Hlavní obsah

Nebalený chléb: Co vám o jeho složení musejí říct v obchodě?

Foto: thinkstock

Chcete znát podrobné složení chleba? Oslovte prodavače!Foto: thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zajímá vás složení chleba, který kupujete? I když je nebalený, stejně máte bez problémů zjistit, co obsahuje. Stačí se zeptat v prodejně. My to zkusili. S jakým úspěchem?

Článek

Je jedno, proč vás zajímá složení chleba – jestli to potřebujete vědět kvůli některé z alergií, dietě, nebo jen chcete zjistit obsah éček nebo ze složení odvodit technologii přípravy chleba. Každopádně se všechny potřebné informace musíte dozvědět od obchodníka.

Základní informaci o zboží, kterou dostat musíte, je: název, cena, hmotnost a u pečiva i to, zda je či není ze zmrazeného polotovaru. Můžete si ale říct i o další podrobnosti:

„U každého prodejce pekařských nebalených výrobků musí být zákazníkům na požádání předloženy takzvané specifikace výrobku zpracované výrobcem, ze kterých je možné zjistit veškeré povinné údaje o výrobku. U balených výrobků musí být všechny tyto údaje uvedeny na etiketě,“ říká Ing. Jaroslav Albrecht z Hostivařské pekárny, člen Svazu pekařů a cukrářů v ČR.

Tak to má být – ale jak to je doopravdy? Šli jsme se přesvědčit. Škála odpovědí byla poměrně široká. Od udivené reakce: „Ježíš, na co to potřebujete?“ následované přitažením obrovské krabice se zřejmě chlazeným polotovarem, na které byla přelepka se složením námi vybraného slunečnicového chleba, až po přehledně uspořádané desky, ve kterých jsme našli podrobnosti ke všem prodávaných druhům.

Foto: thinkstock

Tradičně se dozvíte jen název, cenu, hmotnost a to, zda je chléb ze zmrazeného polotovaruFoto: thinkstock

Každý řetězec má svůj způsob, jak tyto informace spotřebiteli dát. „U nebaleného pečiva mají zákazníci k dispozici informace o složení – na prodejnách, na informačních lištách u pečiva. Pokud má zákazník zájem o kompletní složení nebaleného pečiva, doporučujeme kontaktovat naši zákaznickou linku, kde mu tyto informace v závislosti na konkrétní prodejně a dodavateli sdělí,“ uvedla Jitka Vrbová tisková mluvčí Lidlu.

Na tuto linku jsme zavolali – informace o vybraném druhu chleba vám, poté, co sdělíte i prodejnu, kde ho kupujete, pošlou e-mailem.

„Složení nebaleného pečiva, které prodáváme na našich prodejnách, je uloženo v úseku dopékání a zaměstnanci jej na požádání předloží zákazníkovi k nahlédnutí,“ uvedl Michael Šperl, tiskový mluvčí Kauflandu.

Vždy byste se tedy měli informace o složení vámi vybraného chleba dozvědět. Pokud máte jinou zkušenost, pak nám to rozhodně neváhejte napsat.

Foto: thinkstock

Kvalitu chleba prozradí i jeho vůněFoto: thinkstock

Proč chtít znát složení?

Častým důvodem, proč se zákazníci zajímají o složení chleba, je strach, že tmavé pečivo není celozrnné, ale jen dobarvované.

„Spotřebitel by měl vědět, že podle příslušné vyhlášky k zákonu o potravinách nesmějí chléb ani výrobky z chlebového těsta obsahovat přidaná barviva s výjimkou sladového chleba, který je možno barvit karamelem,“ říká Ing. Věra Bednářová, vrchní inspektorka SZPI v Ústí nad Labem.

Některé druhy chleba a běžného pečiva mají však výrazně tmavou střídku – do tmavohněda až hnědočerna. Jak se tedy tohoto zbarvení dosahuje? „Výrobci k tomu užívají přípravky z upravených obilovin, které mají výrazný barvicí účinek, nejčastěji pak z praženého ječmene nebo žita. Není proto důvod k obavám, tmavý chléb a pečivo opravdu nejsou barveny syntetickými barvivy,“ vysvětluje Věra Bednářová.

Nezapomeňte nám napsat svou zkušenost, pokud už jste také sháněli v obchodě údaje o složení chleba!

Načítám