině bříšku. Nejprve se zakládají řezáky, pak špičáky a konečně stoličky (moláry). Přesnou dobu vzniku nelze určit, ale můžeme říci, že zárodky dočasných řezáků nacházíme v době, kdy je děťátko velké deset centimetrů, špičáky brzy nato a stoličky u zárodků velikých 12 centimetrů. Za života děťátka v maminčině bříšku se však zakládají i zárodky stálých zubů:

Ostatní zuby se zakládají až po narození:

Při narození má tedy dítě kromě všech zárodků dočasných zubů v různém vývojovém stadiu též zárodky stálých řezáků, špičáků a prvních stoliček.

Dočasné zuby se prořezávají v době od 6. do 30. měsíce věku. V nitroděložním životě jsou korunky dočasných zubů uloženy v čelistech a jsou v různém stupni vývoje. Kořeny nejsou vytvořeny a vyvíjejí se až po narození.

Korunky dočasného chrupu se objevují na povrchu dásní v určitém pořadí. V dolní čelisti se prořezávají o něco dříve než zuby v horní čelisti. Doba prořezávání dočasných zubů se uvádí v odborné literatuře takto:

  • Koncem prvního roku věku má dítě mít 8 zubů
  • Koncem druhého roku 16 zubů
  • Kompletní dětský chrup má mít dítě ve druhém a půltém roce života

Jak se ten malý zoubek ukáže?

Doba prořezávaní je individuální stejně jako jeho příznaky. Prořezávající se zoubky se nejčastěji ukáží jako malý hrbolek na dásni. Jako první se prořezává dolní řezák kolem šestého měsíce věku. Zoubek svým tvarem připomíná „rýč" a díky tomuto tvaru nemívají děti velké problémy s prořezáváním. Může se ale stát, že při rychlejším průběhu se na dásni objeví modřinka nebo podlitina, která je bolestivá. Je způsobena nahromaděním malého množství krve, kterou rychle rostoucí zoubek tlačí před sebou. V této situaci je pak velice vhodné navštívit dětského stomatologa, který dítě ošetří - podlitinu propíchne a zbaví ho nepříjemné bolesti. Nikdy nepropíchávejte podlitinu sami!

Pozor na omyl

V období prořezávání prvních zoubků bude dítě více slinit, objeví se i zvýšená teplota, rozmrzelost, neklid. Tyto průvodní jevy prořezávání zoubků mohou být často tak prudké, že jsou zaměňovány s jinými zdravotními problémy. To může být velmi nebezpečné. Proto když se v období prořezávání začne dítě potýkat s akutními zdravotními problémy, např. zvracením, průjmy nebo vysokou horečkou, je vždy třeba navštívit pediatra.

Další zoubek, který dítku vyroste, je druhý dolní řezák, pak následují horní řezáky a v osmém měsíci již má čtyři - dva horní a dva dolní řezáky. Zbývající dva řezáky se obvykle prořežou do konce desátého měsíce, kdy mají děti  většinou osm zubů - čtyři nahoře a čtyři dole. Pokud se vašemu děťátku nebudou prořezávat zoubky podle uvedeného plánu, nezoufejte. Každé dítě je jiné a mohou nastat drobné odchylky.

Časopis Uzlíček

Reklama

Načítám